Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Płatności on-line
Dostawy realizowane przez

Szanowni Państwo! 

Uprzejmie informujemy, że w związku z koniecznością wypełnienia wszelkich zaleceń i dyspozycji GIS-u dotyczących profilaktyki minimalizującej ryzyko zakażenia się koronawirusem, czas realizacji zamówień składanych w sklepie www.aromatika.com.pl uległ nieznacznemu wydłużeniu.

Dziękujemy za wyrozumiałość i cierpliwość w oczekiwaniu na przesyłkę.

Zespół Aromatiki

IMBIR KANDYZOWANY kostka

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 3 dni
Cena: 3,90 zł 3.90
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

IMBIR KANDYZOWANY w kostce
(Zingiber officinale)

ang. ginger or ginger root;
hiszp. jengibre, kion;
niem. Ingwer, Ingber, Imber, Immerwurzel, Ingwerwurze;
fran. gingembre;
ros. Имби́рь;


Imbir lekarski należy do grupy roślin uprawowych nie występujących w stanie dzikim w przyrodzie, a wyłącznie w uprawie. Należy do rodziny imbirowatych i wywodzi się prawdopodobnie z Melanezji. Stamtąd, za sprawą Fenicjan, dotarł do Afryki Północnej i Europy, skąd rozprzestrzenił się na całym świecie. Obecnie największe uprawy imbiru znajdują się na Jamajce, w Indiach, Malezji, Chinach i Afryce Zachodniej. Roślina zawdzięcza swą popularność szczególnie silnemu aromatowi i interesującemu smakowi, jak również unikalnym właściwościom prozdrowotnym. Przez wiele stuleci używana była jako jeden z najskuteczniejszych naturalnych afrodyzjaków.


SUROWIEC: kłącze imbiru (rhizoma zingiberi) 

Zawiera substancje azotowe,bezazotowe, tłuszczowe, celulozę, błonnik, olejek eteryczny (złożony z felandrenu, alkohol seskwiterpenowego, kamfenu, linalolu, zingiberolu, cytralu i zingiberenu) oraz liczne mikroelementy, m.in. wapń, żelazo i magnez. Wyróżnia się silnym aromatem o lekko słodkawej, odświeżającej nucie oraz ostrym, piekącym smakiem.


DZIAŁANIE

Regularnie spożywany imbir medycyna naturalna uznaje za łagodzący bóle reumatyczne i dolegliwości stawowe, usprawniający działanie aparatu ruchu (ułatwiający poruszanie się) oraz korzystnie wpływający na krążenie krwi. Substancje czynne zawarte w kłączach pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, łagodzą dolegliwości ze strony układu pokarmowego, zmniejszają wzdęcia i likwidują zaparcia.  Działają przeciwzapalnie, żółciopędnie i pobudzająco na jelita, przeciwdziałają tworzeniu się wrzodów i zapobiegają podrażnieniom błon śluzowych. Ponadto ograniczają nudności i bóle migrenowe. Medycyna naturalna wskazuje na właściwości przeciwbakteryjne i przeciwpasożytnicze, jak również przeciwwirusowe (skuteczność w przypadku rhinowirusów) związków obecnych w kłączach imbiru. Działają one energetyzująco, rozgrzewająco i polepszająco na samopoczucie, a niektórzy naukowcy przypisują im działanie antyrakowe. Uwrażliwiają sfery erogenne na bodźce zewnętrzne.


ZASTOSOWANIE

Imbir jest przyprawą uniwersalną, stosowaną do dań mięsnych, warzywnych i słodkich dla dodania im aromatu i pikanterii. Młode kłącza można spożywać jako warzywo lub kandyzować, podczas gdy starsze (mielone) sprawdzają się jako dodatek do pieczonego mięsa (samodzielnie lub jako składnik curry, wszelkiego rodzaju egzotyczny zup, sosów i marynat), warzyw (dyni i ogórków), kasz z rodzaju kuskus i ryżu, pierników, keksów i innych wypieków. Imbir można dodać do kawy, herbaty, kompotów , owocowych konfitur i dżemów oraz używać jako podstawę do produkcji napojów korzenno-miodowych (np. nalewek, miodów, win). Ze względu na szczególne właściwości smakowe imbiru nie powinno się go łączyć z ziołami.

Imbir kandyzowany to niebanalne połączenie działającego prozdrowotnie kłącza i tradycyjnej, deserowej słodyczy. Może być spożywany jako samodzielna przekąska, lub jako dodatek do ciast, deserów, lodów, a nawet słodkich dań na bazie białego ryżu oraz warzyw. Fantastycznie sprawdzi się jako aromatyzujący składnik domowych dżemów, konfitur i powideł, rewelacyjnie skomponuje się również z herbatą i kaw, którym nada właściwości wybitnie rozgrzewających. Obtoczone w cukrze kawałki mięsistego korzenia są niezwykle aromatyczne, skupiając w sobie odpowiednio zbalansowany poziom pikantnej nuty orientu i tradycyjnej, europejskiej słodyczy.


PRZECIWWSKAZANIA

Alergia na imbir


SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.

Wartość odżywcza produktu w 100 g  % RWS* w 100 g 
 Wartość energetyczna  1529 kJ / 360 kcal  18%
 Tłuszcz
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 
 0 g
 0 g
4%
 0% 
 Węglowodany
 - w tym cukry
89 g
74 g 
 34%
82%
 Błonnik  0 g
 Białko 0 g 
 Sól 0,03 g  <1% 

* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)

 

PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Rozgrzewająca herbata na przeziębienie

1 łyżeczka herbaty 
1-2 kostki imbiru kandyzowanego
1 łyżeczka miodu pszczelego naturalnego
kilka kropel soku cytryny  

Sypką herbatę zaparzyć jak zwykle. Do gorącego naparu dodać 1 lub 2 kostki kandyzowanego imbiru. Odczekać, aż temperatura naparu spadnie do 60-70 st. C, po czym posłodzić miodem do smaku i wzbogacić nutą cytryny. Napój spożywać na gorąco - działa silnie rozgrzewająco przeciwbakteryjnie i wzmacniająco.

Dane techniczne

Rodzaj kłącze kandyzowane
Postać kostka
Skład kłącze imbiru, cukier, kwas cytrynowy, subst. konserwująca: SO2
Zawartość dwutlenku siarki SO2 TAK
Zbiór z upraw konwencjonalnych
Wskazania reumatyzm, przeziębienie, gorączka
Kraj pochodzenia Tajlandia

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl