JARZĘBINA KWIAT
Opis
JARZĄB POSPOLITY kwiat
(Sorbus aucuparia)
ang. rowan, mountain-ash;
hiszp. serbal de los cazadores, azarollo;
niem. Vogelbeere, Eberesche;
fran. sorbier des oiseleurs, sorbier des oiseaux;
ros. Ряби́на обыкнове́нн;
Jarząb pospolity to niewysokie drzewo z rodziny różowatych powszechnie występuje na obszarze Europy i Azji podlegającym wpływom klimatu umiarkowanego chłodnego. W Polsce spotkać je można w całym kraju, również na obszarach górskich, gdzie w formie skarłowaciałej rośnie do piętra kosodrzewiny. Na wiosnę obsypuje się białymi kwiatami zebranymi w potężne, owłosione podbaldachy, z których pod koniec lata zawiązują się małe, kuliste owoce, na jesieni uzyskujące intensywną, czerwoną barwę. Chętnie zjadane przez ptaki, przez ludzi do celów spożywczych powinny być zbierane dopiero po pierwszych przymrozkach, gdy pod wpływem niskiej temperatury stracą naturalną gorycz. Spożywane na surowo grożą dolegliwościami żołądkowymi.
SUROWIEC: kwiat jarzębiny (flos sorbi)
Kwiaty jarzębiny zawierają kwasy organiczne (m.in. kwas ursolowy), karotenoidy, flawonoidy oraz antocyjany i fitosterole (beta-sitosterol).
DZIAŁANIE
Owoce i kwiaty jarzębiny to wyjątkowo bogate źródło bioflawonoidów, które silnie wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych. Powodują ich uszczelnienie i zapobiegają pojawianiu się krwawień wewnętrznych, żylaków i hemoroidów. Oddziałują również na naczynia włosowate, co pomaga zmniejszyć widoczność krwawych wybroczyn podskórnych oraz zapobiega pojawianiu się "pajączków". Ponadto wyciągi z jarzębiny wykazują właściwości przeciwzapalne, odkażające i antyseptyczne. Ze względu na obfitość soli mineralnych i witamin, przy zastosowaniu zewnętrznym w formie okładów i płukanek odżywiają i nawilżają skórę, a dzięki zawartości kwasów - jednocześnie rozjaśniają plamy i przebarwienia. Spożywane w większych ilościach działają przeczyszczająco na organizm (niekiedy powodują rozwolnienie). Owoce i kwiaty jarzębiny posiadają również właściwości moczopędne - wydatnie wzmagają diurezę, przyspieszają filtrację toksyn i przyspieszają wchłanianie się obrzęków. Ponadto rozkurczają oskrzela oraz wykazują właściwości przeciwalergiczne.
ZASTOSOWANIE
Kwiaty jarzębiny pomagają w walce z nadmierną kruchością naczyń krwionośnych u osób ze skłonnością do podskórnych wylewów, krwiaków, tworzenia się siniaków, pajączków, pękania naczyń włosowatych i uwidaczniania widocznej pod skórą, błękitnej siateczki żyłek. Rozkurczają oskrzela ułatwiając odkrztuszanie zalegającej w nich wydzieliny, dlatego zalecane są pomocniczo przy przeziębieniach i zapaleniu oskrzeli. Ich moczopędne właściwości znajdują zastosowanie w terapii przerostu gruczołu krokowego u mężczyzn oraz chorobach nerek przebiegających z czasowym ograniczeniem wydzielania moczu. Może być używana pomocniczo w leczeniu hemoroidów i żylaków.
PRZECIWWSKAZANIA
Ze względu na brak odpowiednich badań tym kierunku nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią .
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Napar
1 łyżeczkę kwiatów jarzębiny zalać 200 ml wrzącej wody. Zaparzać pod przykryciem przez 30 minut, po czy odcedzić. Pić dwa razy dziennie po pół szklanki przy przeziębieniu oraz dla wzmocnienia kruchych naczyń krwionośnych. Po schłodzeniu można stosować do okładów ciała w miejscach przebarwień skórnych oraz występowania podskórnych żylaków. Można używać do przemywania oczu przy podrażnieniu lub zapaleniu spojówek.
Nalewka
100 g owoców lub kwiatów jarzębiny rozdrobnić, zalać 500 ml wódki lub rumu. Do smaku można dodać nieco jabłek, moreli lub przypraw korzennych (cynamon, kardamon, anyżek, goździki). Wymieszać i odstawić do maceracji na 14 dni. Po tym czasie odcedzić i przelać do butelki. Kuracja polega na spożywaniu 1x dziennie 30 ml nalewki przez dwa tygodnie (cykl należy powtórzyć po 2 miesiącach). Nalewka zalecana jest wspomagająco w leczeniu choroby wieńcowej, przerostu prostaty oraz dla przyspieszenia przemiany materii.
Dane techniczne
Nazwa polska | Jarząb pospolity |
Nazwa łacińska | Sorbus aucuparia |
Skład | 100% kwiatów jarzębiny |
Rodzaj surowca | kwiat |
Postać | cięty |
Frakcja | 0,5-1 cm |
Wskazania | skłonność do krwawień, żylaki, hemoroidy |
Do użytku | wewnętrznego i zewnętrznego |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych / ze stanu naturalnego |
Miejsce pochodzenia | Podlasie |
Kraj pochodzenia | Polska |
Podmiot odpowiedzialny | Aromatika Adam Iwańczuk |