KASZA BULGUR
Opis
KASZA BULGUR
(-)
ang. bulgur;
hiszp. bulgur;
niem. Bulgur;
fran. boulghour;
ros. булгур;
Kasza bulgur produkowana jest z ziaren pszenicy, najczęściej z odmiany durum, które gotuje się w całości lub po wstępnym rozdrobnieniu, po czym suszy na słońcu. Uznawana jest za tradycyjne danie kuchni tureckiej, choć w rzeczywistości wywodzi się z krajów Bliskiego Wschodu, gdzie znana była już 2 tysiące lat przed narodzinami Chrystusa, o czym informują wzmianki biblijne. Współcześnie na rynku występuje w odmianach drobnoziarnistej (najczęściej wykorzystywanej do przygotowania sałatek i zup), średnioziarnistej (idealnej do tworzenia złożonych farszów do warzyw i mięsa) oraz gruboziarnistej (doskonałej do serwowania samodzielnie lub jako składnik pilawów). Poddana procesowi namoczenia, a następnie obtaczana w mące stanowi podstawę tzw. tureckiego kuskusu.
Kasza bulgur charakteryzuje się zdecydowanym, wyraźnym smakiem i konsystencją nieco bardziej zwartą niż sypki ryż. Ma złoto-brązowe zabarwienie i po ugotowaniu pozostaje lekko twardawa. Należy do surowców bardzo pożywnych, dlatego z powodzeniem zastępuje inne produkty zbożowe oraz sycące warzywa bogate w skrobię (np. ziemniaki). Najczęściej wykorzystywana jest jako dodatek do pilawów, zup, wytrawnych wypieków (również jako dodatek do chleba) oraz do przygotowania wszelkiego rodzaju farszów. W kuchni indyjskiej bywa serwowana na słodko, gotowana z mlekiem i miodem, uzupełniona dodatkiem owoców jako smaczny deser. W składzie posiada bioaktywne antyoksydanty pozytywne wpływające na zdrowie np.: kwas galusowy wykazujący zdolność blokowania związków rakotwórczych oraz posiadający właściwości farmakologiczne: ściągające, antyseptyczne i przeciwpotne.
SKŁAD: kasza bulgur 100%
Wartość odżywcza produktu | w 100 g | % RWS* w 100 g |
Wartość energetyczna | 1432 kJ / 342 kcal | 17% |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
1,33 g 0,23 g |
2% 1% |
Węglowodany - w tym cukry |
75,87 g 0,4 g |
29% 1% |
Błonnik | 12,5 g | - |
Białko | 12,29 g | 24% |
Sól | 0,04 g | 1% |
* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).
Możliwe naturalne odchylenia.
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Sałatka Kisir
1 szklanka kaszy bulgur
1 średnia cebula
1 pęczek pietruszki
2 pomidory
2 ogórki
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 mięsisty pomidor
1 łyżeczka suszonej mięty lub garść świeżych liści mięty
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz, oliwa z oliwek
Kaszę bulgur ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości (ok. 20 minut). W tym czasie przygotować pozostałe składniki sałatki: warzywa obrać i pokroić w kostkę, w osobnym naczyniu drobno pokroić natkę pietruszki, zagnieść ją obuchem noża i delikatnie oprószyć ją solą, aby grubsze łodygi zmiękły i wydały aromat. Do odcedzonej z nadmiaru wody kaszy bulgur dodać przecier pomidorowy, oliwę z oliwek i sok z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać z przygotowanymi wcześniej warzywami i natką pietruszki. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Dane techniczne
Rodzaj | kasza |
Postać | pełne ziarna |
Skład | pszenica durum |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych |
Wskazania | dania kuchni tureckiej, arabskiej |
Kraj pochodzenia | Ukraina |