KUKURYDZA ZNAMIĘ
Opis
KUKURYDZA ZWYCZAJNA znamię
(Zea mays)
ang. maize, corn;
hiszp. maíz;
niem. Mais, Kukuruz;
fran. ke mais, blé d’Inde;
ros. Кукуру́за са́харная;
Kukurydza zwyczajna jest jednoroczną rośliną z rodziny wiechlinowatych zaliczaną do zbóż. Jej ojczyzną jest Ameryka, gdzie przez Indian uprawia była już pięć tysięcy lat temu i skąd rozpowszechniła się na całej kuli ziemskiej. Obecnie największe plantacje kukurydzy na świecie znajdują się w Stanach Zjednoczonych, Chinach i Brazylii - jest cenioną rośliną pastewną, znajdującą szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, przetwórczym i kosmetycznym. Z jej nasion uzyskuje się skrobię, mąkę (składniki wielu mieszanek paszowych dla zwierząt), produkuje popcorn, mrożonki i konserwy, a pełne dojrzałych ziaren kolby chętnie spożywane są przez ludzi jako warzywo. Kukurydza, a konkretnie jej znamiona, czyli białe włosie, które po wysuszeniu przyjmuje ciemny, brązowy kolor, znalazło z kolei zastosowanie jako naturalny środek leczniczy.
SUROWIEC: znamię kukurydzy ( -)
Zawiera m.in. olejek eteryczny, saponiny, garbniki, cukry redukujące, związki goryczowe, witaminę K i sole mineralne zasobne w potas.
DZIAŁANIE
Znamiona kukurydzy obniżają napięcie mięśni gładkich dróg moczowych, pobudzają wydzielanie moczu i przyspieszają usuwanie toksyn z organizmu, w szczególności produktów przemiany materii takich jak fosforany czy szczawiany, które w nadmiarze mogą odkładać się w nerkach i moczowodach tworząc bolesne złogi. Znamiona kukurydzy zmniejszają obrzęki i redukują ilość wody zatrzymanej w organizmie. Wykazują działanie przeciwzapalne i żółciopędne. Doskonale nadają się do wykorzystania w czasie kuracji odchudzających, ponieważ napar z włosia ma słodkawy smak (zastępuje słodycze) i ma sycący charakter, przez co znacząco zmniejsza łaknienie.
ZASTOSOWANIE
Znamiona kukurydzy stosuje się jako środek zwiększający ilość wydzielanego moczu i poprawiający jego przepływ przez drogi moczowe. Wspomagająco w chorobach powodujących zastój moczu i w razie problemów z jego oddawaniem, w zapaleniu kłębuszków nerkowych, kamicy moczanowej i fosforanowej, białkomoczu, skazie moczanowej i chorobie reumatycznej. Pomocniczo w zapaleniu pęcherza i moczowodów oraz w obrzękach wywołanych niewydolnością krążenia i nerek. Znamiona kukurydzy znajdują zastosowanie jako lek żółciopędny w zapaleniu wątroby oraz kamicy żółciowej. Czasem wykorzystuje się je jako lek wspomagający w początkowych stanach cukrzycy, otyłości oraz skłonności do krwawień na skutek obniżonej krzepliwości krwi.
PRZECIWWSKAZANIA
Ze względu na brak odpowiednich badań tym kierunku nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Odwar
2 łyżeczki znamion kukurydzy zalać 200 ml wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Pić 1 szklankę świeżo przygotowanego odwaru 3 razy dziennie między posiłkami.
Dane techniczne
Nazwa polska | Kukurydza zwyczajna |
Nazwa łacińska | zea mays |
Skład | 100% znamion kukurydzy |
Rodzaj surowca | znamię |
Postać | cięte |
Frakcja | 0,5-1 cm |
Wskazania | skąpomocz, odchudzanie, cukrzyca |
Do użytku | wewnętrznego i zewnętrznego |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych / ze stanu naturalnego |
Miejsce pochodzenia | Podlasie |
Kraj pochodzenia | Polska |
Podmiot odpowiedzialny | Aromatika Adam Iwańczuk |