KWASEK CYTRYNOWY
(-)
ang. citric acid;
hiszp. ácido cítrico;
niem. Citronensäure;
fran. l'acide citrique;
ros. Лимо́нная кислота;
Kwasek cytrynowy, stanowiący odpowiednik występującego naturalnie w przyrodzie kwasu cytrynowego, to jedna z tych substancji o szerokiej gamie potencjalnych zastosowań, którą cenili już starożytni. Wykorzystywano go do konserwowania mięsa, w procesie produkcji serów pleśniowych, z jego pomocą utrwalano barwę i zapach potraw oraz dodawano do wina, by zapobiec łączeniu się tanin ze związkami żelaza. Używano również do leczenia szkorbutu i, zewnętrznie, do odkażania i przyspieszania gojenia owrzodzeń skóry. Obecnie kwasek cytrynowy jest popularnym składnikiem preparatów musujących i niektórych napojów orzeźwiających, wchodzi również w skład wielu produktów i dań gotowych, w których używany jest w formie stabilizatora i dodatku smakowego.
SUROWIEC: kwasek cytrynowy
Ma postać bezbarwnej substancji krystalicznej o wyraźnie kwaśnym smaku. Uważany jest za bezpieczny i dopuszczony do obrotu w krajach Unii Europejskiej. Jednocześnie badania nie potwierdziły jego rzekomego negatywnego wpływu na zdrowie – kwasek cytrynowy obecny jest w każdej żywej komórce ludzkiego ciała i korzystnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu.
DZIAŁANIE
Kwasek cytrynowy pełni rolę stabilizatora żywności. Wykazuje właściwości konserwujące i zapobiega utlenianiu się, a co za tym idzie, witaminy C zawartej w produktach spożywczych, a jednocześnie dobrze współpracuje z innymi przeciwutleniaczami, potęgując ich działanie. Ułatwia przyswajanie pierwiastków takich jak żelazo, kobalt, miedź, wapń, cynk i mangan, zaś wiążąc się w organizmie z cząsteczkami metali ciężkich ułatwia ich wydalanie, przyspieszając proces detoksykacji. Działa odtruwająco, przeciwbakteryjnie, przeciwobrzękowo i przeciwwymiotnie. Może być wykorzystany do zobojętniania zasad.
ZASTOSOWANIE W GASTRONOMII
Kwasek cytrynowy jest uniwersalnym dodatkiem do potraw, w których pełni funkcję regulatora kwasowości i przeciwutleniacza. Nadaje przyrządzanym daniom im wyraźnie kwaśnego posmaku. Idealny do marynat, kwaśnych sosów, zalew, zakwaszania zup (np. barszczu) przyrządzania mięs oraz dipów. Można go dodawać do sałatek warzywnych i owocowych, domowych losów, musów, galaretek i deserów. Nadaje wyrazistości domowym przetworom (marynowanym grzybom, dżemom, konfiturom, itp.) i sokom.
ZASTOSOWANIE PRZEMYSŁOWE
Kwasek cytrynowy znajduje również zastosowanie jako uniwersalny odplamiacz i odkamieniacz. Wymieszany z niewielką ilością wody tworzy pastę wybielającą, usuwającą przebarwienia i osady, np. kamień osadzony na armaturze łazienkowej. Może być wykorzystany do usuwania kamiennych nacieków z garnków, kranów i czajników, zaś wykorzystany w roli mydła pozwala szybko i skutecznie usunąć z dłoni plamy pozostawione przez buraki, młode kartofle lub łupiny świeżo zerwanych orzechów włoskich.
PRZECIWWSKAZANIA
Ze względu na brak odpowiednich badań tym kierunku nie jest zalecany kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.