KASZTANOWIEC KORA
Opis
KASZTANOWIEC ZWYCZAJNY kora
(Aesculus hippocastanum)
ang. horse-chestnut, conker tree;
hiszp. castaño de Indias;
niem. Gewöhnliche Rosskastanie;
fran. marronnier commun, marronnier blanc;
ros. Ко́нскийкашта́нобыкнове́нный;
Kasztanowiec zwyczajny, nazywany również pospolitym, jest masywnym drzewem liściastym z rodziny mydleńcowatych wywodzącym się z półwyspu Bałkańskiego. Do środkowej Europy trafił za sprawą cesarza Maksymiliana II, który w połowie XVI w. sprowadził pierwsze sadzonki jako ozdobę swoich ogrodów. Współcześnie najczęściej spotkać go można w parkach, prywatnych ogrodach, na obrzeżach dróg w formie szpalerów wytyczających bieg alei, jak również w postaci pojedynczych, samotnie stojących drzew. Nigdy nie tworzy lasów, a to za sprawą specyficznych warunków, jakich roślina wymaga do wzrostu - pobiera z gleby szczególnie rzadkie pierwiastki promieniotwórcze, które występują w podłożu w ilościach śladowych.
SUROWIEC: kora kasztanowca (cortex hippocastani)
Kora kasztanowca obfituje w związki kumarynowe, w szczególności eskulinę i fraksynę) oraz flawonoidy, garbniki i terpeny.
DZIAŁANIE
Wszystkie surowce zielarskie pozyskiwane z kasztanowca wykazują szczególnie pozytywny wpływ na stan naczyń krwionośnych. Substancje zawarte w korze, kwiatach i owocach tego drzewa wzmacniają ścianki żył i tętnic, uelastyczniają je i uszczelniają, zapobiegając tworzeniu mikrokrwotoków i mikrowylewów wewnętrznych. Zmniejszają obrzęki i redukują stany zapalne, w tym również te w obrębie naczyń krwionośnych spowodowanych słabym krążeniem i miażdżycą. Zapobiegają tworzeniu się skrzepów i rozwojowi hemoroidów i żylaków. Poprawiają ukrwienie skóry i narządów wewnętrznych. Regulują prawidłowy skład flory bakteryjnej obecnej w obrębie układu pokarmowego, działają ściągająco na śluzówkę organów trawiennych zmniejszając ewentualne dolegliwości jelitowe. Stosowany zewnętrznie zmniejsza obrzęki i opuchlizny spowodowane urazami, wykazuje również działanie antyseptyczne przy odmrożeniach i oparzeniach oraz zapaleniach stawów i ścięgien.
ZASTOSOWANIE
Preparaty na bazie kasztanowca zalecane są przede wszystkim osobom cierpiącym na choroby żył: zastoje, zakrzepy, żylaki i hemoroidy, spowolnione krążenie, mikrowylewy i mikrokrwotoki wewnętrzne. Przyspieszają regenerację chorych po udarach, zapobiegają występowaniu wysięków i opuchlizn. Zalecane po operacjach jako skuteczny środek przeciwzakrzepowy. Wykazują skuteczność również u chorych na cukrzycę. Pomocniczo w bólach reumatycznych, zapaleniach ścięgien i stawów, przy niestrawności, biegunkach oraz problemach z drogami żółciowymi i wątrobą. Likwidują bolesne skurcze brzucha. Zewnętrznie - w otarciach naskórka do przemywania odmrożeń i oparzeń jako środek antyseptyczny.
PRZECIWWSKAZANIA
Ze względu na brak odpowiednich badań tym kierunku nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią. Przeciwwskazaniem są również choroby nerek. Zawarta w kasztanowcu escyna może nasilać toksyczny wpływ na nerki antybiotyków aminoglikozydowych oraz doustnych leków przeciwzakrzepowych. Cefalosporyny z kolei mogą osłabiać wiązanie się escyny z białkami osocza. W przypadku wystąpienia nadwrażliwości, bólów żołądka lub skurczów jelitowych bezwzględnie przerwać stosowanie surowca i zasięgnąć opinii lekarza.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Odwar
1 łyżeczkę kory kasztanowca zalać 200 ml letniej wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem przez 10 minut. Następnie odstawić na kwadrans do zaparzenia. Pić 2 x dziennie po pół szklanki jako środek na biegunkę, redukujący stany zapalne żył i zmniejszający dolegliwości spowodowane przez hemoroidy.
Dane techniczne
Nazwa polska | Kasztanowiec zwyczajny |
Nazwa łacińska | aesculus hippocastanum |
Skład | 100% kora kasztanowca |
Rodzaj surowca | kora |
Postać | cięta |
Frakcja | 0,5-1 cm |
Wskazania | żylaki, zakrzepy, hemoroidy, problemy naczyniowe |
Do użytku | wewnętrznego i zewnętrznego |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych / ze stanu naturalnego |
Miejsce pochodzenia | Podlasie |
Kraj pochodzenia | Polska |
Podmiot odpowiedzialny | Aromatika Adam Iwańczuk |