JAGODY GOJI
Opis
JAGODY GOJI
(Lycium chinense)
ang. Goji, goji berry, wolfberry;
hiszp. bayas de goji;
niem. Gemeine Bocksdorn, Gemeiner Teufelszwirn, Chinesische Wolfsbeer;
fran. goji, baie de goji;
ros. Дереза́ обыкнове́нная, Дереза бербе́ров;
Pod nazwą „jagody goji” kryją się owoce dwóch azjatyckich roślin z rodziny psiankowatych: kolcowoju chińskiego i kolcowoju pospolitego, wywodzących się z części Azji podlegających wpływom klimatu umiarkowanego. Te niewysokie krzewy (rzadko przekraczają 2 m) wydają podłużne, czerwone jagody, które już kilka tysięcy lat temu znalazły zastosowanie w medycynie chińskiej. Cenią się tak dużym poważaniem, że stanowią jeden z głównych składników większości produkowanych tam preparatów ziołowych, a na cześć owoców każdego roku organizowany jest kilkudniowy festiwal. Kolcowój można hodować w Polsce, choć dotychczas najczęściej spotkać go można było w ogrodach botanicznych oraz przydomowych ogrodach i parkach, gdzie sadzono go jako roślinę ozdobną.
SUROWIEC: owoc kolcowoju chińskiego (fructus licii chinensis)
Zawiera m.in. zeaksantynę, betakaroten, ryboflawiny, selen i żelazo, ponadto witaminy C i E oraz z grupy B, liczne składniki mineralne (wapń, potas, cynk), błonnik pokarmowy, antyoksydanty, flawonoidy i polisacharydy. Jagody goji mają elipsoidalny kształt i intensywny, pomarańczowo-czerwony kolor. Dojrzałe i surowe są słodkie w smaku, natomiast w formie suszonej nabierają lekko słonawego i cierpkiego posmaku.
DZIAŁANIE
Zwolennicy jagód goji uważają, że korzystnie oddziałują na cały organizm, poprawiając jego ogólną kondycję. Wzmacniają system immunologiczny i naturalną odporność redukując podatność na choroby, ułatwiają utrzymanie właściwego poziomu ciśnienia krwi, usprawniają krążenie i prawidłowe ukrwienie mózgu, dzięki czemu poprawie ulegają pamięć i wzrok oraz zdolność koncentracji. Jednocześnie łagodzą stany napięcia nerwowego, ułatwiają zasypianie i zdrowy sen, zmniejszają podatność na migreny i bóle głowy, poprawiają apetyt i wzmacniają układ kostny. Ponadto pozytywnie wpływają na samopoczucie psychiczne, humor i samoocenę, a nawet libido i potencję. Stanowią nieoceniony składnik diety osób odchudzających się, ponieważ ułatwiają utrzymanie właściwego poziomu cukru we krwi.
ZASTOSOWANIE W GASTRONOMII
W naszych warunkach najczęściej spożywane są owoce w formie suszonej, zjadane w formie bakalii lub używane jako dodatek do napojów, ryżu lub potraw warzywnych. Można je również stosować jako jeden ze składników kompotów, wieloowocowych soków oraz win i nalewek lub dodając do słodkich wypieków i domowych mieszanek typu muesli. Najlepiej smakują namoczone przed spożyciem. Jak wykazały badania, aby zauważyć korzystny efekt terapeutyczny wystarczy regularne (codzienne) przyjmowanie od 5 do 15 g suszonego surowca.
ZASTOSOWANIE W ZIOŁOLECZNICTWIE
Regularne spożywanie jagód goji zalecane jest osobom o obniżonej odporności, narażonym na działanie długotrwałego stresu, pracującym w napięciu i na stanowiskach wymagających szczególnej koncentracji. Wszystkim stanowiącym ofiary takich chorób cywilizacyjnych jak nadciśnienie, cukrzyca i otyłość, jak również uskarżającym się na dolegliwości wieku starczego (kłopoty z pamięcią, wzrokiem i słuchem, itp.). Dzięki zawartości dużej ilości antyoksydantów powinny je spożywać osoby pragnące zredukować widoczne skutki wczesnego starzenia się, a ze względu na bogactwo mikro- i makroelementów – również osoby na diecie odchudzającej. Owoce goji działają wspomagająco w terapii chorób skóry, stawów i kości.
PRZECIWWSKAZANIA
Ze względu na brak odpowiednich badań w tym kierunku nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią. Jagód goji nie powinni przyjmować palacze tytoniu ze względu na możliwość toksycznej interakcji beta karotenu z nikotyną i pozostałymi substancjami obecnymi w dymie papierosowym. Obserwowano również niekorzystne interakcje jagód goji z pochodnymi warfaryny. Osoby przyjmujące leki na nadciśnienie i serce powinny skonsultować kurację jagodami goji z lekarzem.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
Wartość odżywcza produktu | w 100 g | % RWS* w 100 g |
Wartość energetyczna | 1657 kJ / 396 kcal | 20% |
Tłuszcz | 4,2 g | 6% |
Węglowodany - w tym cukry |
22,3 g 11,1 g |
10% 12% |
Błonnik | 6,2 g | - |
Białko | 10,6 g | 20% |
Sól | 0,06 g | <1% |
* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Napar
1 łyżkę jagód goji zalać 500 ml ciepłej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 do 10 minut. Schłodzić i wypić w ciągu dnia, spożywając również owoce.
Nalewka
100 g jagód goji zalać 500 ml spirytusu 70% i szczelnie zamknąć. Odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 2 miesiące. Podczas maceracji co pewien czas wstrząsnąć. Po upływie 60 dni dodać 1-2 łyżki płynnego miodu naturalnego, dokładnie wymieszać. Pić 1 łyżkę nalewki dziennie rozcieńczoną w 50-100 ml wody (spożyć również owoce). Przyjmować na czczo.
Dane techniczne
Rodzaj | suszone jagody |
Postać | całe owoce |
Skład | 100% goji (owoców kolcowoju chińskiego) |
Zawartość dwutlenku siarki SO2 | brak |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych |
Wskazania | nadciśnienie, cukrzyca, stres |
Kraj pochodzenia | Chiny |