Kasza kuskus
Opis
Kasza kuskus
ang. couscous;
hiszp. cuscús;
niem. Couscous, Cous Cous, Kuskus;
fran. couscous;
ros. кускус;
Terminem kuskus określa się zarówno swoisty rodzaj kaszy w kształcie drobnych kuleczek, jak i przygotowanej z niej potrawy rozpowszechnionej w krajach północnej Afryki. Pierwotnie kuskus wytwarzano z ziaren pszenicy, spryskanych słoną wodą i obtoczonych w mące, obecnie produkuje się go na skalę przemysłową z mąki z pszenicy durum. Drobne kuleczki wystarczy zalać gorącą wodą, bulionem lub mlekiem, by w ciągu kilku minut potroiły one swoją objętość, tworząc niezwykle smaczny, zbożowy dodatek do potraw.
Kasza kuskus wyróżnia się łagodnym smakiem, może być podawana dzieciom i osobom starszym oraz cierpiącym na podrażnienia układu pokarmowego. Stosunkowo łatwo chłonie aromaty innych składników złożonych potraw, dlatego idealnie nadaje się do przygotowania mięsnych i warzywnych sałatek, pożywnych farszów oraz słodkich deserów, choć może być również serwowana jako samodzielne danie, w zastępstwie ziemniaków czy ryżu. Świetnie komponuje się z baraniną i jagnięciną oraz drobiowym gulaszem, doskonale dopełnia smak pieczonych bakłażanów i papryki. Jej delikatnym orzechowy posmak współgra z naturalnymi nutami smakowymi owoców, orzechów i miodu. W porównaniu z innymi kaszami zawiera stosunkowo niewiele błonnika, jest jednak ważnym źródłem łatwo przyswajalnych mikro- i makroelementów.
Składniki kaszy kuskus
kasza kuskus 100%.
Wartość odżywcza produktu w 100 g: wartość energetyczna 369 kcal (1578 kJ); tłuszcz 0,6 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,15 g; węglowodany 77,4 g, w tym cukry 1,9 g; błonnik 5,0 g; białko 12,7 g; sól 0,00 g;
Sposób przygotowania kaszy kuskus
Do wysokiego naczynia wsypać 1 szklankę kaszy kuskus. Zalać przygotowanym wcześniej, gorącym bulionem w takiej ilości, by płyn sięgał 2 cm powyżej poziomu kaszy. Zamieszać łyżką, po czym przykryć i poczekać, aż kasza wchłonie cały płyn. Napęczniała kasza jest gotowa do podania.
Dane techniczne
Rodzaj | kasza kuskus |
Postać | drobna |
Skład | 100% pszenicy |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych |
Wskazania | dania kuchni arabskiej |
Kraj pochodzenia | Polska |