KAWA ZBOŻOWA
Opis
KAWA ZBOŻOWA
(-)
ang. roasted grain beverage;
hiszp. bebida de cereal tostado;
niem. Kaffee mit Korn;
fran. café avec des grains;
ros. кофе с зерна;
Kawa zbożowa powstaje przez zmieszanie zmielonych prażonych ziaren zbóż takich jak żyto i jęczmień, prażonych korzeni cykorii i buraków cukrowych, tworząc naturalny i dietetyczny napój o smaku zbliżonym do kawy naturalnej. Jej spożycie szczególnie rozpowszechnione jest w krajach Europy Wschodniej (gdzie w przeszłości stanowiła substytut kawy kofeinowej) oraz państwach dalekiego wschodu (Japonia, Chiny, etc.). Stanowi popularny napój orzeźwiający o wysokiej zawartości cennych dla zdrowia składników, korzystnie wpływających na samopoczucie i przeciwdziałają rozwojowi chorób cywilizacyjnych.
SKŁAD: żyto 60%, jęczmień 20 %, cykoria, burak cukrowy - prażone
Zawierają dużą ilość witamin z grupy B, składniki mineralne jak potas, fosfor, magnez, fitoterpeny, fenolokwasy oraz inulinę.
DZIAŁANIE
Kawa zbożowa stanowi doskonały substytut kawy naturalnej polecany osobom, które z różnych powodów zmuszone są ograniczyć spożycie kofeiny, w szczególności kobietom w ciąży, chorym na nadciśnienie i cierpiącym na choroby układu krążenia. Nie powoduje nadpobudliwości nerwowej, przyspieszenia akcji serca ani uczucia niepokoju, a jednocześnie działa silnie orzeźwiająco. Z tego powodu może być podawana dzieciom i osobom starszym. Kawa zbożowa pozbawiona jest właściwości uzależniających i nie wypłukuje magnezu z organizmu, dzięki czemu można ją spożywać w ilościach większych niż kilka filiżanek dziennie. Nie wywołuje też efektu moczopędnego, dlatego w porównaniu do kawy naturalnej nie wypłukuje z organizmu cennych składników mineralnych. W przeciwieństwie do kawy naturalnej ułatwia przyswajanie wapna, dostarcza fosforu i magnezu i zawiera składniki redukujące działanie wolnych rodników. Natomiast dzięki wysokiej zawartości błonnika, związków goryczkowych i polifenoli pobudza perystaltykę jelit, co czyni ten napój polecanym składnikiem diet odchudzających.
PRZECIWWSKAZANIA
Nieznane.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
1-2 łyżeczki kawy zbożowej przesypać na sitko i zalać 200 ml wrzącej wody. Pozostawić do zaparzenia na 10-15 minut. Odsączyć. Można doprawić do smaku mlekiem, śmietanką do kawy, cukrem lub miodem.
Wartość odżywcza produktu | w 100 ml | % RWS* w 100 ml |
Wartość energetyczna | 28 kJ / 7 kcal | 0% |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
<0,1 g <0,1 g |
0% 1% |
Węglowodany - w tym cukry |
1,7 g <0,6 g |
1% <1% |
Błonnik | <0,1 g | - |
Białko | <0,2g | 0% |
Sól | <0,01 g | 0% |
* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).
Możliwe naturalne odchylenia.
Dane techniczne
Rodzaj | kawa naturalna zbożowa |
Postać | grubomielona |
Skład | żyto 60%, jęczmień 20 %, cykoria, burak cukrowy - prażone |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych |
Wskazania | dla osób zmuszonych ograniczyć spożywanie kofeiny |
Kraj pochodzenia | polska |