Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Płatności on-line
logo Przelewy24 logo Blue Media
Dostawy realizowane przez
logo DPD
logo InPost
logo Paczka w Ruchu
 

JAGODY GOJI

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 5,90 zł 5.90
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Producent: Aromatika
Kod produktu: 020140354

Opis

JAGODY GOJI
(Lycium chinense)

ang. Goji, goji berry, wolfberry;
hiszp. bayas de goji;
niem. Gemeine Bocksdorn, Gemeiner Teufelszwirn, Chinesische Wolfsbeer;
fran. goji, baie de goji;
ros. Дереза́ обыкнове́нная, Дереза бербе́ров;


Pod nazwą „jagody goji” kryją się owoce dwóch azjatyckich roślin z rodziny psiankowatych: kolcowoju chińskiego i kolcowoju pospolitego, wywodzących się z części Azji podlegających wpływom klimatu umiarkowanego. Te niewysokie krzewy (rzadko przekraczają 2 m) wydają podłużne, czerwone jagody, które już kilka tysięcy lat temu znalazły zastosowanie w medycynie chińskiej. Cenią się tak dużym poważaniem, że stanowią jeden z głównych składników większości produkowanych tam preparatów ziołowych, a na cześć owoców każdego roku organizowany jest kilkudniowy festiwal. Kolcowój można hodować w Polsce, choć dotychczas najczęściej spotkać go można było w ogrodach botanicznych oraz przydomowych ogrodach i parkach, gdzie sadzono go jako roślinę ozdobną.


SUROWIEC: owoc kolcowoju chińskiego (fructus licii chinensis)

Zawiera m.in. zeaksantynę, betakaroten, ryboflawiny, selen i żelazo, ponadto witaminy C i E oraz z grupy B, liczne składniki mineralne (wapń, potas, cynk), błonnik pokarmowy, antyoksydanty, flawonoidy i polisacharydy. Jagody goji mają elipsoidalny kształt i intensywny, pomarańczowo-czerwony kolor. Dojrzałe i surowe są słodkie w smaku, natomiast w formie suszonej nabierają lekko słonawego i cierpkiego posmaku.


DZIAŁANIE

Zwolennicy jagód goji uważają, że korzystnie oddziałują na cały organizm, poprawiając jego ogólną kondycję. Wzmacniają system immunologiczny i naturalną odporność redukując podatność na choroby, ułatwiają utrzymanie właściwego poziomu ciśnienia krwi, usprawniają krążenie i prawidłowe ukrwienie mózgu, dzięki czemu poprawie ulegają pamięć i wzrok oraz zdolność koncentracji. Jednocześnie łagodzą stany napięcia nerwowego, ułatwiają zasypianie i zdrowy sen, zmniejszają podatność na migreny i bóle głowy, poprawiają apetyt i wzmacniają układ kostny. Ponadto pozytywnie wpływają na samopoczucie psychiczne, humor i samoocenę, a nawet libido i potencję. Stanowią nieoceniony składnik diety osób odchudzających się, ponieważ ułatwiają utrzymanie właściwego poziomu cukru we krwi.


ZASTOSOWANIE W GASTRONOMII

W naszych warunkach najczęściej spożywane są owoce w formie suszonej, zjadane w formie bakalii lub używane jako dodatek do napojów, ryżu lub potraw warzywnych. Można je również stosować jako jeden ze składników kompotów, wieloowocowych soków oraz win i nalewek lub dodając do słodkich wypieków i domowych mieszanek typu muesli. Najlepiej smakują namoczone przed spożyciem. Jak wykazały badania, aby zauważyć korzystny efekt terapeutyczny wystarczy regularne (codzienne) przyjmowanie od 5 do 15 g suszonego surowca.


ZASTOSOWANIE W ZIOŁOLECZNICTWIE

Regularne spożywanie jagód goji zalecane jest osobom o obniżonej odporności, narażonym na działanie długotrwałego stresu, pracującym w napięciu i na stanowiskach wymagających szczególnej koncentracji. Wszystkim stanowiącym ofiary takich chorób cywilizacyjnych jak nadciśnienie, cukrzyca i otyłość, jak również uskarżającym się na dolegliwości wieku starczego (kłopoty z pamięcią, wzrokiem i słuchem, itp.). Dzięki zawartości dużej ilości antyoksydantów powinny je spożywać osoby pragnące zredukować widoczne skutki wczesnego starzenia się, a ze względu na bogactwo mikro- i makroelementów – również osoby na diecie odchudzającej. Owoce goji działają wspomagająco w terapii chorób skóry, stawów i kości.


PRZECIWWSKAZANIA

Ze względu na brak odpowiednich badań w tym kierunku nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią. Jagód goji nie powinni przyjmować palacze tytoniu ze względu na możliwość toksycznej interakcji beta karotenu z nikotyną i pozostałymi substancjami obecnymi w dymie papierosowym. Obserwowano również niekorzystne interakcje jagód goji z pochodnymi warfaryny. Osoby przyjmujące leki na nadciśnienie i serce powinny skonsultować kurację jagodami goji z lekarzem.


SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci. 


Wartość odżywcza produktu w 100 g  % RWS* w 100 g 
 Wartość energetyczna  1657 kJ / 396 kcal  20%
 Tłuszcz   4,2 g 6%
 Węglowodany
 - w tym cukry
22,3 g
11,1 g 
 10%
12%
 Błonnik  6,2 g
 Białko 10,6 g  20% 
 Sól 0,06 g  <1% 

* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)

 

PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Napar
1 łyżkę jagód goji zalać 500 ml ciepłej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 do 10 minut. Schłodzić i wypić w ciągu dnia, spożywając również owoce.

Nalewka
100 g jagód goji zalać 500 ml spirytusu 70% i szczelnie zamknąć. Odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 2 miesiące. Podczas maceracji co pewien czas wstrząsnąć. Po upływie 60 dni dodać 1-2 łyżki płynnego miodu naturalnego, dokładnie wymieszać. Pić 1 łyżkę nalewki dziennie rozcieńczoną w 50-100 ml wody (spożyć również owoce). Przyjmować na czczo.
 

Dane techniczne

Rodzaj suszone jagody
Postać całe owoce
Skład 100% goji (owoców kolcowoju chińskiego)
Zawartość dwutlenku siarki SO2 brak
Zbiór z upraw konwencjonalnych
Wskazania nadciśnienie, cukrzyca, stres
Kraj pochodzenia Chiny

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl