KUKLIK KŁĄCZE
Opis
KUKLIK POSPOLITY kłącze
(Geum urbanum)
ang. wood avens, herb Bennet, colewort,St. Benedict's herb;
hiszp. hierba Bennet;
niem. Echte Nelkenwurz;
fran. benoite commune, Herbe du bon soldat;
ros. Гравила́т городско́й;
Kuklik pospolity jest byliną z rodziny różowatych typowych dla obszaru Europy, Azji i Afryki Północnej. To dorastająca do wysokości pół metra roślina spotykana najczęściej w lasach liściastych i mieszanych, zaroślach, rowach, zrębach i na śmietniskach, na glebach obfitujących w azot. Drobne, żółte kwiatki złożone z pięciu płatków, na jesieni przekształcają się w haczykowato zakończone owoce, rozsiewane później przez zwierzęta. W ziołolecznictwie wykorzystuje się podziemne partie rośliny, w szczególności kłącza, które wyróżniają się goździkowym aromatem z lekko czekoladowym posmakiem. Z tego powodu kuklik dodaje się do niektórych piw i likierów, a w kuchni staropolskiej używany był jako dodatek przyprawowy do mięs i słodkich wypieków.
SUROWIEC: kłącze kuklika (radix gei urbani)
Zawiera geinę (glikozyd), garbniki (do 30%), kwasy organiczne (galusowy, kawowy, chlorogenowy), flawonoid, eugenol (olejek eteryczny).
DZIAŁANIE
Substancje czynne zawarte w kłączu kuklika posiadają silne właściwości antyoksydacyjne, a tym samym - przeciwnowotworowe. Kłącze kuklika działa silnie przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Chroni wątrobę i nerki przed działaniem wielu rodzajów różnych środków toksycznych, np. grzybów, pleśni, metali ciężkich, etc. Odkaża również przewód pokarmowy i pomaga w walce z pasożytami wewnętrznymi. Nieznacznie znosi ból, działa ściągająco i przeciwbiegunkowo. Wzmaga wydzielanie żółci i przyspiesza procesy trawienne korzystnie wpływając na przemianę materii, przeciwdziała wzdęciom i bolesnym kolkom jelitowym.
ZASTOSOWANIE
Kłącze kuklika stosowane jest przede wszystkim przeciwko biegunkom, nieżytowi żołądka i jelit, jak również chorobom wątroby i dróg żółciowych. Uwalnia od skutków niestrawności, łagodzi mdłości i zapobiega wymiotom towarzyszącym zatruciom pokarmowym. Pomaga w walce z pasożytami wewnętrznymi. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym i antyseptycznym nadaje się do stosowania zewnętrznego: odkaża skórę, przyspiesza gojenie ran i łagodzi objawy łojotokowego zapalenia mieszków włosowych. W formie płukanki do jamy ustnej zalecany jest przy paradontozie, zapaleniach dziąsła i przyzębia, w ropniach i aftach. Może być używany do odkażających nasiadówek w stanach zapalnych narządów moczowo-płciowych i odbytu.
PRZECIWWSKAZANIA
Ze względu na brak odpowiednich badań tym kierunku nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Odwar
2 łyżeczki kłącza kuklika zalać 200 ml chłodnej wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Dolać wyparowaną ilość wody. Następnie zaparzać pod przykryciem przez ok. 20 minut. Odcedzić. Wypić w ciągu dnia w podziale na 3 lub 4 dawki w nieżycie żołądka, przy niestrawności i w biegunce. W chorobie wrzodowej żołądka – 2 x dziennie po 100 ml na czczo.
Intakt
100 kłączy kuklika zalać 300 g alkoholu o mocy 50% podgrzanego do temperatury 60 st. C. Naczynie zamknąć i odstawić do wytrawienia na 14 dni. Codziennie wstrząsać. Po upływie dwóch tygodni przefiltrować, zlać do butelki. Pić po 5 ml przy niestrawności, bolesnych skurczach jelit, biegunce i wymiotach. Po rozcieńczeniu wodą (1 łyżeczka na 100 ml wody) do płukania jamy ustnej i gardła w stanach zapalnych i jako środek na halitozę.
Dane techniczne
Nazwa polska | Kuklik pospolity |
Nazwa łacińska | geum montanum |
Skład | 100% kłącze kuklika |
Rodzaj surowca | kłącze |
Postać | cięte |
Frakcja | 0,5-1 cm |
Wskazania | choroby wirusowe i bakteryjne, odkażanie organizmu, nowotwory, na odporność |
Do użytku | wewnętrznego i zewnętrznego |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych / ze stanu naturalnego |
Miejsce pochodzenia | Podlasie |
Kraj pochodzenia | Polska |
Podmiot odpowiedzialny | Aromatika Adam Iwańczuk |