KASZA MANNA ORKISZOWA jasna
Opis
KASZA ORKISZOWA jasna
(-)
ang. spelt porridge;
hiszp. gachas de espelta;
niem. Dinkelgrütze;
fran. bouillie del'épeautre;
ros. cпельта каша;
Pszenica orkiszowa, zapomniana od stuleci, powoli powraca do łask, a to za sprawą zwolenników tzw. zdrowego odżywiania. Ten podgatunek popularnego zboża uprawiany był już w starożytności, stanowiąc podstawę ówczesnego wyżywienia. Ceniony przez gladiatorów i żołnierzy ze względu na wysoką zawartość białka, a ty samym wysoką pożywność, cieszył się uznaniem również w średniowieczu, gzie uważano go za zboże sycące, rozgrzewające i dodające energii. Jednak na początku ubiegłego stulecia orkisz został wyparty przez pszenicę zwyczajną - łatwiejszą i wydajniejszą w uprawie, po czym praktycznie zniknął z rynku. Pojawił się ponownie kilka lat temu, gdy coraz szersze rzesze konsumentów poszukiwać zaczęły produktów zdrowych, nie poddanych żadnym modyfikacjom genetycznym, wolnym od GMO czy ingerencji w wewnętrzną strukturę białek.
Kasza orkiszowa pozyskiwana jest z ziaren pszenicy orkiszowej. Wyróżnia się słodkim posmakiem i obecnością w aromacie delikatnych nut orzechowych. Wyśmienicie zastępuje ziemniaki i ryż w roli dodatku do głównego posiłku dnia. Świetnie komponuje się z mięsem pieczonym wieprzowym i wołowym, kotletami, pulpetami oraz mięsnymi potrawami duszonymi, np. gulaszem czy pilawem. Nadaje się do wykorzystania jako składnik farszów, również pierogów, krokietów czy gołąbków. Po ugotowaniu doskonale nadaje się do serwowania na słodko z owocami, bitą śmietaną, w postaci mlecznych deserów czy mamałygi.
Orkisz zawiera znaczne ilości białka (więcej, niż współczesna pszenica zwyczajna), ponadto cenne aminokwasy (m.in. lizynę i metioninę, których nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie), błonnik, mangan, fosfor, wapń, selen, cynk, żelazo oraz witaminy z grupy B i witaminy A, D i E. Należy do zbóż łatwo przyswajalnych (ulega szybszemu trawieniu niż pszenica zwyczajna), jednak zawiera gluten, co czyni go niewskazanym do spożycia przez osoby chore na celiakię. W odróżnieniu od innych zbóż orkisz dostarcza do organizmu rodanid - substancję stanowiąca odpowiednik naturalnego antybiotyku, stymulującą działanie systemu immunologicznego oraz ułatwiającą walkę z infekcjami bakteryjnymi. Ponadto orkisz reguluje pracę układu trawiennego i wydalniczego, zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego, hamuje rozwój zmian naczyniowych na tle miażdżycowym oraz ułatwia kontrolę poziomu cukru we krwi. Ze względu na swoje właściwości sycące bywa zalecany osobom na diecie niskokalorycznej jako produkt „wypełniający” żołądek i łagodzący uczucie głodu.
SKŁAD: kasza orkiszowa 100%
Wartość odżywcza produktu | w 100 g | % RWS* w 100 g |
Wartość energetyczna | 1412 kJ / 334 kcal | 16% |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
2,26 g 0,6 g |
4% 4% |
Węglowodany - w tym cukry |
62,47 g 0,7 g |
24% 1% |
Błonnik | 5,93 g | - |
Białko | 12,89 g | 26% |
Sól | 0,01 g | <1% |
* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).
Możliwe naturalne odchylenia.
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Zupa toskańska z kaszą orkiszową
200 g kaszy orkiszowej
1 puszka obranych ze skórki pomidorów
500 ml przecieru pomidorowego
500 ml wody
100 g wędzonego boczku
100 g sera parmezan lub mozarella
2-3 ząbki czosnku
1 średnia cebula
1 mały pęczek pietruszki
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżka oleju
sól i pieprz
Kaszę orkiszową przepłukać zimną wodą. Boczek i cebulę pokroić w kostkę, czosnek w talarki, nać pietruszki drobno posiekać. Do garnka o grubym dnie wlać 1 łyżkę oleju, wsypać boczek. Podsmażyć na złoto, dodać tymianek i cebulę. Gdy cebula lekko się zeszkli, wsypać czosnek, a po kolejnej 1 minucie smażenia dolać wodę, dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy, a następnie natkę pietruszki i pozostałe zioła. Doprowadzić do wrzenia, wsypać kaszę orkiszową. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 40-50 min., aż kasza zmięknie. W razie potrzeby dolać nieco wody. Podawać z dodatkiem tartego sera typu parmezan lub mozarella.
Dane techniczne
Rodzaj | kasza orkiszowa |
Postać | manna, jasna |
Skład | 100% pszenicy orkiszowej |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych |
Wskazania | problemy trawienne, dieta lekkostrawna |
Kraj pochodzenia | Węgry |