KONWALIA LIŚĆ

Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
Cena: 1,99 zł 1.99
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Producent: Aromatika
Kod produktu: 020130353

Opis

KONWALIA MAJOWA liść
(Convallaria majalis)

ang. lily of the valley;
hiszp.  convalaria, lirio convalio, mugueto;
niem.  Maiglöckchen;
fran.  muguet de mai;
ros.  Ла́ндыш ма́йский;


Konwalia majowa to kłączowa bylina z rodziny szparagowatych powszechnie występująca na wszystkich kontynentach na obszarach podlegających wpływom klimatu umiarkowanego. W stanie dzikim spotykana jest przede wszystkim w świetlistych lasach i na śródleśnych polanach, gdzie tworzy gęste skupiska (rozmnaża się z kłączy), bywa jednak często uprawiana jako surowiec zielarski oraz hodowana w ogródkach jako roślina ozdobna. Ceniona jest ze względu na pięknie pachnące kwiaty, często wykorzystywane w przemyśle perfumeryjnym. W wielu państwach Europy objęta jest ochroną prawną, w Polsce jej zbiór jest dopuszczalny poza obszarami Natura 2000. Tym niemniej konwalia należy do ziół, które należy stosować szczególnie ostrożnie i z umiarem. Przedawkowanie surowca stanowi poważne zagrożenie, bowiem może prowadzić do zaburzeń pracy całego układu krążenia. Rozsądnie dawkowana jest jednak wielokrotnie skuteczniejsza niż naparstnica i bywa często wykorzystywana do produkcji leków nasercowych.


SUROWIEC: liść konwalii (folium convallariae)

Zawiera glikozydy kardenolidowe( konwalatoksol, konwalozyd, konwalotoksyna), które działają 10 razy silniej niż digitoksyna w naparstnicach, olejek eteryczny (z fernezolem), flawonoidy (pochodne kwercetyny, izoramnetyny), kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, kwas chelidonowy (do 1,5%), kwas acetydyno-2-karboksylowy. Glikozydy kardenolidowe działają wzmacniająco na osłabione serce.


DZIAŁANIE

Substancją aktywną zawartą w liściach konwalii są glikozydy, które wywierają wpływ na funkcjonowanie mięśnia sercowego (silniej niż w przypadku glikozydów naparstnicowych). Zdecydowanie wzmacniają siłę skurczów przy jednoczesnej redukcji ich częstotliwości. Wspomagają krążenie obwodowe i zmniejszają stan napięcia mięśni gładkich, w tym również tkanek tworzących narządy układu trawiennego i moczowego. Przyspieszają wydalanie zbędnych produktów przemiany materii z organizmu przez wzmocnienie diurezy, w konsekwencji przeciwdziałając pojawianiu się obrzęków i puchlizn wodnych. Ponadto wykazują właściwości nasenne i uspokajające. Pozostają dobrze tolerowane przez organizm, a dla wzmocnienia efektu zaleca się ich stosowanie z jemiołą, kwiatem i owocem głogu, kokoryczką i kozłkiem lekarskim.


ZASTOSOWANIE

Liście konwalii stosuje w się łagodnych postaciach niewydolności krążenia, w szczególności u osób starszych i w podeszłym wieku. Zalecane są osobom uskarżającym się na kołatanie serca, dławicę, duszności i kłucie w klatce piersiowej. Redukują ilość wody gromadzonej w organizmie, przeciwdziałają opuchliznom. Bywają stosowane w zespole płucno-sercowym. Bywają zalecane kobietom w wieku menopauzalnym dla złagodzenia napadów duszności i spowolnienia pracy serca. U osób narażonych na stres ułatwiają relaks i odprężenie, przeciwdziałają objawom nerwicy. Ułatwiają zasypianie osobom cierpiącym na bezsenność. Wspomagająco przy zastoju moczu i trudnościach z jego wydalaniem.


PRZECIWWSKAZANIA

Ze względu na brak odpowiednich badań tym kierunku nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią. Nie należy podawać dzieciom poniżej 12 roku życia. Zabronione jest spożywanie owoców konwalii ze względu na ich trujący charakter. Preparatów z konwalii nie należy łączyć z wapniem i rezerpiną. Zaleca się stosowanie pod ścisłą kontrolą lekarza.


SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Odwar
2 łyżeczki ziela zalać 200 ml chłodnej wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez około 5 minut. Następnie odstawić pod przykryciem do zaparzenia na pół godziny. Pić 3 razy dziennie po 3 łyżki odwaru. Nie przekraczać zalecanej dawki.

Napar
2 łyżeczki ziela zalać 200 ml wrzącej wody. Odstawić pod przykryciem do zaparzenia na pół godziny. Pić 3 razy dziennie po 3 łyżki naparu. Nie przekraczać zalecanej dawki.

Proszek
Liść konwalii zmielić na drobny proszek. 500 mg proszku wymieszać z 1 łyżeczką miodu. Spożywać maksymalnie do 3 razy dziennie (max. dawka dobowa 1500 mg).

Nalewka
50 g suchych liści konwalii zalać 400 ml alkoholu o mocy 40-60%. Odstawić do maceracji na 14 dni. Po upływie dwóch tygodni przefiltrować i zlać do butelek. Pić do 3 razy dziennie po ok. 30 kropli rozcieńczonych w 100 ml wody.

Dane techniczne

Nazwa polska Konwalia majowa
Nazwa łacińska Convallaria majalis
Skład 100% liść konwalii
Rodzaj surowca liść
Postać cięty
Frakcja 0,05-1 cm
Wskazania niewydolność krążeniowa, choroby serca
Do użytku wewnętrznego i zewnętrznego
Zbiór z upraw konwencjonalnych / ze stanu naturalnego
Miejsce pochodzenia Podlasie
Kraj pochodzenia Polska
Podmiot odpowiedzialny Aromatika Adam Iwańczuk

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl