Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Płatności on-line
Dostawy realizowane przez
 

KUMIN / KMIN RZYMSKI MIELONY

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 2,40 zł 2.40
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 0
Kod produktu: 010100093

Opis

KUMIN / KMIN RZYMSKI mielony
(Cuminum cyminum)

ang. cumin;
hiszp. comino;
niem. Kreuzkümmel, Cumin, Kumin;
fran. cumin ;
ros. Зира́, Зэра, Римский тмин, Кмин тминовый, Кумин, Каммун;


Kmin rzymski jest jednoroczną rośliną z rodziny selerowatych spokrewnioną z fenkułem, anyżem i koprem. Swoją nazwę zawdzięcza nasionom podobnym z wyglądu do nasion kminku zwyczajnego. Uprawiany jest głównie w Indiach, Iranie, Indonezji, Chinach i krajach południowych basenu Morza Śródziemnego. W naszym kraju nie prowadzi się hodowli ze względu na słabą odporność rośliny na chłód (spadek temperatury do kilku stopni poniżej zera powoduje jej nieodwracalne uszkodzenie).


SUROWIEC: 
owoc kminu rzymskiego (fructus cumini cymini)

Zawiera do 4% olejku eterycznego, w składzie którego dominuje luminal, ponadto terpeny, związki kumarynowe, flawonoidy i olej tłusty. Wyróżnia się ostrym, gorzkim smakiem z wyraźnie zauważalną nutą słodyczy.


DZIAŁANIE

Preparaty na bazie kminu rzymskiego wykazują właściwości przeciwzapalne, antygrzybiczne, przeciwskurczowe i pobudzające działanie centralnego ośrodka nerwowego, w szczególności układów odpowiedzialnych za sprawne działanie serca i płuc. Kmin rzymski pobudza wydzielanie soków trawiennych i żółci, a u kobiet karmiących piersią może wzmagać laktację. Ponadto zwiększa diurezę ułatwiając usuwanie z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii, zmniejszając ewentualne obrzęki oraz bóle pochodzenia reumatycznego (powodowane m.in. przez kryształki kwasu moczowego odkładające się w stawach).


ZASTOSOWANIE W GASTRONOMII

Kmin rzymski stosuje się do dań z ryb, drobiu i wieprzowiny, jak również potrawy chili con carne. Ponieważ doskonale komponuje się z kolendrą, wchodzi w skład wielu orientalnych mieszanek przyprawowych, między innymi garam masala, curry oraz ragout. Używany jest w kuchni arabskiej i północno-afrykańskiej, doskonale wydobywa smak falafeli i humusu. Można dodawać go do serów, pieczywa (i wytrawnych wypieków) oraz zup, sosów i sałatek.


ZASTOSOWANIE W ZIOŁOLECZNICTWIE

Spożywanie większych ilości kminu rzymskiego zalecane jest osobom cierpiącym na zmniejszony apetyt i trudności z trawieniem, jak również problemy z prawidłowym usuwaniem wody z organizmu (np. na skutek chorób nerek przebiegających z upośledzeniem czynności wydalniczych). Ponadto wspomagająco w chorobach wewnętrznych wywołanych przez pasożyty. Okazuje się skutecznym środkiem ziołowym na reumatyzm, pomaga też uregulować cykl miesięczny u kobiet, a mężczyzn chroni przed stanami zapalnymi narządów płciowych.


PRZECIWWSKAZANIA

Ze względu na brak odpowiednich badań w tym kierunku nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią.


SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Zapiekanka z kurczakiem

250 g piesi z kurczaka
200 g makaronu wstążeczki lub muszelki
500 ml bulionu drobiowego
1 duża cebula
120 g mrożonego zielonego groszku
40 gsuszonych moreli
20 g żurawiny
1 łyżka mielonej kurkumy
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
3 jaja
500 ml jogurtu naturalnego
30 g żółtego sera
sól , pieprz, olej

Cebulę obrać i pokroić w talarki, a suszone morele - w paski. Ser żółty zetrzeć na tarce. Jajka rozbełtać z jogurtem i połową sera. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić do smaku solą i pieprzem i obsmażyć na patelni, po czym odstawić do schłodzenia. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa zeszklić cebulę, następnie dodać sypkie przyprawy (kurkumę, kolendrę i kmin rzymski) i chwilę podsmażać, następnie dodać groszek, morele i żurawinę, a po chwili - mięso. Całość dokładnie wymieszać i dusić kilka minut. Żaroodporne naczynie natłuścić, na dnie nałożyć warstwę makaronu, następnie warstwę mięsa i warzyw, na całość wylać masę jajeczno-jogurtową i posypać resztką sera. Zapiekać około 30-40 minut w piekarniku w temperaturze ok. 180 st. C.

Dane techniczne

Rodzaj owoc kuminu
Postać mielony
Skład 100% kmin rzymski
Zawartość glutaminianu sodu brak
Zbiór z upraw konwencjonalnych
Zastosowanie przyprawa kulinarna
Wskazania brak apetytu, reumatyzm, nieświeży oddech
Kraj pochodzenia Indie

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl