Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Cenniki do pobrania
Szybkie płatności internetowe

KAKAO ZIARNO KRUSZONE

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 17,50 zł 17.50
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

KAKAOWIEC WŁAŚCIWY (kakao w ziarnach)
(Theobroma caca)

ang. cocoa tree;
hiszp. árbol del cacao, cacaotero;
niem. Kakaobaum;
fran. cacao ou cacaotier, le cacaoyer;
ros. какао, шоколадное дерево;


Kakaowiec właściwy jest wiecznie zielonym drzewem z rodziny ślazowatych wywodzącym się z podrównikowych, wilgotnych lasów deszczowych Ameryki Środkowej i Południowej. Jak wskazują badania, już 1500 lat p.n.e. uprawiany był przez plemiona Olmeków, którzy pozyskiwali z niego słodki miąższ i aromatyczne ziarna. Poddane specjalnemu procesowi fermentacji, a następnie suszenia i wypalania, ziarna kakaowca wykorzystywane były do przyrządzania oszałamiających napojów spożywanych przez rdzennych Indian w celach rytualnych. Sprowadzone do Europy za sprawą Krzysztofa Kolumba, szybko podbiły serca ówczesnej arystokracji, a przyrządzany z nich napój uszlachetniano cukrem i szczyptą wanilii, tworząc znane nam współcześnie kakao. Obecnie największe plantacje kakaowców znajdują się w Afryce, zaś ziarno kakaowca pozostaje szeroko wykorzystywane w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym.


SUROWIEC: ziarno kakaowca

Ziarna kakaowca zawierają ponad 50% tłuszczu, około 10% skrobi i 20% białka oraz szereg witamin (A, E i z grupy B) i minerałów (m.in. magnez, wapń, fosfor, sód, cynk, żelazo i potas). Zawierają dużo błonnika pokarmowego i alkaloidów ,pozostają pozbawione glutenu.


DZIAŁANIE

Ziarna kakaowca to przede wszystkim bardzo bogate źródło antyoksydantów. Zawarte w nich polifenole i antocyjany opóźniają procesy starzenia komórek oraz zapobiegają uszkodzeniom materiału genetycznego powodowanym przez działanie wolnych rodników. Magnez obecny w ziarnach kakaowca jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu krążenia. Wspomaga i reguluje pracę serca, ułatwia uregulowanie ciśnienia tętniczego na prawidłowym poziomie oraz hamuje rozwój miażdżycy i chorób naczyń krwionośnych. Jednocześnie zawarta w kakao kofeina pobudza organizm do działania, znosi zmęczenie i ospałość oraz sprzyja koncentracji. Normuje działanie ośrodkowego układu nerwowego i łagodzi skutki odczuwanego stresu. Ziarna kakaowca to również uznany afrodyzjak. Kakao uwalnia produkcję endorfin odpowiedzialnych za dobre samopoczucie, poprawia nastrój i pomaga złagodzić ewentualne epizody depresyjne.


ZASTOSOWANIE

Regularne spożywanie ziaren kakaowca zaleca się przede wszystkim osobom pozostającym na diecie odchudzającej w zastępstwie innych słodyczy. Kakao poprawia nastrój, lecz pozbawione cukru nie dostarcza do organizmu zbędnych kalorii. Pobudza zmysły i ułatwia koncentrację, dlatego polecane jest osobom narażonym na znaczny wysiłek umysłowy, uczniom, studentom oraz seniorom. Dla kobiet dla złagodzenia napięcia przedmiesiączkowego oraz wahań nastroju podczas menopauzy. Wspomagająco w chorobach układu naczyniowo-sercowego jako naturalne źródło magnezu i cynku oraz substancji odpowiedzialnych za podniesienie poziomu „dobrego” cholesterolu we krwi. Ziarna kakaowca idealnie sprawdzają się w kuchni jako składnik koktajli, granoli, wszelkiego rodzaju lekkich kremów, mieszanek śniadaniowych typu musli oraz jogurtów. Mogą być również stosowane jako niebanalna posypka do deserów oraz zestawiane z owocami, w szczególności bananami, mango, gruszkami i brzoskwiniami.


PRZECIWWSKAZANIA

Ze względu na brak odpowiednich badań tym kierunku nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią.


SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.

Wartość odżywcza produktu w 100 g  % RWS* w 100 g 
 Wartość energetyczna  2805 kJ / 628 kcal  33%
 Tłuszcz
 - w tym nasycone kwasy tłuszczowe 
 52 g
30 g
74%
150%
 Węglowodany
 - w tym cukry
29 g
1,5 g 
 11%
2%
 Błonnik  23 g
 Białko 12 g  24% 
 Sól 0,15 g  3% 

* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

FIT śniadanie: płatki orkiszowe z ziarnem kakaowca

1/2 szklanki płatków orkiszowych
1 szklanka odtłuszczonego mleka
1 łyżeczka miodu
1 nieduży banan
1 łyżeczka jagód goji
1 łyżeczka surowych ziaren kakaowca

Płatki wsypać do garnka i zalać mlekiem. Pozostawić do napęcznienia przez 10 minut. Następnie podgrzać i gotować przez 5 minut często mieszając. Przełożyć do miseczek, udekorować plasterkami banana. Posypać jagodami goji i skruszonym ziarnem kakaowca.

Dane techniczne

Rodzaj ziarno kruszone
Skład kakaowiec właściwy 100%
Kraj pochodzenia Ghana
Data przydatności podana na etykiecie

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl