KAKAO ALKALIZOWANE 10-12%
Opis
KAKAOWIEC WŁAŚCIWY (kakao w proszku)
(Theobroma caca)
ang. cocoa tree;
hiszp. árbol del cacao, cacaotero;
niem. Kakaobaum;
fran. cacao ou cacaotier, le cacaoyer;
ros. какао, шоколадное дерево;
Kakao alkalizowane powstaje poprzez preparowanie surowych, sproszkowanych ziaren kakaowca w taki sposób, by łatwiej tworzyło zawiesinę w roztworze wodnym. Poddane takiemu procesowi kakao łatwiej rozpuszcza się w wodzie i dużo wolniej osadza na dnie naczynia, a przy okazji zdecydowanie łagodnieje w smaku. Traci kwaśne i gorzkie nuty oraz przybiera ciemniejszą barwę, zaś w zetknięciu z płynem o odczynie zasadowym (np. mlekiem) nie wchodzi w gwałtowne reakcje mogące skutkować wydzielaniem substancji ubocznych. W efekcie końcowym jest zdecydowanie smaczniejsze, zachowując pełnię pierwotnych właściwości odżywczych.
SUROWIEC: sproszkowane, alkalizowane ziarno kakaowca
Mielone ziarna kakaowca zawierają 20% białka, 38% węglowodanów i ok. 24,5 % tłuszczu (po poddaniu procesowi odtłuszczania zawartość tego składnika spada do 10-12%). Obfitują w szereg witamin (A, E i z grupy B) i minerałów (m.in. magnez, wapń, fosfor, sód, cynk, żelazo i potas). Zawierają dużo błonnika pokarmowego i alkaloidów ,pozostają pozbawione glutenu.
DZIAŁANIE
Ziarna kakaowca to przede wszystkim bardzo bogate źródło antyoksydantów. Zawarte w nich polifenole i antocyjany opóźniają procesy starzenia komórek oraz zapobiegają uszkodzeniom materiału genetycznego powodowanym przez działanie wolnych rodników. Magnez obecny w ziarnach kakaowca jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu krążenia. Wspomaga i reguluje pracę serca, ułatwia uregulowanie ciśnienia tętniczego na prawidłowym poziomie oraz hamuje rozwój miażdżycy i chorób naczyń krwionośnych. Jednocześnie zawarta w kakao kofeina pobudza organizm do działania, znosi zmęczenie i ospałość oraz sprzyja koncentracji. Normuje działanie ośrodkowego układu nerwowego i łagodzi skutki odczuwanego stresu. Ziarna kakaowca to również uznany afrodyzjak. Kakao uwalnia produkcję endorfin odpowiedzialnych za dobre samopoczucie, poprawia nastrój i pomaga złagodzić ewentualne epizody depresyjne.
ZASTOSOWANIE
Regularne spożywanie ziaren kakaowca zaleca się przede wszystkim osobom pozostającym na diecie odchudzającej w zastępstwie innych słodyczy. Kakao poprawia nastrój, lecz pozbawione cukru nie dostarcza do organizmu zbędnych kalorii. Pobudza zmysły i ułatwia koncentrację, dlatego polecane jest osobom narażonym na znaczny wysiłek umysłowy, uczniom, studentom oraz seniorom. Dla kobiet dla złagodzenia napięcia przedmiesiączkowego oraz wahań nastroju podczas menopauzy. Wspomagająco w chorobach układu naczyniowo-sercowego jako naturalne źródło magnezu i cynku oraz substancji odpowiedzialnych za podniesienie poziomu „dobrego” cholesterolu we krwi. Ziarna kakaowca idealnie sprawdzają się w kuchni jako składnik koktajli, granoli, wszelkiego rodzaju lekkich kremów, mieszanek śniadaniowych typu musli oraz jogurtów. Mogą być również stosowane jako niebanalna posypka do deserów oraz zestawiane z owocami, w szczególności bananami, mango, gruszkami i brzoskwiniami.
PRZECIWWSKAZANIA
Ze względu na brak odpowiednich badań tym kierunku nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
Wartość odżywcza produktu | w 100 g | % RWS* w 100 g |
Wartość energetyczna | 1357 kJ / 326 kcal | 16% |
Tłuszcz - w tym nasycone kwasy tłuszczowe |
11 g 7 g |
16% 35% |
Węglowodany - w tym cukry |
15 g 2,7 g |
6% 3% |
Błonnik | 2 g | - |
Białko | 23,5 g | 47% |
Sól | 0,1 g | 2% |
* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Kakao wegańskie
1 łyżka kakao w proszku
5 daktyli bez pestek
150 ml mleka migdałowego
Wszystkie składniki wrzucić do wysokiego naczynia i za pomocą blendera zmiksować na gładką masę aż na wierzchu pojawi się pianka.
Dane techniczne
Rodzaj | alkalizowane ziarno kakaowca |
Postać | mielone, sproszkowane, odtłuszczone |
Skład | 100% kakao |
Zawartość dwutlenku siarki SO2 | brak |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych |
Wskazania | posypka deserowa, dodatek do mleka, musli, mieszanek bakaliowych |
Kraj pochodzenia | Ghana |