Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Cenniki do pobrania
Szybkie płatności internetowe

KASZA JAGLANA

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 2,90 zł 2.90
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

KASZA JAGLANA
(-)

ang. millet groat;
hiszp. mijo pelado;
niem. Hirsegrütze;
fran. millet épluché;
ros. Пшенo;


Kasza jaglana pozyskiwana jest z łuskanego ziarna prosa zwyczajnego. Należy do najstarszych rodzajów kasz znanych ludzkości - wytwarzana jest ze zboża, które uprawiane i spożywane było już w epoce neolitu. W kuchni staropolskiej odgrywała bardzo ważną rolę, ale w ostatnich latach nieco niezasłużenie odeszła w zapomnienie. Obecnie jej popularność ponownie rośnie, głównie za sprawą mody na zdrowe odżywianie. Kasza jaglana stanowi bowiem bardzo bogate źródło witamin i minerałów oraz należy do produktów bezglutenowych, dzięki czemu może być bezpiecznie konsumowana przez osoby cierpiące na celiakię.

Kasza jaglana zawiera stosunkowo niewiele skrobi, natomiast obfituje w łatwo przyswajalne białko. Podobnie jak kasza gryczana zawiera znaczne ilości witamin z grupy B, oraz żelaza i miedzi, ponadto wapń, fosfor, magnez i potas. Obfituje także w krzemionkę stanowiącą ważny składnik odżywczy komórek skóry, włosów i paznokci oraz biorącą udział w procesie wapnienia kości. Obecna w niej witamina E i lecytyna korzystnie wpływają na pamięć i koncentrację, co czyni ten produkt szczególnie godny polecenia uczniom, studentom i seniorom, natomiast wielonienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają redukcję tzw. złego cholesterolu we krwi, pomagając utrzymać w zdrowiu układ naczyniowo-krążeniowy. Ponadto kasza jaglana należy do produktów wysokoenergetycznych. Już niewielka ilość dostarcza organizmowi potężnej dawki kalorii, powodując długo utrzymujące się poczucie sytości, co z pewnością docenią osoby narażone na wzmożony wysiłek fizyczny.

Kasza jaglana wyróżnia się delikatnym, mączno-orzechowym smakiem, jednak niewłaściwie przyrządzona może zyskać wyraźne nuty goryczy. Dlatego przed obróbką termiczną zaleca się jej dwukrotne płukanie (raz w zimnej, a następnie w gorącej wodzie) lub gotowanie w mieszaninie wody i mleka. Produkt może być serwowany jako samodzielne danie (np. w zastępstwie ryżu bądź ziemniaków), może stanowić również składnik sałatek, potraw jednogarnkowych z dodatkiem mięsa i warzyw czy duszonej lub smażonej wieprzowiny i drobiu. Kaszę jaglaną można wykorzystać do przygotowania wielu potraw wegetariańskich, w tym sycących placków, kotletów, pulpetów czy surówek. Doskonale komponuje się z fasolą, marchewką, brukselką, świeżym ogórkiem gruntowym oraz modrą kapustą. Może być też dodawana do zup i sosów jako składnik zagęszczający. Fantastycznie smakuje podawana na słodko, z dodatkiem owoców sezonowych, miodu i orzechów.


SKŁAD: kasza jaglana 100%

Wartość odżywcza produktu w 100 g  % RWS* w 100 g 
 Wartość energetyczna  1449 kJ / 346 kcal  18%
 Tłuszcz
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 
 12,9 g
 0,6 g
4%
 4% 
 Węglowodany
 - w tym cukry
71,6 g
0,1 g 
 28%
<1%
 Błonnik  3,2 g
 Białko 10,5 g  24% 
 Sól 0,01 g  <1% 

* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). 
Możliwe naturalne odchylenia.


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Czekoladowy sernik jaglany

100 g biszkoptów
100 ml mocnej kawy lub espresso
120 g kaszy jaglanej
200 g czekolady deserowej
80 g czekolady gorzkiej
3 łyżki oleju kokosowego
50 g wiórków kokosowych lub płatków migdałowych

Kaszę jaglaną ugotować w wodzie z dodatkiem szczypty cukru. Odstawić do schłodzenia. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, jej dno i boki pokryć warstwą biszkoptów. Na każdy biszkopt wylać 1 łyżeczkę kawy. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę deserową. Dodać olej kokosowy i schłodzoną kaszę i wszystko dokładnie zmiksować blenderem na jednolitą, gładką masę. Masę wyłożyć na biszkopty, wyrównać i wstawić do lodówki na co najmniej 10 godzin. Następnie przygotować polewę - gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem 1 łyżki oleju kokosowego, po czym rozprowadzić po wierzchu schłodzonego sernika. Udekorować wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów. Wstawić do lodówki do czasu zastygnięcia polewy.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl