Kasza kukurydziana drobna
Opis
Kasza kukurydziana - drobny grys
ang. corn porridge;
hiszp. gachas de maíz;
niem. Maisbrei;
fran. bouillie de maïs;
ros. кукурузная каша;
Ojczyzną kaszy kukurydzianej jest Ameryka Środkowa. Rdzenni mieszkańcy tego kontynentu już tysiące lat temu opracowali metodę uprawy kukurydzy, a następnie rozdrabniania jej dojrzałych i oczyszczonych ziaren do postaci grysu. Był nie tylko łatwy do przechowywania, lecz również umożliwiał szybkie przygotowanie smacznych i pożywnych potraw. Wraz z przeniesieniem upraw tej rośliny do Europy, kasza kukurydziana stała się niezwykle popularnym daniem, tworząc podstawowy składnik takich regionalnych potraw jak włoska polenta czy rumuńska mamałyga.
Spośród pozostałych produktów zbożowych kasza kukurydziana wyróżnia się łagodnym, delikatnym smakiem, stosunkowo wysoką kalorycznością oraz korzystnym dla diabetyków indeksem glikemicznym. Nie jest tucząca, ponieważ obecne w niej białko pozostaje słabo wchłaniane przez ludzki organizm. Kasza zawiera natomiast pokaźne ilości witaminy A odpowiedzialnej m.in. za utrzymanie elastyczności skóry na odpowiednim poziomie oraz za prawidłowe działanie narządów wzroku, jak również witaminy E i witamin z grupy B. Dostarcza znacznej ilości wapnia, potasu, magnezu i fosforu, a także selenu i kobaltu - pierwiastków stymulujących sprawne funkcjonowanie układu immunologicznego, łagodzących stres i zapobiegających nadmiernej drażliwości.
Kasza kukurydziana jest lekkostrawna, nie posiada też właściwości uczulających, ponieważ nie zawiera tryptofanu. Może być podawana dzieciom od 5 miesiąca życia. W jej smaku dopatrzeć można się delikatnych nut goryczy, jednak powszechnie uważana jest za bardzo smaczną. Idealnie nadaje się do zagęszczania zup i gulaszów, świetnie komponuje się z cebulą i żółtym serem. Można z niej przygotować placki i zapiekanki serwowane jako samodzielne danie, dodatek do potraw mięsnych bądź potrawę z dodatkiem twarogu i śmietany. Kasza kukurydziana smakuje zarówno w wydaniu na słono, jak i na słodko, z owocami, dżemem lub syropami smakowymi. Za oceanem wykorzystywana jest do pieczenia placków tortilli.
Składniki kaszy kukurydzianej
kasza kukurydziana 100%.
Wartość odżywcza produktu w 100 g: wartość energetyczna 369 kcal (1562 kJ); tłuszcz 1,8 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g; węglowodany 79 g, w tym cukry 1,9 g; błonnik 3,9 g; białko 7,0 g; sól 0,00 g;
Sposób przygotowania kaszy kukurydzianej
Do garnka wlać 2,5 szklanki wody, bulionu lub mleka i 1 szklankę kaszki kukurydzianej, po czym całość doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu przez około 5 minut stale mieszając, aż do wchłonięcia całego płynu.
Dane techniczne
Rodzaj | kasza kukurydziana |
Postać | grysik |
Skład | ziarno kukurydzy 100% |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych |
Wskazania | dla alergików |
Kraj pochodzenia | Polska |