Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Płatności on-line
Dostawy realizowane przez

Szanowni Państwo! 

Uprzejmie informujemy, że w związku z koniecznością wypełnienia wszelkich zaleceń i dyspozycji GIS-u dotyczących profilaktyki minimalizującej ryzyko zakażenia się koronawirusem, czas realizacji zamówień składanych w sklepie www.aromatika.com.pl uległ nieznacznemu wydłużeniu.

Dziękujemy za wyrozumiałość i cierpliwość w oczekiwaniu na przesyłkę.

Zespół Aromatiki

IMBIR MIELONY

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 3 dni
Cena: 2,00 zł 2.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 0
Kod produktu: 010100063

Opis

IMBIR SUSZONY MIELONY
(Zingiber officinale) 

 

ang. ginger or ginger root;
hiszp. jengibre, kion;
niem. Ingwer, Ingber, Imber, Immerwurzel, Ingwerwurze;
fran. gingembre;
ros. Имби́рь;


Imbir lekarski należy do grupy roślin uprawowych nie występujących w stanie dzikim w przyrodzie, a wyłącznie w uprawie. Należy do rodziny imbirowatych i wywodzi się prawdopodobnie z Melanezji. Stamtąd, za sprawą Fenicjan, dotarł do Afryki Północnej i Europy, skąd rozprzestrzenił się na całym świecie. Obecnie największe uprawy imbiru znajdują się na Jamajce, w Indiach, Malezji, Chinach i Afryce Zachodniej. Roślina zawdzięcza swą popularność szczególnie silnemu aromatowi i interesującemu smakowi, jak również unikalnym właściwościom prozdrowotnym. Przez wiele stuleci używana była jako jeden z najskuteczniejszych naturalnych afrodyzjaków.


SUROWIEC: kłącze imbiru (rhizoma zingiberi)

Zawiera substancje azotowe,bezazotowe, tłuszczowe, celulozę, błonnik, olejek eteryczny (złożony z felandrenu, alkohol seskwiterpenowego, kamfenu, linalolu, zingiberolu, cytralu izingiberenu) oraz liczne mikroelementy, m.in. wapń, żelazo i magnez. Wyróżnia się silnym aromatem o lekko słodkawej, odświeżającej nucie oraz ostrym, piekącym smakiem. Młode kłącza można kandyzować lub konserwować, natomiast starsze suszone są słońcu (wówczas przyjmują charakterystyczną, szarą barwę, a kora ściąga się i marszczy), po czym mielone na proszek wykorzystywany jako przyprawa kulinarna.


DZIAŁANIE

Regularnie spożywany imbir medycyna naturalna uznaje za łagodzący bóle reumatyczne i dolegliwości stawowe, usprawniający działanie aparatu ruchu (ułatwiający poruszanie się) oraz korzystnie wpływający na krążenie krwi. Substancje czynne zawarte w kłączach pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, łagodzą dolegliwości ze strony układu pokarmowego, zmniejszają wzdęcia i likwidują zaparcia.  Działają przeciwzapalnie, żółciopędnie i pobudzająco na jelita, przeciwdziałają tworzeniu się wrzodów i zapobiegają podrażnieniom błon śluzowych. Ponadto ograniczają nudności i bóle migrenowe. Medycyna naturalna wskazuje na właściwości przeciwbakteryjne i przeciwpasożytnicze, jak również przeciwwirusowe (skuteczność w przypadku rhinowirusów) związków obecnych w kłączach imbiru. Działają one energetyzująco, rozgrzewająco i polepszająco na samopoczucie, a niektórzy naukowcy przypisują im działanie antyrakowe. Uwrażliwiają sfery erogenne na bodźce zewnętrzne.


ZASTOSOWANIE W GASTRONOMII

Imbir jest przyprawą uniwersalną, stosowaną do dań mięsnych, warzywnych i słodkich dla dodania im aromatu i pikanterii. Młode kłącza można spożywać jako warzywo lub kandyzować, podczas gdy starsze (mielone) sprawdzają się jako dodatek do pieczonego mięsa (samodzielnie lub jako składnik curry, wszelkiego rodzaju egzotyczny zup, sosów i marynat), warzyw (dyni i ogórków), kasz z rodzaju kuskus i ryżu, pierników, keksów i innych wypieków. Imbir można dodać do kawy, herbaty, kompotów , owocowych konfitur i dżemów oraz używać jako podstawę do produkcji napojów korzenno-miodowych (np. nalewek, miodów, win). Ze względu na szczególne właściwości smakowe imbiru nie powinno się go łączyć z ziołami.


ZASTOSOWANIE W ZIOŁOLECZNICTWIE

Spożywanie imbiru zalecane jest osobom cierpiących ma schorzenia przewodu pokarmowego, w szczególności niedostateczne wydzielanie soku żołądkowego i spowodowane tym zaburzenia trawienne. Doskonale sprawdza się jako środek przeciwwymiotny w chorobie lokomocyjnej. Zalecany jest również jako afrodyzjak dla zwiększenia odbioru wrażeń seksualnych. Używany zewnętrznie jako składnik niektórych maści i kremów przynosi ulgę w chorobach reumatycznych, stanach zapalnych mięśni i stawów oraz nerwobólach.


PRZECIWWSKAZANIA

Ze względu na brak odpowiednich badań w tym kierunku nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią. Stosowany jednocześnie z alkoholem może nadmiernie pobudzić perystaltykę jelit. Może powodować przemijające uczucie pieczenia w gardle.


SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Odwar
1 łyżeczkę zmielonego imbiru zalać 250 ml ciepłej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut. Odstawić pod przykryciem do zaparzenia na pół godziny. Przefiltrować. Odwar wypić w ciągu dnia dzieląc go na cztery porcje. Można używać w zastępstwie kropli do nosa (po 3-4 krople 3-6 razy dziennie w katarze i przeziębieniu dla udrożnienia górnych dróg oddechowych).

Proszek imbirowy
2 g (pół łyżeczki do herbaty) mielonego kłącza imbiru wymieszać łyżeczką miodu. Spożywać przed planowaną podróżą jako środek przeciwwymiotny, regularnie i długotrwale (co najmniej 3 miesiące) w chorobach reumatycznych dla zmniejszenia dolegliwości bólowych i zwiększenia elastyczności stawów.

Nalewka
50 g mielonego imbiru zalać 250 ml spirytusu 60%. Szczelnie zamknąć i pozostawić do maceracji na 7 dni. Po tym czasie przefiltrować przez bibułę i zlać do butelki. Pić do 3 razy dziennie po 1 łyżeczce przed jedzeniem jako środek na trawienie i przeciwwymiotny. Można stosować zewnętrznie do nacierania mięśni i stawów w nerwobólach i reumatyzmie.


Wołowina z imbirem

500 g mięsa wołowego
1-2 łyżeczki mielonego imbiru
1 duża cebula
2 cebule dymki
200 g marchwi
200 g cukinii
1 papryka zielona
1/2 szklanki bulionu drobiowego
olej

Marynata
2 łyżki miodu gryczanego
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Mięso umyć, osuszyć za pomocą papierowych ręczników i pokroić w długie paski. Połączyć składniki marynaty – połowę dokładnie wymieszać z mięsem, połowę odstawić. Cebulę, marchewkę i cukinię obrać i pokroić w talarki, z papryki wyciąć gniazdo nasienne, a miąższ pokroić w paski. Dymki posiekać. Mięso krótko obsmażyć na silnie rozgrzanym oleju, odsączyć  i przełożyć do osobnego naczynia. Na tym samym tłuszczu obsmażyć pokrojone warzywa. Po 5 minutach zalać bulionem, dusić na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Następnie dodać marynatę i imbir. Dusić 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje. Dodać mięso i wszystko dokładnie wymieszać. Podawać z ryżem.


Skrzydełka z kurczaka na słodko

500 g skrzydełek z kurczaka
1/2 szklanki sosu sojowego
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżka oleju

Sos sojowy dokładnie wymieszać z cukrem. Mieszać aż cukier się rozpuści. Dodać olej, imbir i czosnek. W tak przygotowanej marynacie dokładnie obtoczyć skrzydełka, po czym odstawić do lodówki na 4-6 godzin. Co jakiś czas obracać, aby mięso równo się zamarynowało. Następnie skrzydełka przełożyć do żaroodpornego, natłuszczonego naczynia. Piec pod przykryciem przez około 30 minut w temperaturze 175 st.C. Następnie jeszcze 20-30 minut po zdjęciu pokrywki. Co pewien czas podlewać sosem zbierającym się na dnie naczynia.

 

 Bibliografia

https://rozanski.li/446/imbir-lekarski-zingiber-officinale-w-medycynie/
http://www.czytelniamedyczna.pl/3538,waciwoci-lecznicze-imbiru-zingiber-officinale-roscoe.html
http://www.czytelniamedyczna.pl/6767,imbir-lekarski-roslina-o-wlasciwosciach-neuroochronnych.html
http://www.czytelniamedyczna.pl/2541,klacze-imbiru-zastosowanie-lecznicze-oraz-skladniki-czynne.html
http://www.czytelniamedyczna.pl/6427,ocena-aktywnosci-olejku-imbirowego-oleum-zingiberis-wobec-bakterii-beztlenowych.html
Anti-Oxidative and Anti-Inflammatory Effects of Ginger in Health and Physical Activity: Review of Current Evidence
Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition - Chapter 7 - The Amazing and Mighty Ginger
The Use of Ginger (Zingiber officinale) for the Treatment of Pain: A Systematic Review of Clinical Trials

Dane techniczne

Nazwa polska Imbir lekarski
Nazwa łacińska zingiber officinale
Skład 100% kłącze imbiru
Rodzaj surowca kłącze
Postać suszone mielone
Frakcja 0,05 mm
Wskazania reumatyzm, przeziębienie, kaszel, gorączka, migrena
Do użytku wewnętrznego i zewnętrznego
Zbiór z upraw konwencjonalnych / ze stanu naturalnego
Miejsce pochodzenia -
Kraj pochodzenia Nigeria
Podmiot odpowiedzialny Aromatika Adam Iwańczuk

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl