KSYLITOL fiński DANISCO
Opis
KSYLITOL (cukier brzozowy) FIŃSKI DANISCO
(-)
ang. xylitol;
hiszp. xylitol;
niem. Xylit;
fran. xylitol;
ros. ксилит;
Ksylitol to naturalny, organiczny związek chemiczny z grupy alkoholi cukrowych, który wygląda i smakuje jak cukier, lecz nie wywiera na organizm tak negatywnego wpływu jak popularna sacharoza. Cechuje się niskim indeksem glikemicznym i nie wpływa na ilość insuliny we krwi, co czyni go bezpiecznym środkiem słodzącym dla diabetyków, a jednocześnie pozostaje produktem niskokalorycznym (dostarcza 40% energii mniej niż tradycyjny cukier), dzięki czemu może być stosowany przez osoby na diecie odchudzającej. Jednocześnie przez ludzkie kubki smakowe odbierany jest jako równie słodki, jak biały cukier.
Ksylitol uznawany jest za słodzik korzystnie oddziałujący na zdrowie człowieka. Jak wykazały badania, zawarte w nim substancje czynne ułatwiają walkę z próchnicą i ułatwiają utrzymanie prawidłowego poziomu higieny jamy ustnej. Ksylitol poprawia również mineralizację organizmu poprzez podwyższenie wchłanialności wapnia i fosforanów - dzięki temu pomaga wzmocnić kościec i przeciwdziała rozwojowi osteoporozy. Pozostaje przy tym całkowicie bezpieczny dla zdrowia i nie może zostać przedawkowany, co czyni go produktem idealnym do spożywania przez dzieci i osoby starsze. Tym niemniej u niektórych osób może wywołać efekt przeczyszczający, dlatego zalecana początkowa dawka dzienna to 15 g (można ją stopniowo zwiększać).
Ksylitol z powodzeniem zastępuje biały cukier w codziennej diecie. Może być wykorzystywany do słodzenia napojów, deserów i słodkich wypieków, a po zmieleniu - używany jako pudrowa posypka do ciast i podstawa dietetycznego lukru.
SKŁAD: ksylitol 100%
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
Wartość odżywcza produktu | w 100 g | % RWS* w 100 g |
Wartość energetyczna | 2805 kJ / 240 kcal | 12% |
Tłuszcz - w tym nasycone kwasy tłuszczowe |
0 g 0 g |
0% 0% |
Węglowodany - w tym cukry |
99,8 g 0,2 g |
39% <1% |
Błonnik | 0 g | - |
Białko | 0 g | 0% |
Sól | 0 g | 0% |
* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Dietetyczne ciasto bananowe z ksylitolem
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki orkiszowej
1/2 szklanki ksylitolu
250 g serka mascarpone
2 jajka
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
50 ml oleju
70 ml mleka
kilka kropel ekstraktu migdałowego
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
2 duże banany
płatki migdałowe
Jajka utrzeć z ksylitolem na jednolitą, aksamitną masę. Dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać. Dolać olej, masło, mleko i ekstrakt migdałowy, po czym partiami dosypywać oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia jednocześnie energicznie wyrabiając ciasto. Miksować do uzyskania gładkiej masy. Czekoladę posiekać, dodać do ciasta. Banany obrać i pokroić w talarki. Tortownicę o średnicy ok. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wylać połowę ciasta, na nim ułożyć kawałki owoców i zalać pozostałą częścią masy. Obficie posypać płatkami migdałowymi. Piec w temp 180 st.C. przez ok. 40-45 minut.
Dane techniczne
Rodzaj | cukier brzozowy |
Postać | krysztaliczny |
Skład | 100% ksylitol |
Zawartość dwutlenku siarki SO2 | brak |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych |
Wskazania | cukrzyca |
Kraj pochodzenia | Finlandia |