Gałka muszkatołowa - mielona

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 7,90 zł 7.90
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Producent: Aromatika
Kod produktu: 010100033

Opis

Gałka muszkatołowa - mielona - owoc muszkatołowca
(Myristica fragrans Houtt)

ang. nutmeg;
hiszp. nuez moscada;
niem. Muskatnussbaum;
fran. noix de muscade;
ros. Мускатный орех, Мускатник, Мускатное дерево, Миристик


Gałka muszkatołowa, podobnie jak goździki czy cynamon, zaliczana jest do przypraw korzennych. W Europie popularność zyskała dopiero w XVI wieku w epoce wielkich wypraw morskich - wcześniej na Stary Kontynent docierała sporadycznie wraz z arabskimi kupcami, jednak ze względu na bardzo wysoką cenę znana była wyłącznie najzamożniejszym obywatelom. W epoce renesansu również stanowiła oznakę luksusu – noszenie w sakiewkach pojedynczych orzechów stanowiło przywilej najbogatszych i stanowiło o statusie społecznym. Obecnie gałka muszkatołowa, choć wciąż należy do grupy najdroższych znanych przypraw, pozostaje łatwiej dostępna, a właściwości obecnych w niej olejków eterycznych znalazły się w kręgu zainteresowania medycyny ludowej. Do szczególnie intrygujących substancji czynnych obecnych w gałce muszkatołowej zaliczana jest mirystycyna, która najsilniej oddziałuje na ludzki organizm, ale w większych dawkach może wykazywać właściwości toksyczne.


   Co to jest gałka muszkatołowa? Opis rośliny – informacje ogólne

Gałka muszkatołowa to nasiona muszkatołowca korzennego – wiecznie zielonego drzewa z rodziny muszkatołowa tych porastającego pierwotni wyspy Archipelagu Malajskiego, a współcześnie uprawianego w Indiach, Indonezji, Borneo na Sri Lance oraz introdukowanego również na Karaibach i w Brazylii. Roślina, dorastająca do 20 m wysokości, rodzi jadalne, żółto-pomarańczowe owoce, które po pełnym dojrzeniu pękają, ukazując poprzecinaną bruzdami pestkę otoczoną czerwoną osnówką. Miąższ najczęściej spożywa się na surowo lub w formie konfitury, natomiast pestkę obiera z osnówki (po wysuszeniu powstaje z niej inna przyprawa – macis) i suszy, aż przyjmie formę twardego, jasnobrązowego orzecha o kulistym lub owalnym kształcie.


   Surowiec zielarski

owoc gałki muszkatołowej (myristicae frafransis fructus) 100%

Skład gałki muszkatołowej

Gałka muszkatołowa zawiera około 30% tłuszczu, w którym głównym składnikiem jest kwas muszkatołowy. Dlatego z nasion gorszej jakości wytłacza się olej, znany w handlu jako "masło muszkatołowe" znajdujące zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym i perfumeryjnym. Ponadto w gałce muszkatołowej obecne są: tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy, witamina A i witamina C oraz minerały takie jak: żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Pestka muszkatołowca zawiera również olejki eteryczne (do 16%), pektyny, barwniki, kwas oleanowy, saponozydy i katechiny. Olejek muszkatołowy składa się m.in. pinenu, sabinenu, mirystycyny, safrolu, elemicyny i pochodnych.

Właściwości gałki muszkatołowej

Owoce muszkatołowca charakteryzują się bardzo silnym aromatem wynikającym z wysokiego stężenia olejków eterycznych. Posiadają korzenny, słodko- gorzki i delikatnie ostry smak. Nie są pikantne. Mielona przyprawa ma jednolicie brązową barwę, nie jest pylista i sprawia wrażenie ciężkiej i tłustej (oleistej).


   Działanie gałki muszkatołowej

Jak działa gałka muszkatołowa? - czytaj na naszym blogu.

 

   Zastosowanie gałki muszkatołowej

Gałka muszkatołowa w gastronomii

Gałka muszkatołowa, podobnie jak pozostałe przyprawy korzenne, wyróżnia się uniwersalnym charakterem. W kuchni orientalnej służy przede wszystkim jako dodatek do mieszanek przyprawowych typu masala i curry wykorzystywanych do aromatyzacji drobiu, jagnięciny, baraniny i wołowiny. Sprawdza się w jednogarnkowych potrawach typu pilaw, również jako dodatek do pieczeni wieprzowej. Może być wykorzystywana w marynatach do ryb i owoców morza. W kuchni zachodniej znalazła zastosowanie w produkcji wędlin i wyrobów masarskich (kaszanki, szkockiej haggis czy mortadeli) oraz jako dodatek do ciast korzennych (piernika, ciasta marchewkowego, ciasteczek dyniowych, itp.), budyniów, puddingów i owocowych deserów

Gałka muszkatołowa wyśmienicie komponuje się z nabiałem. Uzupełnia smak potraw na bazie twarogu, bywa wykorzystywana jako dodatek do sosów, dipów i dressingów serowych, stanowi także jeden z podstawowych składników sosu beszamelowego wykorzystywanego do przygotowana dań kuchni włoskiej. Podkreśla smak makaronu i zapiekanek ryżowych, sufletów i omletów jajecznych, jak również warzyw, w szczególności kapusty i oberżyny. Przez miłośników napojów rozgrzewających często dodawana jest do grzańców na bazie wina i piwa, także do likierów i ponczów owocowych. Niewielki dodatek gałki podkreśla również smak tradycyjnej herbaty i kawy.

Gałka muszkatołowa znajduje również zastosowanie w ziołolecznictwie. O sposobach jej wykorzystania w fitoterapii - czytaj na naszym blogu!


   Sposób przechowywania

Zaleca się przechowywanie surowca w przewiewnej, papierowej torebce lub szklanym naczyniu, w miejscu zacienionym, suchym, wolnym od obcych zapachów oraz niedostępnym dla dzieci.


 

   Przepisy kulinarne z gałką muszkatołową

Ciasteczka marchewkowe z gałką muszkatołową

200 g marchewki
100 g serka śmietankowego
100 g masła
350 g mąki pszennej tortowej
150 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g orzechów włoskich
1/4 łyżeczki cynamonu mielonego
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
szczypta mielonych goździków

Orzechy zmielić w młynku do kawy. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przełożyć do miski, dodać serek, miękkie masło, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cukier, przyprawy korzenne i zmielone orzechy. Masę dokładnie wyrobić, owinąć folia spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 40 minut.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st.C, płaska blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzoną masę rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 0,5 cm. Za pomocą foremek wyciąć ciasteczka, przełożyć na blachę i piec partiami przez ok. 15-20 minut, aż ciasteczka się zarumienią. Po wystudzeniu przyozdobić cukrem pudrem lub lukrem.

 

   Bibliografia

https://rozanski.li/317/myristica-fragrans-houtt-myristicaceae-muszkatolowiec-wonny-w-fitoterapii/
https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/myristica-fragrans
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5222521/

 

Dane techniczne

Rodzaj owoc muszkatołowca
Postać mielony
Skład 100% owocu muszkatołowca
Zawartość glutaminianu sodu brak
Zbiór z upraw konwencjonalnych
Zastosowanie przyprawa kulinarna
Wskazania problemy trawienne, złe samopoczucie psychiczne
Kraj pochodzenia Granada

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl