KONWALIA LIŚĆ
Opis
KONWALIA MAJOWA liść
(Convallaria majalis)
ang. lily of the valley;
hiszp. convalaria, lirio convalio, mugueto;
niem. Maiglöckchen;
fran. muguet de mai;
ros. Ла́ндыш ма́йский;
Konwalia majowa to kłączowa bylina z rodziny szparagowatych powszechnie występująca na wszystkich kontynentach na obszarach podlegających wpływom klimatu umiarkowanego. W stanie dzikim spotykana jest przede wszystkim w świetlistych lasach i na śródleśnych polanach, gdzie tworzy gęste skupiska (rozmnaża się z kłączy), bywa jednak często uprawiana jako surowiec zielarski oraz hodowana w ogródkach jako roślina ozdobna. Ceniona jest ze względu na pięknie pachnące kwiaty, często wykorzystywane w przemyśle perfumeryjnym. W wielu państwach Europy objęta jest ochroną prawną, w Polsce jej zbiór jest dopuszczalny poza obszarami Natura 2000. Tym niemniej konwalia należy do ziół, które należy stosować szczególnie ostrożnie i z umiarem. Przedawkowanie surowca stanowi poważne zagrożenie, bowiem może prowadzić do zaburzeń pracy całego układu krążenia. Rozsądnie dawkowana jest jednak wielokrotnie skuteczniejsza niż naparstnica i bywa często wykorzystywana do produkcji leków nasercowych.
SUROWIEC: liść konwalii (folium convallariae)
Zawiera glikozydy kardenolidowe( konwalatoksol, konwalozyd, konwalotoksyna), które działają 10 razy silniej niż digitoksyna w naparstnicach, olejek eteryczny (z fernezolem), flawonoidy (pochodne kwercetyny, izoramnetyny), kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, kwas chelidonowy (do 1,5%), kwas acetydyno-2-karboksylowy. Glikozydy kardenolidowe działają wzmacniająco na osłabione serce.
DZIAŁANIE
Substancją aktywną zawartą w liściach konwalii są glikozydy, które wywierają wpływ na funkcjonowanie mięśnia sercowego (silniej niż w przypadku glikozydów naparstnicowych). Zdecydowanie wzmacniają siłę skurczów przy jednoczesnej redukcji ich częstotliwości. Wspomagają krążenie obwodowe i zmniejszają stan napięcia mięśni gładkich, w tym również tkanek tworzących narządy układu trawiennego i moczowego. Przyspieszają wydalanie zbędnych produktów przemiany materii z organizmu przez wzmocnienie diurezy, w konsekwencji przeciwdziałając pojawianiu się obrzęków i puchlizn wodnych. Ponadto wykazują właściwości nasenne i uspokajające. Pozostają dobrze tolerowane przez organizm, a dla wzmocnienia efektu zaleca się ich stosowanie z jemiołą, kwiatem i owocem głogu, kokoryczką i kozłkiem lekarskim.
ZASTOSOWANIE
Liście konwalii stosuje w się łagodnych postaciach niewydolności krążenia, w szczególności u osób starszych i w podeszłym wieku. Zalecane są osobom uskarżającym się na kołatanie serca, dławicę, duszności i kłucie w klatce piersiowej. Redukują ilość wody gromadzonej w organizmie, przeciwdziałają opuchliznom. Bywają stosowane w zespole płucno-sercowym. Bywają zalecane kobietom w wieku menopauzalnym dla złagodzenia napadów duszności i spowolnienia pracy serca. U osób narażonych na stres ułatwiają relaks i odprężenie, przeciwdziałają objawom nerwicy. Ułatwiają zasypianie osobom cierpiącym na bezsenność. Wspomagająco przy zastoju moczu i trudnościach z jego wydalaniem.
PRZECIWWSKAZANIA
Ze względu na brak odpowiednich badań tym kierunku nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią. Nie należy podawać dzieciom poniżej 12 roku życia. Zabronione jest spożywanie owoców konwalii ze względu na ich trujący charakter. Preparatów z konwalii nie należy łączyć z wapniem i rezerpiną. Zaleca się stosowanie pod ścisłą kontrolą lekarza.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Odwar
2 łyżeczki ziela zalać 200 ml chłodnej wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez około 5 minut. Następnie odstawić pod przykryciem do zaparzenia na pół godziny. Pić 3 razy dziennie po 3 łyżki odwaru. Nie przekraczać zalecanej dawki.
Napar
2 łyżeczki ziela zalać 200 ml wrzącej wody. Odstawić pod przykryciem do zaparzenia na pół godziny. Pić 3 razy dziennie po 3 łyżki naparu. Nie przekraczać zalecanej dawki.
Proszek
Liść konwalii zmielić na drobny proszek. 500 mg proszku wymieszać z 1 łyżeczką miodu. Spożywać maksymalnie do 3 razy dziennie (max. dawka dobowa 1500 mg).
Nalewka
50 g suchych liści konwalii zalać 400 ml alkoholu o mocy 40-60%. Odstawić do maceracji na 14 dni. Po upływie dwóch tygodni przefiltrować i zlać do butelek. Pić do 3 razy dziennie po ok. 30 kropli rozcieńczonych w 100 ml wody.
Dane techniczne
Nazwa polska | Konwalia majowa |
Nazwa łacińska | Convallaria majalis |
Skład | 100% liść konwalii |
Rodzaj surowca | liść |
Postać | cięty |
Frakcja | 0,05-1 cm |
Wskazania | niewydolność krążeniowa, choroby serca |
Do użytku | wewnętrznego i zewnętrznego |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych / ze stanu naturalnego |
Miejsce pochodzenia | Podlasie |
Kraj pochodzenia | Polska |
Podmiot odpowiedzialny | Aromatika Adam Iwańczuk |