Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Płatności on-line
logo Przelewy24 logo Blue Media
Dostawy realizowane przez
logo DPD
logo InPost
logo Paczka w Ruchu
 

KASZA JAGLANA

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 9,90 zł 9.90
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Producent: Aromatika
Kod produktu: 060200048

Opis

KASZA JAGLANA
(-)

ang. millet groat;
hiszp. mijo pelado;
niem. Hirsegrütze;
fran. millet épluché;
ros. Пшенo;


Kasza jaglana pozyskiwana jest z łuskanego ziarna prosa zwyczajnego. Należy do najstarszych rodzajów kasz znanych ludzkości - wytwarzana jest ze zboża, które uprawiane i spożywane było już w epoce neolitu. W kuchni staropolskiej odgrywała bardzo ważną rolę, ale w ostatnich latach nieco niezasłużenie odeszła w zapomnienie. Obecnie jej popularność ponownie rośnie, głównie za sprawą mody na zdrowe odżywianie. Kasza jaglana zawiera wiele witamin i minerałów oraz należy do produktów bezglutenowych, dzięki czemu może być bezpiecznie konsumowana przez osoby cierpiące na celiakię.

Kasza jaglana zawiera stosunkowo niewiele skrobi, natomiast obfituje w łatwo przyswajalne białko (11 g/100 g). Podobnie jak kasza gryczana zawiera witaminy z grupy B (m.in. tiaminę 0,42 mg/100g, ryboflawinę 0,29 mg/100g, niacynę 4,72 mg/100g, witaminę B6 0,38 mg/100g i kwas foliowy 85 µg/100g), oraz żelaza (3,01 mg/100g) i miedzi (0,75 mg/100g), ponadto wapń (8 mg/100 g, co stanowi mniej niż 15% dziennego zapotrzebowania), fosfor (285 mg/100 g), magnez (114 mg/100 g) i potas (195 mg/100 g, co stanowi mniej niż 15% dziennego zapotrzebowania). W jej skład wchodzi również krzemionka stanowiąca ważny składnik odżywczy komórek skóry, włosów i paznokci oraz biorąca udział w procesie wapnienia kości. Obecna w kaszy jaglanej witamina E (0,05 mg/100g) i lecytyna korzystnie wpływają na pamięć i koncentrację, co czyni ten produkt szczególnie godny polecenia uczniom, studentom i seniorom, natomiast wielonienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają redukcję tzw. złego cholesterolu we krwi, pomagając utrzymać w zdrowiu układ naczyniowo-krążeniowy. Ponadto kasza jaglana należy do produktów wysokoenergetycznych. Już niewielka ilość dostarcza organizmowi potężnej dawki kalorii, powodując długo utrzymujące się poczucie sytości, co z pewnością docenią osoby narażone na wzmożony wysiłek fizyczny.

Kasza jaglana wyróżnia się delikatnym, mączno-orzechowym smakiem, jednak niewłaściwie przyrządzona może zyskać wyraźne nuty goryczy. Dlatego przed obróbką termiczną zaleca się jej dwukrotne płukanie (raz w zimnej, a następnie w gorącej wodzie) lub gotowanie w mieszaninie wody i mleka. Produkt może być serwowany jako samodzielne danie (np. w zastępstwie ryżu bądź ziemniaków), może stanowić również składnik sałatek, potraw jednogarnkowych z dodatkiem mięsa i warzyw czy duszonej lub smażonej wieprzowiny i drobiu. Kaszę jaglaną można wykorzystać do przygotowania wielu potraw wegetariańskich, w tym sycących placków, kotletów, pulpetów czy surówek. Doskonale komponuje się z fasolą, marchewką, brukselką, świeżym ogórkiem gruntowym oraz modrą kapustą. Może być też dodawana do zup i sosów jako składnik zagęszczający. Fantastycznie smakuje podawana na słodko, z dodatkiem owoców sezonowych, miodu i orzechów.


SKŁADNIKI: kasza jaglana 100%

Wartość odżywcza produktu w 100 g  % RWS* w 100 g 
 Wartość energetyczna  1449 kJ / 346 kcal  18%
 Tłuszcz
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 
 12,9 g
 0,6 g
4%
 4% 
 Węglowodany
 - w tym cukry
71,6 g
0,1 g 
 28%
<1%
 Błonnik  3,2 g
 Białko 10,5 g  24% 
 Sól 0,01 g  <1% 

* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). 
Możliwe naturalne odchylenia.


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Czekoladowy sernik jaglany

100 g biszkoptów
100 ml mocnej kawy lub espresso
120 g kaszy jaglanej
200 g czekolady deserowej
80 g czekolady gorzkiej
3 łyżki oleju kokosowego
50 g wiórków kokosowych lub płatków migdałowych

Kaszę jaglaną ugotować w wodzie z dodatkiem szczypty cukru. Odstawić do schłodzenia. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, jej dno i boki pokryć warstwą biszkoptów. Na każdy biszkopt wylać 1 łyżeczkę kawy. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę deserową. Dodać olej kokosowy i schłodzoną kaszę i wszystko dokładnie zmiksować blenderem na jednolitą, gładką masę. Masę wyłożyć na biszkopty, wyrównać i wstawić do lodówki na co najmniej 10 godzin. Następnie przygotować polewę - gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem 1 łyżki oleju kokosowego, po czym rozprowadzić po wierzchu schłodzonego sernika. Udekorować wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów. Wstawić do lodówki do czasu zastygnięcia polewy.

Dane techniczne

Rodzaj kasza jaglana
Postać pełnoziarnista
Skład 100% proso
Zbiór z upraw konwencjonalnych
Wskazania potrawy dostarczające dużej dawki energii
Kraj pochodzenia Polska

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl