Kasza gryczana palona
Opis
Kasza gryczana palona
ang. buckwheat kasha;
hiszp. kasha de trigo sarraceno;;
niem. Buchweizengrütze;
fran. gruau de sarrasin;
ros. Гречневая каша;
Kasza gryczana pozyskiwana jest z obłuskanych nasion gryki zwyczajnej - jednorocznej rośliny z rodziny rdestowatych, sprowadzonej do Polski około XV w. z terenów Azji zachodniej. Nazywana tatarką bądź grucą stanowi tradycyjne danie staropolskie oraz ważny składnik diety wschodnich Słowian. Nie zalicza się do zbóż i nie zawiera glutenu, natomiast obfituje w łatwo przyswajalne białka (do 15%) o wartości odżywczej porównywalnej z białkami roślin strączkowych, ponadto liczne aminokwasy (m.in. lizynę czy tryptofan), błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B, witaminę E oraz żelazo, potas, wapń, fosfor, magnez, miedź, cynk, bor i jod.
Kasza gryczana palona posiada swoisty smak i aromat zdecydowanie wyróżniający ją od podobnych produktów zbożowych. Najczęściej przygotowuje się ją gotując na sypko w osolonej wodzie, podczas czego podwaja ona swoją objętość. Może być podawana samodzielnie, okraszona masłem lub świeżymi skwarkami, jak również z dodatkiem zawiesistych sosów mięsnych i grzybowych. Ze względu na zwartą konsystencję doskonale nadaje się jako składnik farszów do gołąbków, krokietów, pierogów i pasztetów. Bywa wykorzystywana do przygotowania nadzienia do mięsnych pieczeni (najczęściej z prosiąt, kurczaków i kaczek). Doskonale dopełnia smak duszonych mięs, zrazów i gulaszów, stanowi również ważny składnik wielu potraw wegetariańskich. Znalazła także zastosowanie w przemyśle masarskim jako składowa kaszanki.
Składniki kaszy gryczanej palonej
kasza gryczana palona 100%.
Wartość odżywcza produktu w 100 g: wartość energetyczna 346 kcal (1448 kJ); tłuszcz 2,7 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,7 g; węglowodany 75 g, w tym cukry 0,9 g; błonnik 10,5 g; białko 11,7 g; sól 0,00 g;
Sposób przygotowania kaszy gryczanej palonej
Do garnka wlać 2 szklanki wody, dodać 3 łyżki oleju, posolić do smaku i doprowadzić do wrzenia. Wsypać 1 szklankę kaszy gryczanej, gotować na wolnym ogniu 10 minut. Następnie wyłączyć gaz i zostawić kaszę pod przykryciem na ok. 10 minut. Po tym czasie odkryć garnek, wymieszać kaszę i pozostawić do odparowania na kolejne 5 minut.
Dane techniczne
Rodzaj | kasza gryczana |
Postać | pełnoziarnista, palona (prażona) |
Skład | 100% gryki |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych |
Wskazania | dania kuchni staropolskiej |
Kraj pochodzenia | Polska |