Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Płatności on-line
Dostawy realizowane przez

Szanowni Państwo! 

Uprzejmie informujemy, że w związku z koniecznością wypełnienia wszelkich zaleceń i dyspozycji GIS-u dotyczących profilaktyki minimalizującej ryzyko zakażenia się koronawirusem, czas realizacji zamówień składanych w sklepie www.aromatika.com.pl uległ nieznacznemu wydłużeniu.

Dziękujemy za wyrozumiałość i cierpliwość w oczekiwaniu na przesyłkę.

Zespół Aromatiki

HIBISKUS KWIAT

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 3 dni
Cena: 7,50 zł 7.50
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 0
Kod produktu: 010110076

Opis

KWIAT HIBISKUSA / KETMII SZCZAWIOWEJ
(Hibiscus sabdariffa)

ang. hibiscus, rose mallow;
hiszp. hibiscos, Carloti, Cattor, Catto;
niem. Eibisch;
fran. hibiskus;
ros. Гиби́скус;


Hibiskus, a dokładniej ketmia, należy do roślin zielnych z rodziny ślazowatych rosnących na obszarach podlegających wpływom klimatu ciepłego, głównie w Azji i Afryce. Wyróżnia się dużymi, wielobarwnymi kwiatami chętnie uprawianymi do celów ozdobnych. Krzew należy do roślin bardzo wrażliwych - wystarczy najlżejszy dotyk, by zrzucił pąki kwiatowe i liście. Wymaga również odpowiedniego oświetlenia i podlewania, a owoce zawiązuje wyłącznie po zapyleniu pyłkiem innych gatunków. Kwiaty gatunków nazywanych różą chińską i malwą sudańską (ketmią szczawiową) używane są do przygotowania orzeźwiającego kwaskowatego napoju o właściwościach prozdrowotnych.


SUROWIEC: kwiat hibiskusa (flos hibisci)

Zawiera cukry, białka, niewielkie ilości tłuszczów, pektyny, liczne kwasy i fitosterole, jak również mikroelementy takie jak wapń, fosfor, żelazo i witamina C.


DZIAŁANIE

Kwiat ketmii działa orzeźwiająco i antyoksydacyjnie (redukuje negatywne oddziaływanie wolnych rodników na komórki ciała hamując m.in. proces ich starzenia się). Reguluje trawienie i przyspiesza ruchy jelit, wspomagając wydalanie strawionych treści pokarmowych. Działa stymulująco na układ odpornościowy przyspieszając skuteczne zwalczanie przeziębień i stanów zapalnych, ponadto wyróżnia się właściwościami odkażającymi i tonizującymi. Wykazuje również cechy hipotensyjne ułatwiając obniżenie podwyższonego ciśnienia krwi. Ze względu na działąnie estrogenie wykazuje właściwości redukujące płodność. Ponadto hibiskus działa wzmacniająco na wątrobę i oczyszcza organizm. W afrykańskiej medycynie ludowej przypisuje się mu działanie antybakteryjne i moczopędne, dzięki czemu zapobiega zastojom wody w organizmie.


ZASTOSOWANIE W GASTRONOMII

Suszony kwiat hibiskusa stosuje się jako dodatek do herbat owocowych, liściastych i ziołowych oraz wszelkiego rodzaju zaparzanych mieszanek smakowych, którym nadaje kwaskowatą nutę oraz głęboki, czerwony (lub bordowy) odcień. W formie sproszkowanej bywa wykorzystywany jako środek barwiący do żywności i napojów instant. Używa się zarówno pełnych kielichów, jak i pokruszonych płatków.


ZASTOSOWANIE W ZIOŁOLECZNICTWIE

Napary z kwiatów ketmii zalecane są osobom cierpiącym na zaburzenia trawienia objawiające się przede wszystkim zaparciami i skąpomoczem. Dzięki antyseptycznym właściwościom pomagają w walce z nieżytem dróg oddechowych, sprawdzają się również w roli środka do stosowania zewnętrznego - przemywania stanów zapalnych skóry, oczu, leczenie trądziku i wyprysków skórnych. Zalecane są również chorym na nadciśnienie. Przyspieszają powrót do zdrowia po zatruciach pokarmowych i w stanach osłabienia organizmu np. po przebytych chorobach.


PRZECIWWSKAZANIA

Ze względu na brak odpowiednich badań w tym kierunku nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią. Hibiskusa nie powinny zażywać kobiety planujące zajście w ciążę lub w trakcie leczenia niepłodności.


SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci. 


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Napar
1 łyżeczkę rozdrobnionych, suszonych kwiatów hibiskusa zalać 200 ml wrzącej wody. Parzyć pod przykryciem 15 minut. Posłodzić do smaku miodem lub brązowym cukrem.
 

Dane techniczne

Nazwa polska Ketmia szczawiowa
Nazwa łacińska Hibiscus sabdariffa
Skład 100% kwiat ketmii
Rodzaj surowca płatki kwiatu
Postać całe
Frakcja <5 cm
Wskazania neutralizacja wolnych rodników, orzewienia
Do użytku wewnętrznego i zewnętrznego
Zbiór z upraw konwencjonalnych
Miejsce pochodzenia -
Kraj pochodzenia Nigeria
Podmiot odpowiedzialny Aromatika Adam Iwańczuk

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl