Kasza bulgur
Opis
Kasza bulgur
ang. bulgur;
hiszp. bulgur;
niem. bulgur;
fran. boulghour;
ros. булгур;
Kasza bulgur produkowana jest z ziaren pszenicy, najczęściej z odmiany durum, które gotuje się w całości lub po wstępnym rozdrobnieniu, po czym suszy na słońcu. Uznawana jest za tradycyjne danie kuchni tureckiej, choć w rzeczywistości wywodzi się z krajów Bliskiego Wschodu, gdzie znana była już 2 tysiące lat przed narodzinami Chrystusa, o czym informują wzmianki biblijne. Współcześnie na rynku występuje w odmianach drobnoziarnistej (najczęściej wykorzystywanej do przygotowania sałatek i zup), średnioziarnistej (idealnej do tworzenia złożonych farszów do warzyw i mięsa) oraz gruboziarnistej (doskonałej do serwowania samodzielnie lub jako składnik pilawów). Poddana procesowi namoczenia, a następnie obtaczana w mące stanowi podstawę tzw. tureckiego kuskusu.
Kasza bulgur charakteryzuje się zdecydowanym, wyraźnym smakiem i konsystencją nieco bardziej zwartą niż sypki ryż. Ma złoto-brązowe zabarwienie i po ugotowaniu pozostaje lekko twardawa. Należy do surowców bardzo pożywnych, dlatego z powodzeniem zastępuje inne produkty zbożowe oraz sycące warzywa bogate w skrobię (np. ziemniaki). Najczęściej wykorzystywana jest jako dodatek do pilawów, zup, wytrawnych wypieków (również jako dodatek do chleba) oraz do przygotowania wszelkiego rodzaju farszów. W kuchni indyjskiej bywa serwowana na słodko, gotowana z mlekiem i miodem, uzupełniona dodatkiem owoców jako smaczny deser. Może być bezpiecznie spożywana przez diabetyków ze względu na swój niski indeks glikemiczny, natomiast nie jest polecana chorym na celiakię z powodu wysokiej zawartości glutenu.
Składniki kaszy bulgur
kasza bulgur 100%.
Wartość odżywcza produktu w 100 g: wartość energetyczna 348 kcal (1475 kJ); tłuszcz 1,5 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,6 g; węglowodany 69,8 g, w tym cukry 0,8 g; błonnik 6,2 g; białko 10,8 g; sól 0,05 g;
Sposób przygotowania kaszy bulgur
Do garnka wlać 2 szklanki wody, posolić do smaku i doprowadzić do wrzenia. Wsypać 1 szklankę kaszy bulgur, gotować na wolnym ogniu 15 minut aż do całkowitego wchłonięcia wody. Następnie wyłączyć gaz i zostawić kaszę pod przykryciem na ok. 10 minut. Rozdzielić grudki widelcem, podawać jako dodatek do głównych dań.
Dane techniczne
Rodzaj | kasza |
Postać | pełne ziarna |
Skład | pszenica durum |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych |
Wskazania | dania kuchni tureckiej, arabskiej |
Kraj pochodzenia | Ukraina |