Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Płatności on-line
Dostawy realizowane przez

KASZA BULGUR

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 7,90 zł 7.90
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

KASZA BULGUR
(-)

ang. bulgur;
hiszp. bulgur;
niem. Bulgur;
fran. boulghour;
ros. булгур;


Kasza bulgur produkowana jest z ziaren pszenicy, najczęściej z odmiany durum, które gotuje się w całości lub po wstępnym rozdrobnieniu, po czym suszy na słońcu. Uznawana jest za tradycyjne danie kuchni tureckiej, choć w rzeczywistości wywodzi się z krajów Bliskiego Wschodu, gdzie znana była już 2 tysiące lat przed narodzinami Chrystusa, o czym informują wzmianki biblijne. Współcześnie na rynku występuje w odmianach drobnoziarnistej (najczęściej wykorzystywanej do przygotowania sałatek i zup), średnioziarnistej (idealnej do tworzenia złożonych farszów do warzyw i mięsa) oraz gruboziarnistej (doskonałej do serwowania samodzielnie lub jako składnik pilawów). Poddana procesowi namoczenia, a następnie obtaczana w mące stanowi podstawę tzw. tureckiego kuskusu.

Kasza bulgur charakteryzuje się zdecydowanym, wyraźnym smakiem i konsystencją nieco bardziej zwartą niż sypki ryż. Ma złoto-brązowe zabarwienie i po ugotowaniu pozostaje lekko twardawa. Należy do surowców bardzo pożywnych, dlatego z powodzeniem zastępuje inne produkty zbożowe oraz sycące warzywa bogate w skrobię (np. ziemniaki). Najczęściej wykorzystywana jest jako dodatek do pilawów, zup, wytrawnych wypieków (również jako dodatek do chleba) oraz do przygotowania wszelkiego rodzaju farszów. W kuchni indyjskiej bywa serwowana na słodko, gotowana z mlekiem  i miodem, uzupełniona dodatkiem owoców jako smaczny deser. W składzie posiada bioaktywne antyoksydanty pozytywne wpływające na zdrowie np.: kwas galusowy wykazujący zdolność blokowania związków rakotwórczych oraz posiadający właściwości farmakologiczne: ściągające, antyseptyczne i przeciwpotne.


SKŁAD: kasza bulgur 100%

Wartość odżywcza produktu w 100 g  % RWS* w 100 g 
 Wartość energetyczna  1432 kJ / 342 kcal  17%
 Tłuszcz
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 
 1,33 g
 0,23 g
2%
 1% 
 Węglowodany
 - w tym cukry
75,87 g
0,4 g 
 29%
1%
 Błonnik  12,5 g
 Białko 12,29 g  24% 
 Sól 0,04 g  1% 

* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). 
Możliwe naturalne odchylenia.


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Sałatka Kisir

1 szklanka kaszy bulgur
1 średnia cebula
1 pęczek pietruszki
2 pomidory
2 ogórki
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 mięsisty pomidor
1 łyżeczka suszonej mięty lub garść świeżych liści mięty
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz, oliwa z oliwek

Kaszę bulgur ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości (ok. 20 minut). W tym czasie przygotować pozostałe składniki sałatki: warzywa obrać i pokroić w kostkę, w osobnym naczyniu drobno pokroić natkę pietruszki, zagnieść ją obuchem noża i delikatnie oprószyć ją solą, aby grubsze łodygi zmiękły i wydały aromat. Do odcedzonej z nadmiaru wody kaszy bulgur dodać przecier pomidorowy, oliwę z oliwek i sok z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać z przygotowanymi wcześniej warzywami i natką pietruszki. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

Dane techniczne

Rodzaj kasza
Postać pełne ziarna
Skład pszenica durum
Zbiór z upraw konwencjonalnych
Wskazania dania kuchni tureckiej, arabskiej
Kraj pochodzenia Ukraina

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl