Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Płatności on-line
Dostawy realizowane przez

KAROB / MĄKA CHLEBA ŚWIĘTOJAŃSKIEGO

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 7,90 zł 7.90
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

KAROB / SZARAŃCZYN STRĄKOWY
(Ceratonia siliqua)

ang. carob tree, St John's-bread, locust Bean;
hiszp. algarrobo;
niem. Johannisbrotbaum,  Bockshörndlbaum, Karubenbaum;
fran. -;
ros. рожковое дерево, Цератония стручковая;


Szarańczyn strąkowy jest zimozielonym drzewem z rodziny bobowatych, występującym naturalnie na północy Afryki, w Azji Mniejszej oraz państwach basenu Morza Śródziemnego. Dorasta do wysokości 15 m i rodzi owoce zamknięte w charakterystycznych, jadalnych strąkach, które już w starożytności wykorzystywane były do celów kulinarnych, stanowiąc główne źródło cukrów dla ówczesnych mieszkańców wymienionych regionów świata. Współcześnie szarańczyn uprawiany jest na plantacjach głównie jako roślina pastewna, choć z każdym rokiem wzrasta jego znaczenie w przetwórstwie spożywczym dla ludzi. Owoce, przerabiane na mączkę, to słodki i smaczny substytut kakao i czekolady, pozbawiony właściwości uczulających i bezpieczny dla dzieci ze względu na brak zawartości pobudzających alkaloidów. Mączka z karobu używana bywa do produkcji słodyczy i ciast, jako zdrowy zamiennik czekolady.


SUROWIEC: sproszkowane strąki karobu / mączka z chleba świętojańskiego

Zawiera naturalne białka roślinne i węglowodany, ponadto witaminy B1, B2, B3, E, D i A. Obfituje w wapń oraz minerały takie jak fosfor, żelazo, potas i magnez.


DZIAŁANIE

Karob to przede wszystkim bardzo zdrowy zamiennik słodyczy. Ze względu na wysoką zawartość wapnia wzmacnia kości i stawy, poprawia funkcjonowanie całego układu kostnego i zapobiega osteoporozie. Jednocześnie wspomaga działanie układu nerwowego, ułatwia zachowanie koncentracji i przyspiesza procesy myślowe. Zwalcza stres i jego objawy, a jednocześnie dodaje sił witalnych, ułatwiając walkę z przemęczeniem i okresowym spadkiem kondycji. Obniża poziom cholesterolu i reguluje procesy trawienne, m.in. zmniejszając poziom kwasowości soków żołądkowych. Działa również jako przeciwutleniacz, spowalniając procesy starzenia zachodzące w organizmie. Jest bezpieczny dla alergików.


ZASTOSOWANIE

Mączka z chleba świętojańskiego to zdrowy zamiennik kakao, który może być podawany dzieciom po wyżej pierwszego roku życia. Zalecany jest osobom z nietolerancją kofeiny oraz uczulonym na kakao, narażonym na silny i długotrwały stres i uskarżającym się na spadek sił witalnych. Przeciwdziała pojawianiu się refluksu i reguluje działanie układu trawiennego, jak również łagodzi zaburzenia jelitowe. U nastolatków w okresie intensywnego wzrostu wzmacnia kości i przeciwdziała niedoborom wapnia. Może być bezpiecznie spożywany przez osoby z nadciśnieniem.

Karob to idealny dodatek do potraw takich jak ciasta, słodkie desery, jogurty czy słodkie kasze. Doskonale komponuje się z kawą i mlekiem, dzięki czemu można z niego przyrządzać pyszne napoje orzeźwiające i odżywcze. Może być wykorzystywany jako zamiennik kakao do stworzenia niepowtarzalnych naleśników, placków i racuchów, jak również budyniu, dietetycznych kremów deserowych, słodkich polew i posypek dekoracyjnych, ponadto soków i lodów. Dodany do ciasta przyciemnia jego barwę, może być również używany do słodzenia domowych marynat i przetworów owocowych.


PRZECIWWSKAZANIA

Ze względu na brak odpowiednich badań tym kierunku nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią.


SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Ciasto karobowe z żurawiną i orzechami

3/4 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki karobu
1 duży, dojrzały banan
1/4 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki oleju
1/3 szklanki mleka
szklanka orzechów włoskich
pół szklanki żurawiny
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody

W misce wymieszać suche składniki ciasta (mąkę, karob, proszek do pieczenia i sodę). Do drugiego naczynia włożyć obranego ze skórki banana i rozgnieść go widelcem na puree, następnie dodać olej, cukier i melko i dokładnie wymieszać. Połączyć wszystkie składniki i zmiksować na gładką masę. Dosypać owoce żurawiny i posiekane orzechy włoskie. Jeszcze raz wymieszać i wyłożyć ciasto na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą kek sówkę. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 st. przez około 35 minut.

Dane techniczne

Rodzaj mączka z chleba świętojańskiego
Postać mielony, sproszkowany
Skład 100% Szarańczyn strąkowy
Zbiór z upraw konwencjonalnych
Wskazania zamiennik cukru i kakao
Kraj pochodzenia Algieria

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl