Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Płatności on-line
Dostawy realizowane przez

KASZA KUKURYDZIANA drobna

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 4,20 zł 4.20
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

KASZA KUKURYDZIANA drobna
(-)

ang. corn porridge;
hiszp. gachas de maíz;
niem. Maisbrei;
fran. bouillie de maïs;
ros. кукурузная каша;


Ojczyzną kaszy kukurydzianej jest Ameryka Środkowa. Rdzenni mieszkańcy tego kontynentu już tysiące lat temu opracowali metodę uprawy kukurydzy, a następnie rozdrabniania jej dojrzałych i oczyszczonych ziaren do postaci grysu. Był nie tylko łatwy do przechowywania, lecz również umożliwiał szybkie przygotowanie smacznych i pożywnych potraw. Wraz z przeniesieniem upraw tej rośliny do Europy, kasza kukurydziana stała się niezwykle popularnym daniem, tworząc podstawowy składnik takich regionalnych potraw jak włoska polenta czy rumuńska mamałyga.

Spośród pozostałych produktów zbożowych kasza kukurydziana wyróżnia się łagodnym, delikatnym smakiem, stosunkowo wysoką kalorycznością oraz korzystnym dla diabetyków indeksem glikemicznym. Nie jest tucząca, ponieważ obecne w niej białko pozostaje słabo wchłaniane przez ludzki organizm. Kasza zawiera natomiast pokaźne ilości witaminy A odpowiedzialnej m.in. za utrzymanie elastyczności skóry na odpowiednim poziomie oraz za prawidłowe działanie narządów wzroku, jak również witaminy E i witamin z grupy B. Dostarcza znacznej ilości wapnia, potasu, magnezu i fosforu, a także selenu i kobaltu - pierwiastków stymulujących sprawne funkcjonowanie układu immunologicznego, łagodzących stres i zapobiegających nadmiernej drażliwości.

Kasza kukurydziana jest lekkostrawna, nie posiada też właściwości uczulających, ponieważ nie zawiera tryptofanu. Może być podawana dzieciom od 5 miesiąca życia. W jej smaku dopatrzeć można się delikatnych nut goryczy, jednak powszechnie uważana jest za bardzo smaczną. Idealnie nadaje się do zagęszczania zup i gulaszów, świetnie komponuje się z cebulą i żółtym serem. Można z niej przygotować placki i zapiekanki serwowane jako samodzielne danie, dodatek do potraw mięsnych bądź potrawę z dodatkiem twarogu i śmietany. Kasza kukurydziana smakuje zarówno w wydaniu na słono, jak i na słodko, z owocami, dżemem lub syropami smakowymi. Za oceanem wykorzystywana jest do pieczenia placków tortilli.


SKŁAD: kasza kukurydziana 100%

Wartość odżywcza produktu w 100 g  % RWS* w 100 g 
 Wartość energetyczna  1553 kJ / 371 kcal  18%
 Tłuszcz
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 
 1,2 g
 0,1 g
2%
 2% 
 Węglowodany
 - w tym cukry
78 g
0,64 g 
 28%
1%
 Błonnik  1,6 g
 Białko 8,8 g  18% 
 Sól 0,01 g  <1% 

* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). 
Możliwe naturalne odchylenia.


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Włoska polenta

2 litry wody
300 g kaszki kukurydzianej
100 g masła lub oliwy z oliwek
50 -100 g startego parmezanu
1 łyżka soli
pieprz kolorowy

W garnku zagotować wodę z solą. Powoli wsypać kaszkę kukurydzianą stale mieszając trzepaczką. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz do minimum i gotować 40-50 minut, mieszając co kilka minut w  taki sposób, by masa nie przywarła do dna garnka i nie przypaliła się. Polenta jest gotowa, gdy zaczyna tworzyć kleistą masę i odstawać od brzegów naczynia. Wyłączyć gaz, dodać tłuszcz i żółty ser. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć na talerz, posypać młotkowanym pieprzem kolorowym do smaku. Podawać ciepłą w zastępstwie ziemniaków jako dodatek do głównego dania obiadowego, można też ją schłodzić i poczekać, aż zastygnie. W takiej postaci może być zapiekana, podawana z sosami mięsnymi lub warzywnymi, formowana do postaci kluseczek lub placków.

Dane techniczne

Rodzaj kasza kukurydziana
Postać grysik
Skład ziarno kukurydzy 100%
Zbiór z upraw konwencjonalnych
Wskazania dla alergików
Kraj pochodzenia Polska

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl