Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Cenniki do pobrania
Szybkie płatności internetowe

KAKAO ALKALIZOWANE 10-12%

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 8,00 zł 8.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

KAKAOWIEC WŁAŚCIWY (kakao w proszku)
(Theobroma caca)

ang. cocoa tree;
hiszp. árbol del cacao, cacaotero;
niem. Kakaobaum;
fran. cacao ou cacaotier, le cacaoyer;
ros. какао, шоколадное дерево;


Kakao alkalizowane powstaje poprzez preparowanie surowych, sproszkowanych ziaren kakaowca w taki sposób, by łatwiej tworzyło zawiesinę w roztworze wodnym. Poddane takiemu procesowi kakao łatwiej rozpuszcza się w wodzie i dużo wolniej osadza na dnie naczynia, a przy okazji zdecydowanie łagodnieje w smaku. Traci kwaśne i gorzkie nuty oraz przybiera ciemniejszą barwę, zaś w zetknięciu z płynem o odczynie zasadowym (np. mlekiem) nie wchodzi w gwałtowne reakcje mogące skutkować wydzielaniem substancji ubocznych. W efekcie końcowym jest zdecydowanie smaczniejsze, zachowując pełnię pierwotnych właściwości odżywczych.


SUROWIEC: sproszkowane, alkalizowane ziarno kakaowca

Mielone ziarna kakaowca zawierają 20% białka, 38% węglowodanów i ok. 24,5 % tłuszczu (po poddaniu procesowi odtłuszczania zawartość tego składnika spada do 10-12%). Obfitują w szereg witamin (A, E i z grupy B) i minerałów (m.in. magnez, wapń, fosfor, sód, cynk, żelazo i potas). Zawierają dużo błonnika pokarmowego i alkaloidów ,pozostają pozbawione glutenu.


DZIAŁANIE

Ziarna kakaowca to przede wszystkim bardzo bogate źródło antyoksydantów. Zawarte w nich polifenole i antocyjany opóźniają procesy starzenia komórek oraz zapobiegają uszkodzeniom materiału genetycznego powodowanym przez działanie wolnych rodników. Magnez obecny w ziarnach kakaowca jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu krążenia. Wspomaga i reguluje pracę serca, ułatwia uregulowanie ciśnienia tętniczego na prawidłowym poziomie oraz hamuje rozwój miażdżycy i chorób naczyń krwionośnych. Jednocześnie zawarta w kakao kofeina pobudza organizm do działania, znosi zmęczenie i ospałość oraz sprzyja koncentracji. Normuje działanie ośrodkowego układu nerwowego i łagodzi skutki odczuwanego stresu. Ziarna kakaowca to również uznany afrodyzjak. Kakao uwalnia produkcję endorfin odpowiedzialnych za dobre samopoczucie, poprawia nastrój i pomaga złagodzić ewentualne epizody depresyjne.


ZASTOSOWANIE

Regularne spożywanie ziaren kakaowca zaleca się przede wszystkim osobom pozostającym na diecie odchudzającej w zastępstwie innych słodyczy. Kakao poprawia nastrój, lecz pozbawione cukru nie dostarcza do organizmu zbędnych kalorii. Pobudza zmysły i ułatwia koncentrację, dlatego polecane jest osobom narażonym na znaczny wysiłek umysłowy, uczniom, studentom oraz seniorom. Dla kobiet dla złagodzenia napięcia przedmiesiączkowego oraz wahań nastroju podczas menopauzy. Wspomagająco w chorobach układu naczyniowo-sercowego jako naturalne źródło magnezu i cynku oraz substancji odpowiedzialnych za podniesienie poziomu „dobrego” cholesterolu we krwi. Ziarna kakaowca idealnie sprawdzają się w kuchni jako składnik koktajli, granoli, wszelkiego rodzaju lekkich kremów, mieszanek śniadaniowych typu musli oraz jogurtów. Mogą być również stosowane jako niebanalna posypka do deserów oraz zestawiane z owocami, w szczególności bananami, mango, gruszkami i brzoskwiniami.


PRZECIWWSKAZANIA

Ze względu na brak odpowiednich badań tym kierunku nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią.


SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.

Wartość odżywcza produktu w 100 g  % RWS* w 100 g 
 Wartość energetyczna  1357 kJ / 326 kcal  16%
 Tłuszcz
 - w tym nasycone kwasy tłuszczowe 
 11 g
7 g
16%
35%
 Węglowodany
 - w tym cukry
15 g
2,7 g 
 6%
3%
 Błonnik  2 g
 Białko 23,5 g  47% 
 Sól 0,1 g  2% 

* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Kakao wegańskie

1 łyżka kakao w proszku
5 daktyli bez pestek
150 ml mleka migdałowego

Wszystkie składniki wrzucić do wysokiego naczynia i za pomocą blendera zmiksować na gładką masę aż na wierzchu pojawi się pianka.

Dane techniczne

Rodzaj kakao alkalizowane 10-12% (odtłuszczone)
Skład kakao 100%
Kraj pochodzenia Indonezja
Data przydatności podana na etykiecie

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl