

![]() |
![]() |

![]() |
![]() |
![]() |
KAKAO ZIARNO KRUSZONE
Opis
KAKAOWIEC WŁAŚCIWY (kakao w ziarnach)
(Theobroma caca)
ang. cocoa tree;
hiszp. árbol del cacao, cacaotero;
niem. Kakaobaum;
fran. cacao ou cacaotier, le cacaoyer;
ros. какао, шоколадное дерево;
Kakaowiec właściwy jest wiecznie zielonym drzewem z rodziny ślazowatych wywodzącym się z podrównikowych, wilgotnych lasów deszczowych Ameryki Środkowej i Południowej. Jak wskazują badania, już 1500 lat p.n.e. uprawiany był przez plemiona Olmeków, którzy pozyskiwali z niego słodki miąższ i aromatyczne ziarna. Poddane specjalnemu procesowi fermentacji, a następnie suszenia i wypalania, ziarna kakaowca wykorzystywane były do przyrządzania oszałamiających napojów spożywanych przez rdzennych Indian w celach rytualnych. Sprowadzone do Europy za sprawą Krzysztofa Kolumba, szybko podbiły serca ówczesnej arystokracji, a przyrządzany z nich napój uszlachetniano cukrem i szczyptą wanilii, tworząc znane nam współcześnie kakao. Obecnie największe plantacje kakaowców znajdują się w Afryce, zaś ziarno kakaowca pozostaje szeroko wykorzystywane w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym.
SUROWIEC: ziarno kakaowca
Ziarna kakaowca zawierają ponad 50% tłuszczu, około 10% skrobi i 20% białka oraz szereg witamin (A, E i z grupy B) i minerałów (m.in. magnez, wapń, fosfor, sód, cynk, żelazo i potas). Zawierają dużo błonnika pokarmowego i alkaloidów ,pozostają pozbawione glutenu.
DZIAŁANIE
Ziarna kakaowca to przede wszystkim bardzo bogate źródło antyoksydantów. Zawarte w nich polifenole i antocyjany opóźniają procesy starzenia komórek oraz zapobiegają uszkodzeniom materiału genetycznego powodowanym przez działanie wolnych rodników. Magnez obecny w ziarnach kakaowca jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu krążenia. Wspomaga i reguluje pracę serca, ułatwia uregulowanie ciśnienia tętniczego na prawidłowym poziomie oraz hamuje rozwój miażdżycy i chorób naczyń krwionośnych. Jednocześnie zawarta w kakao kofeina pobudza organizm do działania, znosi zmęczenie i ospałość oraz sprzyja koncentracji. Normuje działanie ośrodkowego układu nerwowego i łagodzi skutki odczuwanego stresu. Ziarna kakaowca to również uznany afrodyzjak. Kakao uwalnia produkcję endorfin odpowiedzialnych za dobre samopoczucie, poprawia nastrój i pomaga złagodzić ewentualne epizody depresyjne.
ZASTOSOWANIE
Regularne spożywanie ziaren kakaowca zaleca się przede wszystkim osobom pozostającym na diecie odchudzającej w zastępstwie innych słodyczy. Kakao poprawia nastrój, lecz pozbawione cukru nie dostarcza do organizmu zbędnych kalorii. Pobudza zmysły i ułatwia koncentrację, dlatego polecane jest osobom narażonym na znaczny wysiłek umysłowy, uczniom, studentom oraz seniorom. Dla kobiet dla złagodzenia napięcia przedmiesiączkowego oraz wahań nastroju podczas menopauzy. Wspomagająco w chorobach układu naczyniowo-sercowego jako naturalne źródło magnezu i cynku oraz substancji odpowiedzialnych za podniesienie poziomu „dobrego” cholesterolu we krwi. Ziarna kakaowca idealnie sprawdzają się w kuchni jako składnik koktajli, granoli, wszelkiego rodzaju lekkich kremów, mieszanek śniadaniowych typu musli oraz jogurtów. Mogą być również stosowane jako niebanalna posypka do deserów oraz zestawiane z owocami, w szczególności bananami, mango, gruszkami i brzoskwiniami.
PRZECIWWSKAZANIA
Ze względu na brak odpowiednich badań tym kierunku nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
Wartość odżywcza produktu | w 100 g | % RWS* w 100 g |
Wartość energetyczna | 2805 kJ / 628 kcal | 33% |
Tłuszcz - w tym nasycone kwasy tłuszczowe |
52 g 30 g |
74% 150% |
Węglowodany - w tym cukry |
29 g 1,5 g |
11% 2% |
Błonnik | 23 g | - |
Białko | 12 g | 24% |
Sól | 0,15 g | 3% |
* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
FIT śniadanie: płatki orkiszowe z ziarnem kakaowca
1/2 szklanki płatków orkiszowych
1 szklanka odtłuszczonego mleka
1 łyżeczka miodu
1 nieduży banan
1 łyżeczka jagód goji
1 łyżeczka surowych ziaren kakaowca
Płatki wsypać do garnka i zalać mlekiem. Pozostawić do napęcznienia przez 10 minut. Następnie podgrzać i gotować przez 5 minut często mieszając. Przełożyć do miseczek, udekorować plasterkami banana. Posypać jagodami goji i skruszonym ziarnem kakaowca.
Dane techniczne
Rodzaj | ziarno kakaowca |
Postać | kruszone |
Skład | 100% kakao |
Zawartość dwutlenku siarki SO2 | brak |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych |
Wskazania | posypka deserowa, dodatek do mleka, musli, mieszanek bakaliowych |
Kraj pochodzenia | Ghana |