HIBISKUS KWIAT
Opis
KWIAT HIBISKUSA / KETMII SZCZAWIOWEJ
(Hibiscus sabdariffa)
ang. hibiscus, rose mallow;
hiszp. hibiscos, Carloti, Cattor, Catto;
niem. Eibisch;
fran. hibiskus;
ros. Гиби́скус;
Hibiskus, a dokładniej ketmia, należy do roślin zielnych z rodziny ślazowatych rosnących na obszarach podlegających wpływom klimatu ciepłego, głównie w Azji i Afryce. Wyróżnia się dużymi, wielobarwnymi kwiatami chętnie uprawianymi do celów ozdobnych. Krzew należy do roślin bardzo wrażliwych - wystarczy najlżejszy dotyk, by zrzucił pąki kwiatowe i liście. Wymaga również odpowiedniego oświetlenia i podlewania, a owoce zawiązuje wyłącznie po zapyleniu pyłkiem innych gatunków. Kwiaty gatunków nazywanych różą chińską i malwą sudańską (ketmią szczawiową) używane są do przygotowania orzeźwiającego kwaskowatego napoju o właściwościach prozdrowotnych.
SUROWIEC: kwiat hibiskusa (flos hibisci)
Zawiera cukry, białka, niewielkie ilości tłuszczów, pektyny, liczne kwasy i fitosterole, jak również mikroelementy takie jak wapń, fosfor, żelazo i witamina C.
DZIAŁANIE
Kwiat ketmii działa orzeźwiająco i antyoksydacyjnie (redukuje negatywne oddziaływanie wolnych rodników na komórki ciała hamując m.in. proces ich starzenia się). Reguluje trawienie i przyspiesza ruchy jelit, wspomagając wydalanie strawionych treści pokarmowych. Działa stymulująco na układ odpornościowy przyspieszając skuteczne zwalczanie przeziębień i stanów zapalnych, ponadto wyróżnia się właściwościami odkażającymi i tonizującymi. Wykazuje również cechy hipotensyjne ułatwiając obniżenie podwyższonego ciśnienia krwi. Ze względu na działąnie estrogenie wykazuje właściwości redukujące płodność. Ponadto hibiskus działa wzmacniająco na wątrobę i oczyszcza organizm. W afrykańskiej medycynie ludowej przypisuje się mu działanie antybakteryjne i moczopędne, dzięki czemu zapobiega zastojom wody w organizmie.
ZASTOSOWANIE W GASTRONOMII
Suszony kwiat hibiskusa stosuje się jako dodatek do herbat owocowych, liściastych i ziołowych oraz wszelkiego rodzaju zaparzanych mieszanek smakowych, którym nadaje kwaskowatą nutę oraz głęboki, czerwony (lub bordowy) odcień. W formie sproszkowanej bywa wykorzystywany jako środek barwiący do żywności i napojów instant. Używa się zarówno pełnych kielichów, jak i pokruszonych płatków.
ZASTOSOWANIE W ZIOŁOLECZNICTWIE
Napary z kwiatów ketmii zalecane są osobom cierpiącym na zaburzenia trawienia objawiające się przede wszystkim zaparciami i skąpomoczem. Dzięki antyseptycznym właściwościom pomagają w walce z nieżytem dróg oddechowych, sprawdzają się również w roli środka do stosowania zewnętrznego - przemywania stanów zapalnych skóry, oczu, leczenie trądziku i wyprysków skórnych. Zalecane są również chorym na nadciśnienie. Przyspieszają powrót do zdrowia po zatruciach pokarmowych i w stanach osłabienia organizmu np. po przebytych chorobach.
PRZECIWWSKAZANIA
Ze względu na brak odpowiednich badań w tym kierunku nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią. Hibiskusa nie powinny zażywać kobiety planujące zajście w ciążę lub w trakcie leczenia niepłodności.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Napar
1 łyżeczkę rozdrobnionych, suszonych kwiatów hibiskusa zalać 200 ml wrzącej wody. Parzyć pod przykryciem 15 minut. Posłodzić do smaku miodem lub brązowym cukrem.
Dane techniczne
Nazwa polska | Ketmia szczawiowa |
Nazwa łacińska | Hibiscus sabdariffa |
Skład | 100% kwiat ketmii |
Rodzaj surowca | płatki kwiatu |
Postać | całe |
Frakcja | <5 cm |
Wskazania | neutralizacja wolnych rodników, orzewienia |
Do użytku | wewnętrznego i zewnętrznego |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych |
Miejsce pochodzenia | - |
Kraj pochodzenia | Nigeria |
Podmiot odpowiedzialny | Aromatika Adam Iwańczuk |