GRYKA ZIELE
Opis
GRYKA ZWYCZAJNA
(Fagopyrum esculentum)
ang. buckwheat;
hiszp. alforfón, trigo sarraceno;
niem. Echte Buchweizen;
fran. le sarrasin;
ros. Гречиха посевная,Гречиха съедобная;
Gryka zwyczajna należy do roślin z rodziny rdestowatych. Jej naturalne obszary występowania to środkowo-wschodnia Azja, skąd na przestrzeni wieków przywędrowała do Europy i Ameryki Północnej. Współcześnie pełni ważną rolę w przetwórstwie spożywczym, gdzie wykorzystywane są przede wszystkim jej nasiona - trójkątne w kształcie orzechy o ostrych kantach, stanowiące ważne źródło białka (bogatsze niż w przypadku zbóż i zbliżone do poziomu oferowanego przez rośliny strączkowe), choć bywa również doceniana jako roślina miododajna (według znawców miód gryczany należy do najszlachetniejszych rodzajów miodu dostępnych na rynku). Zielone części rośliny, w szczególności zbierane tuż przed oraz zaraz po rozpoczęciu okresu kwitnienia, w przeszłości wykorzystywane były jako główne źródło naturalnej rutyny i stosowane do wzmacniania kruchych ścian naczyń krwionośnych.
SUROWIEC: ziele gryki (herba fagopyrii)
Zawiera znaczne ilości flawonoidów, w tym do 5% rutyny (witaminy P) w przeszłości stosowanej jako podstawowy lek rozszerzający naczynia), ponadto kwercetynę, hiperozyd, katechinę i procyjanidyny. Obfituje również w kwasy organiczne: galusowy, kawowy, protokatechonowy i chlorogenowy.
DZIAŁANIE
Zielone części gryki to ważne źródło rutyny - substancji z grupy glikozydów flawonoidowych o właściwościach silnie antyoksydacyjnych. Związek ten działa przeciwwysiękowo i uszczelniająco na naczynia krwionośne, wzmacnia ścianki żył i tętnic zapobiegając pojawianiu się drobnych krwotoków wewnętrznych. Zapobiega powstawaniu niektórych wysoce reaktywnych wolnych rodników, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia i przeciwdziała pojawianiu się zmian nowotworowych w tkankach wewnętrznych. Spowalnia utlenianie witaminy C i tym samym przedłuża jej działanie. Równocześnie wspomaga walkę z nadmierną ilością cholesterolu i hamuje powstawanie zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. Działa ogólnie przeciwzapalnie i detoksykująco.
ZASTOSOWANIE
Ziele gryki stosowano w przypadku problemów z kruchością naczyń krwionośnych, do powstrzymania powtarzających się drobnych krwotoków z nosa, przewodu pokarmowego i narządów wewnętrznych. Surowiec pomaga w walce z żylakami i hemoroidami, przeciwdziała postępującemu osłabieniu żył i tętnic. Zmniejsza widoczność i zapobiega powstawaniu drobnych, podskórnych wylewów i tzw. „pajączków”, przyspiesza wchłanianie siniaków. Ułatwia gojenie ran pooperacyjnych oraz wchłanianie krwawych wybroczyn. Chroni organizm przed niekorzystnym działaniem promieniowania rentgenowskiego. Wspomagająco zalecany bywa w leczeniu miażdżycy i nadciśnienia tętniczego oraz przy podatności na alergie i infekcje.
PRZECIWWSKAZANIA
Ze względu na brak odpowiednich badań tym kierunku nie jest zalecany kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Odwar
2 łyżeczki ziela gryki zalać 250 ml gorącej wody i ogrzewać na parze przez pół godziny trzymając pod przykryciem. Następnie odstawić na kwadrans i odsączyć. Pić 2-3 razy dziennie po 50 ml jako środek wzmacniający naczynia.
Napar
2 łyżeczki ziela gryki zalać 250 ml wrzącej wody, po czym zakryć i odstawić na 30 minut. Odcedzić. Pić 2-3 razy dziennie po 50 ml.
Intakt
1 część świeżego ziela zalać 5 częściami zimnego alkoholu 50% i odstawić ciemne miejsce na 7 dni. Po upływie tygodnia odcedzić, a uzyskany płyn zlać do butelki. Pić dwa do trzech razy dziennie po 1-2 łyżeczki rozpuszczone w 100 ml wody.
Dane techniczne
Nazwa polska | Gryka zwyczajna |
Nazwa łacińska | Fagopyrum esculentum |
Skład | 100% ziela gryki |
Rodzaj surowca | ziele |
Postać | cięte |
Frakcja | 0,5-1 cm |
Wskazania | kruchość naczyń krwionośnych, skłonność do krwawień |
Do użytku | wewnętrznego i zewnętrznego |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych / ze stanu naturalnego |
Miejsce pochodzenia | Podlasie |
Kraj pochodzenia | Polska |
Podmiot odpowiedzialny | Aromatika Adam Iwańczuk |