KOLENDRA MIELONA

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 1,50 zł 1.50
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Producent: Aromatika
Kod produktu: 010100113

Opis

KOLENDRA SIEWNA mielona
(Coriandrum sativum)
 

ang. coriander, cilantro, Chinese parsley, dhania;
hiszp. cilantro;
niem. Echte Koriander;
fran. Coriandre, Coriandre cultivée;
ros. Кориа́ндр посевно́й;


Kolendra siewna jest jednoroczną rośliną z rodziny selerowatych spokrewnioną z koprem i anyżem. Wywodzi się z regionu morza Śródziemnego, gdzie już w starożytności stosowana była jako dodatek do chleba i niektórych potraw. Wykorzystywano zarówno zielone części rośliny, które w okresie kwitnienia wyróżniają się silnym aromatem, jak i suszone na słońcu owoce. W Europie rozpowszechnili ją Rzymianie i Grecy, a w Polsce znana była już za czasów piastowskich, choć ze względu na wymagania klimatyczne (i tym samym trudną uprawę)  oraz skłonność do szybkiego dziczenia nie zdobyła szczególnej popularności. Dużo szybciej jej hodowla rozwinęła się w Ameryce Łacińskiej, dokąd kolendra dotarła za sprawą konkwistadorów. Współcześnie należy do grona najbardziej znanych i najchętniej stosowanych przypraw na świecie.


SUROWIEC: owoc kolendry (fructus coriandri)

Zawiera do 1,5% olejku eterycznego (złożonego przede wszystkim z linalolu, choć jego dokładny skład różni się w zależności od gatunku i miejsca uprawy rośliny) oraz flawonoidy, związki kumarynowe, fitosterole, olej, związki białkowe i węglowodany. Charakteryzuje się łagodnym, korzennym smakiem z nutą orzechowej słodyczy i pomarańczowo-cynamonowym posmakiem.


DZIAŁANIE

Owoce kolendry działają rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, stymulują wytwarzanie żółci i ułatwiają jej przepływ przez drogi żółciowe. Tym samym przyspieszają trawienie pokarmów i ułatwiają wchłanianie cennych składników odżywczych. Usuwają wzdęcia i regulują wypróżnianie. Wykazują właściwości polepszające apetyt, a zarazem delikatnie odkażające przewód pokarmowy. Ułatwiają odkrztuszanie wydzieliny zalegającej w drogach oddechowych przy przeziębieniach i grypie. Składniki zawarte w olejku eterycznym działają także aromaterapuetycznie, uspokajająco i relaksująco, a co ważne – również antydepresyjnie.


ZASTOSOWANIE W GASTRONOMII

Ziarna kolendry to powszechny składnik indyjskich i arabskich mieszanej przyprawowych takich jak curry, garam masala, bakarat i harissa. Stosuje się je do potraw z marchwi, kapusty, dyni i rzepy oraz roślin strączkowych. Nadaje się do marynowania ryb i mięsa, w tym drobiu i dziczyzny, coraz częściej też, wzorem kuchni śródziemnomorskiej, dodawana jest do konserwowanych ogórków, grzybów i pikli warzywnych. Doskonale komponuje się ze świeżymi warzywami podawanymi z dodatkiem octu winnego lub balsamicznego. Ponadto kolendra może być składnikiem słodkich wypieków (w szczególności pierników i ciasteczek korzennych) i deserów. W połączeniu z anyżem, koprem włoskim i kminkiem stosuje się jako przyprawa do chleba. Niekiedy wykorzystywany również do aromatyzowania napojów alkoholowych.


ZASTOSOWANIE W ZIOŁOLECZNICTWIE

Owoc kolendry zalecany jest na poprawę apetytu, w schorzeniach wątroby i dróg żółciowych, utrudnionym wydzielaniu soków żołądkowego i trzustkowego oraz przy bólach brzucha spowodowanych wzdęciami. Pomocniczo w chorobach serca i zaburzeniach trawiennych. Dieta bogata w kolendrę zalecana jest również rekonwalescentom, ponieważ przyspiesza powrót do zdrowia i odzyskanie sił po długotrwałych chorobach. Napary (sporządzone na mleku zamiast na wodzie) okazują się skuteczne na kaszel, katar i przeziębienie. Olejek i wyciągi alkoholowe z dodatkiem ziaren kolendry wcierane w skórę łagodzą dolegliwości reumatyczne, zmniejszają ból i obrzęki.


PRZECIWWSKAZANIA

Ze względu na brak odpowiednich badań w tym kierunku nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią. Olejek kolendrowy zwiększa wrażliwość skóry na promienie UV, dlatego w okresie przyjmowania preparatów ziołowych na bazie tej rośliny zaleca się ograniczenie ekspozycji na słońce. Ze względu na blokadę substancji umożliwiających przyswajanie witaminy B1, podczas regularnego zażywanie mieszanek ziołowych z dodatkiem kolendry zaleca się spożywanie zwiększonej ilości tej witaminy.


SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Napar
1 łyżeczkę rozgniecionych owoców kolendry zalać 200 ml wrzącej wody. Odstawić pod przykryciem do zaparzenia na 30 minut. Odcedzić i pić 2-3 razy dziennie po pół szklanki jako środek regulujący trawienie, wiatropędny i zapobiegający wzdęciom, 4-6 razy dziennie przy przeziębieniu i jako środek na kaszel.

Mleko kolendrowe
1 łyżkę rozgniecionych nasion kolendry zalać 200 ml gorącego mleka i odstawić pod przykryciem na 20 minut. Następnie odcedzić, posłodzić do smaku miodem i/lub syropem malinowym. Pić 2-3 razy dziennie przy przeziębieniu i grypie dla ułatwienia odkrztuszania śluzu, udrożnienia dróg oddechowych, jako środek odkażający wewnętrznie i ogólnie wzmacniający. Można podawać dzieciom.

Nalewka
100 g owoców kolendry rozgnieść w moździerzu i zalać 400 ml wódki 50%. Szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na 7 dni. Po upływie tygodnia przefiltrować i zlać do butelki. Spożywać po 1 łyżeczce 3 razy dziennie jako środek żółciopędny, zwiększający apetyt i przeciwko nudnościom, lub zewnętrznie do nacierania skóry jako środek odkażający, uśmierzający bóle mięśni i stawów.


Mieszanki ziołowe

Na nerwicę
20 g owoców kolendry wymieszać z 30 g korzenia kozłka, 30 g owoców głogu, 50 g ziela serdecznika i 50 g ziela dziurawca. 1 łyżkę gotowej mieszanki zalać 300 ml wrzącej wody i odstawić pod przykryciem na jedną godzinę do zaparzenia. Pić 3 razy dziennie po 100 ml na uspokojenie skołatanych nerwów, obniżenie ciśnienia, spowolnienie akcji serca oraz zmniejszenie uczucia napięcia w klatce piersiowej.

Wiatropędna
50 g owoców kolendry wymieszać z 50 g owoców kopru włoskiego, 50 g owoców1) anyżu biedrzeńca o 50 g owoców kminku. 1 łyżkę mieszanki rozkruszyć w moździerzu, zalać 250 ml wrzącej wody i odstawić pod przykryciem na 1 godzinę do naciągnięcia. Odcedzić i pić dwa razy dziennie po pół szklanki rano i wieczorem przed jedzeniem.


Zupa-krem z dyni

1 kg miąższu z dyni
1-2 ząbki czosnku
1 litr bulionu drobiowego
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki kurkumy
250 ml kwaśnej śmietany
1 łyżeczka mieszanki curry
3 łyżki oleju
sól, pieprz

Miąższ z dyni pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. W dużym garnku o grubym dnie na oleju zeszklić cebulę, dodać dynię, zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Dodać czosnek, kolendrę, kmin rzymski i curry. Doprawić do smaku solą i gotować na wolnym ogniu przez 50 minut. Następnie zdjąć z ognia i dokładnie zmiksować wszystkie warzywa. Dodać śmietanę i doprawić pieprzem.


Ziołowy kurczak z bakłażanem

8 pałek z kurczaka
4 średnie cebule
6-8 ząbków czosnku
400 g krojonych pomidorów z puszki
6 łyżek (90 ml) oliwy
sok z 1 cytryny
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
2 cm korzeń imbiru
sól
1 duży bakłażan
50 g blanszowanych migdałów lub płatków migdałowych

Cebulę obrać i pokroić w talarki. Czosnek przecisnąć przez praskę, korzeń imbiru zetrzeć na tarce, przyprawy (sól, paprykę, kurkumę, kolendrę, czarny pieprz i kmin rzymski) wymieszać w miseczce. Migdały obrać ze skórki i uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Bakłażana pokroić w kostkę i delikatnie podpiec w piekarniku, aż się zrumieni. Przełożyć do osobnego naczynia. W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz, zeszklić cebulę, następnie dodać czosnek, mieszankę przypraw i imbir i chwilę podsmażać mieszając. Następnie dodać pomidory i sok z cytryny. Wszystko podlać 250 ml wody, doprowadzić do wrzenia i dodać pałki z kurczaka. Mięso dusić w sosie przez około 20 -30 minut. Dodać bakłażan i całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Chwilę poddusić. Mięso podawać z ryżem obficie posypane prażonymi migdałami.
 

Dane techniczne

Rodzaj kolendra siewna
Postać mielona
Skład 100% owoc kolendry
Zawartość glutaminianu sodu brak
Zbiór z upraw konwencjonalnych
Zastosowanie przyprawa kulinarna
Wskazania brak apetytu, wzdęcia, potrawy warzywne
Kraj pochodzenia Ukraina

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl