KASZA GRYCZANA nieprażona
Opis
KASZA GRYCZANA niepalona
(-)
ang. buckwheat kasha;
hiszp. kasha de trigo sarraceno;
niem. Buchweizengrütze;
fran. ckacha;
ros. Гречневая каша;
Kasza gryczana pozyskiwana jest z obłuskanych nasion gryki zwyczajnej - jednorocznej rośliny z rodziny rdestowatych, sprowadzonej do Polski około XV w. z terenów Azji zachodniej. Nazywana tatarką bądź grucą stanowi tradycyjne danie staropolskie oraz ważny składnik diety wschodnich Słowian. Nie zalicza się do zbóż i nie zawiera glutenu, natomiast obfituje w łatwo przyswajalne białka (do 15%) o wartości odżywczej porównywalnej z białkami roślin strączkowych, ponadto liczne aminokwasy (m.in. lizynę czy tryptofan), błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B, witaminę E oraz żelazo, potas, wapń, fosfor, magnez, miedź, cynk, bor i jod.
Kasza gryczana niepalona posiada swoisty smak i aromat zdecydowanie wyróżniający ją od podobnych produktów zbożowych. Najczęściej przygotowuje się ją gotując na sypko w osolonej wodzie, podczas czego podwaja ona swoją objętość. Może być podawana samodzielnie, okraszona masłem lub świeżymi skwarkami, jak również z dodatkiem zawiesistych sosów mięsnych i grzybowych. Ze względu na zwartą konsystencję doskonale nadaje się jako składnik farszów do gołąbków, krokietów, pierogów i pasztetów. Bywa wykorzystywana do przygotowania nadzienia do mięsnych pieczeni (najczęściej z prosiąt, kurczaków i kaczek). Doskonale dopełnia smak duszonych mięs, zrazów i gulaszów, stanowi również ważny składnik wielu potraw wegetariańskich. Znalazła także zastosowanie w przemyśle masarskim jako składowa kaszanki.
Spożywanie kaszy gryczanej niesie wymierne korzyści dla zdrowia. Zawarte w niej składniki pokarmowe sprzyjają regulacji procesów trawienia oraz łagodzą dolegliwości ze strony jelit. Obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, ułatwiają również walkę z nadciśnieniem i wspierają prawidłowe funkcjonowanie całego układu krążenia. Wysokie stężenie żelaza oraz witaminy E czyni kaszę gryczaną produktem szczególnie polecanym osobom cierpiącym na anemię, jak również kobietom uskarżającym się na obfite menstruacje. Natomiast obecność licznych antyoksydantów sprawia, że staropolska kasza gryczana to doskonały sprzymierzeniec w walce ze stresem oraz w profilaktyce przeciwnowotworowej.
SKŁAD: kasza gryczana niepalona 100%
Wartość odżywcza produktu | w 100 g | % RWS* w 100 g |
Wartość energetyczna | 1407kJ / 336 kcal | 16% |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
3,1 g 0,6 g |
4% 4% |
Węglowodany - w tym cukry |
69,3 g 0,7 g |
26% 1% |
Błonnik | 5,9 g | - |
Białko | 12,6 g | 26% |
Sól | 0,01 g | <1% |
* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).
Możliwe naturalne odchylenia.
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Cukinie faszerowane kurkami i białą kaszą gryczaną
3 małe cukinie (najlepiej okrągłe, nie podłużne)
1 szklanka białej kaszy gryczanej
200 g kurek
pół pęczka pietruszki
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
szczypta gałki muszkatołowej
1 listek laurowy
1 owoc ziela angielskiego
1 łyżeczka przyprawy do zapiekanek
sól i pieprz
olej rzepakowy lub słonecznikowy
Cukinie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i ostrym nożem odkroić kapelusze z ogonkiem. Za pomocą pędzelka posmarować cienką warstwą tłuszczu, oprószyć niewielką ilością przyprawy do zapiekanek i wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20 minut w temp. 200 st.C. Wyjąć, pozostawić do wystudzenia. W tym czasie kaszę gryczaną ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju, listka laurowego i skruszonego (np. w moździerzu) ziela angielskiego. Odsączyć. Kurki umyć i obrać, natkę pietruszki i czosnek drobno posiekać, cebulę pokroić w półtalarki.
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać czosnek i smażyć ok. 1 minuty uważając, aby się nie przypalił. Dodać kurki, smażyć przez 5 minut często mieszając, po czym wsypać białą kaszę i natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać, dusić na wolnym ogniu ok. 5 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Za pomocą łyżki wydrążyć miąższ i pestki z upieczonych cukinii, a pusty środek warzyw wypełnić farszem i nakryć wcześniej odkrojonym kapeluszem. Zapiekać jeszcze ok. 12 minut.
Dane techniczne
Rodzaj | kasza gryczana |
Postać | pełnoziarnista, niepalona (biała) |
Skład | 100% gryki |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych |
Wskazania | dania kuchni staropolskiej |
Kraj pochodzenia | Polska |