Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Cenniki do pobrania
Szybkie płatności internetowe

IMBIR W KŁĄCZACH SUSZONY

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 2,40 zł 2.40
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

IMBIR SUSZONY w KŁĄCZACH
(Zingiber officinale) 

 

ang. ginger or ginger root;
hiszp. jengibre, kion;
niem. Ingwer, Ingber, Imber, Immerwurzel, Ingwerwurze;
fran. gingembre;
ros. Имби́рь;


Imbir lekarski należy do grupy roślin uprawowych nie występujących w stanie dzikim w przyrodzie, a wyłącznie w uprawie. Należy do rodziny imbirowatych i wywodzi się prawdopodobnie z Melanezji. Stamtąd, za sprawą Fenicjan, dotarł do Afryki Północnej i Europy, skąd rozprzestrzenił się na całym świecie. Obecnie największe uprawy imbiru znajdują się na Jamajce, w Indiach, Malezji, Chinach i Afryce Zachodniej. Roślina zawdzięcza swą popularność szczególnie silnemu aromatowi i interesującemu smakowi, jak również unikalnym właściwościom prozdrowotnym. Przez wiele stuleci używana była jako jeden z najskuteczniejszych naturalnych afrodyzjaków.


SUROWIEC: kłącze imbiru (rhizoma zingiberi)

Zawiera substancje azotowe,bezazotowe, tłuszczowe, celulozę, błonnik, olejek eteryczny (złożony z felandrenu, alkohol seskwiterpenowego, kamfenu, linalolu, zingiberolu, cytralu izingiberenu) oraz liczne mikroelementy, m.in. wapń, żelazo i magnez. Wyróżnia się silnym aromatem o lekko słodkawej, odświeżającej nucie oraz ostrym, piekącym smakiem. Młode kłącza można kandyzować lub konserwować, natomiast starsze suszone są słońcu (wówczas przyjmują charakterystyczną, szarą barwę, a kora ściąga się i marszczy), po czym mielone na proszek wykorzystywany jako przyprawa kulinarna.


DZIAŁANIE

Regularnie spożywany imbir zmniejsza bóle reumatyczne i dolegliwości stawowe, usprawnia działanie aparatu ruchu (ułatwia poruszanie się) oraz korzystnie wpływa na krążenie krwi. Pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. Kłącze imbiru łagodzi dolegliwości ze strony układu pokarmowego, zmniejsza wzdęcia i likwiduje zaparcia.  Działa przeciwzapalnie, żółciopędnie i pobudzająco na jelita, przeciwdziała tworzeniu się wrzodów i zapobiega podrażnieniu błon śluzowych. Ponadto ogranicza nudności i bóle migrenowe. Wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwpasożytnicze, jak również przeciwwirusowe (skuteczność w przypadku rhinowirusów). Działa energetyzująco, rozgrzewająco i polepszająco na samopoczucie, a niektórzy naukowcy przypisują mu działanie antyrakowe. Uwrażliwia sfery erogenne na bodźce zewnętrzne.


ZASTOSOWANIE W GASTRONOMII

Imbir jest przyprawą uniwersalną, stosowaną do dań mięsnych, warzywnych i słodkich dla dodania im aromatu i pikanterii. Młode kłącza można spożywać jako warzywo lub kandyzować, podczas gdy starsze (mielone) sprawdzają się jako dodatek do pieczonego mięsa (samodzielnie lub jako składnik curry, wszelkiego rodzaju egzotyczny zup, sosów i marynat), warzyw (dyni i ogórków), kasz z rodzaju kuskus i ryżu, pierników, keksów i innych wypieków. Imbir można dodać do kawy, herbaty, kompotów , owocowych konfitur i dżemów oraz używać jako podstawę do produkcji napojów korzenno-miodowych (np. nalewek, miodów, win). Ze względu na szczególne właściwości smakowe imbiru nie powinno się go łączyć z ziołami.


ZASTOSOWANIE W ZIOŁOLECZNICTWIE

Spożywanie imbiru zalecane jest osobom cierpiących ma schorzenia przewodu pokarmowego, w szczególności niedostateczne wydzielanie soku żołądkowego i spowodowane tym zaburzenia trawienne. Doskonale sprawdza się jako środek przeciwwymiotny w chorobie lokomocyjnej. Zalecany jest również jako afrodyzjak dla zwiększenia odbioru wrażeń seksualnych. Używany zewnętrznie jako składnik niektórych maści i kremów przynosi ulgę w chorobach reumatycznych, stanach zapalnych mięśni i stawów oraz nerwobólach.


PRZECIWWSKAZANIA

Ze względu na brak odpowiednich badań w tym kierunku nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią. Stosowany jednocześnie z alkoholem może nadmiernie pobudzić perystaltykę jelit. Może powodować przemijające uczucie pieczenia w gardle.


SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Odwar
1 łyżeczkę zmielonego imbiru zalać 250 ml ciepłej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut. Odstawić pod przykryciem do zaparzenia na pół godziny. Przefiltrować. Odwar wypić w ciągu dnia dzieląc go na cztery porcje. Można używać w zastępstwie kropli do nosa (po 3-4 krople 3-6 razy dziennie w katarze i przeziębieniu dla udrożnienia górnych dróg oddechowych).

Proszek imbirowy
2 g (pół łyżeczki do herbaty) mielonego kłącza imbiru wymieszać łyżeczką miodu. Spożywać przed planowaną podróżą jako środek przeciwwymiotny, regularnie i długotrwale (co najmniej 3 miesiące) w chorobach reumatycznych dla zmniejszenia dolegliwości bólowych i zwiększenia elastyczności stawów.

Nalewka
50 g mielonego imbiru zalać 250 ml spirytusu 60%. Szczelnie zamknąć i pozostawić do maceracji na 7 dni. Po tym czasie przefiltrować przez bibułę i zlać do butelki. Pić do 3 razy dziennie po 1 łyżeczce przed jedzeniem jako środek na trawienie i przeciwwymiotny. Można stosować zewnętrznie do nacierania mięśni i stawów w nerwobólach i reumatyzmie.


Wołowina z imbirem

500 g mięsa wołowego
1-2 łyżeczki mielonego imbiru
1 duża cebula
2 cebule dymki
200 g marchwi
200 g cukinii
1 papryka zielona
1/2 szklanki bulionu drobiowego
olej

Marynata
2 łyżki miodu gryczanego
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Mięso umyć, osuszyć za pomocą papierowych ręczników i pokroić w długie paski. Połączyć składniki marynaty – połowę dokładnie wymieszać z mięsem, połowę odstawić. Cebulę, marchewkę i cukinię obrać i pokroić w talarki, z papryki wyciąć gniazdo nasienne, a miąższ pokroić w paski. Dymki posiekać. Mięso krótko obsmażyć na silnie rozgrzanym oleju, odsączyć  i przełożyć do osobnego naczynia. Na tym samym tłuszczu obsmażyć pokrojone warzywa. Po 5 minutach zalać bulionem, dusić na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Następnie dodać marynatę i imbir. Dusić 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje. Dodać mięso i wszystko dokładnie wymieszać. Podawać z ryżem.


Skrzydełka z kurczaka na słodko

500 g skrzydełek z kurczaka
1/2 szklanki sosu sojowego
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżka oleju

Sos sojowy dokładnie wymieszać z cukrem. Mieszać aż cukier się rozpuści. Dodać olej, imbir i czosnek. W tak przygotowanej marynacie dokładnie obtoczyć skrzydełka, po czym odstawić do lodówki na 4-6 godzin. Co jakiś czas obracać, aby mięso równo się zamarynowało. Następnie skrzydełka przełożyć do żaroodpornego, natłuszczonego naczynia. Piec pod przykryciem przez około 30 minut w temperaturze 175 st.C. Następnie jeszcze 20-30 minut po zdjęciu pokrywki. Co pewien czas podlewać sosem zbierającym się na dnie naczynia.
 

Dane techniczne

Nazwa łacińska zingiber officinale
Rodzaj surowca kłącze
Skład imbir 100%
Postać krojone, suszone
Kraj pochodzenia Nigeria
Data ważności podana na etykiecie
Nr partii podany na etykiecie
Może zawierać: śladowe ilości zbóż zawierających gluten, soi, orzechów, selera, gorczycy, sezamu

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl