LAPACHO
Opis
LAPACHO kora
(Tabebuia)
ang. lapacho, taheebo
hiszp. lapacho
niem. lapacho
fran. lapacho, arbre sacré des Incas
ros. Лапачо
Słowem Lapacho powszechnie określa się drzewa z rodzaju Tabebuja z rodziny bignoniowatych porastających obszar całej Ameryki Południowej, od Karaibów aż po południowe krańce Argentyny. Ze względu na piękne kwiaty oraz rozłożyste korony uprawiane są jako rośliny ozdobne w parkach i ogrodach, oraz jako rośliny użytkowe (dające cień) na plantacjach kawy. Z niektórych gatunków pozyskiwana jest kora wykorzystywana do przygotowania herbaty lapacho - tradycyjnego napoju Indian zamieszkujących Boliwię, Peru i Brazylię, stosowanego w kuracji przeziębień, infekcji i problemów żołądkowych.
SUROWIEC: kora lapacho (cortex tabebuia)
Główną substancją czynną jest lapachol, ponadto kora lapacho zawiera glikozydy, alkaloidy, garbniki, liczne sole mineralne (w tym żelazo, stront, srebro, złoto, bor, kobalt, miedź, molibden, mangan, krzem, chrom, fosfor, nikiel, bar, wapń, magnez) oraz witaminy .
DZIAŁANIE
Badania potwierdziły antyzapalne, antybakteryjne i przeciwwirusowe działanie kory lapacho. Zawarty w niej lapachol wydatnie wspiera naturalne siły obronne organizmu, ułatwia leczenie chorób grzybiczych i zapobiega dewastacji organizmu powodowanej przez pleśniaki, drożdżaki oraz rożnego rodzaju pasożyty. Wspomaga walkę z wirusami opryszczki oraz gronkowcem złocistym. Prócz działania antybiotycznego lapacho obniża również poziom glukozy we krwi oraz wspomaga leczenie chorób skórnych o podłożu autoimmunologicznym (np. łuszczycy).
ZASTOSOWANIE
Stosowanie kory lapacho zalecane jest osobom o obniżonej odporności i ogólnie słabej kondycji, cierpiącym na częste zakażenia i zapalenia wewnętrzne. Według medycyny ludowej lapacho wykazuje skuteczność w leczeniu artretyzmu, reumatoidalnego zapalenia stawów, alergii, łuszczycy, półpaśca, hemoroidów oraz cukrzycy typu II. Stosowany do przemywania ran przyspiesza ich gojenie i zapobiega ich zakażeniom, ułatwia bliznowacenie tkanek. Łagodzi objawy astmy, a dzięki wysokiej zawartości żelaza sprawdza się jako środek dodatkowy w leczeniu i zapobieganiu anemii.
PRZECIWWSKAZANIA
Bezwzględny zakaz przyjmowania preparatów z korą lapacho obowiązuje kobiety w ciąży i matki karmiące piersią. Substancji czynnych nie należy łączyć z lekami przeciwzakrzepowymi. Podczas kuracji mogą wystąpić liczne skutki uboczne takie jak: nudności, wymioty, zawroty głowy, ogólne złe samopoczucie, bóle brzucha, biegunki - w takim wypadku należy bezzwłocznie przerwać kurację.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Odwar
1 łyżeczkę kory lapacho zalać 200 ml wody i zagotować. Utrzymać w stanie wrzenia przez 5 minut. Odstawić pod przykryciem do zaparzenia na 10-15 minut. Pić 2-3 szklanki dziennie. Schłodzony odwar może być również stosowany zewnętrznie do przemywania ciała i trudno gojących się ran.
Nalewka
50 g kory lapacho zalać 250 ml spirytusu 70%, zamieszać i odstawić w ciemne miejsce na 14 dni. Co 48h energicznie wstrząsać. Po upływie dwóch tygodni odfiltrować i zlać do czystej butelki. Pić 2-3 razy dziennie po 5 ml (jedna łyżeczka od herbaty).
Nalewka na winie
50 g kory lapacho zalać 250 ml czerwonego, wytrawnego wina wstrząsnąć i odstawić do maceracji na 30 dni. Co drugi dzień energicznie wstrząsać. Po upływie 1 miesiąca rozpocząć kurację - pić 1 raz dziennie 25 ml specyfiku.
Sproszkowana kora
1 łyżeczkę sproszkowanej kory wymieszać z 1 łyżeczką spirytusu 70%, 1/2 łyżeczki gliceryny oraz 1 łyżką miodu. Przyjmować po 1 łyżce stołowej 3 razy dziennie.
Dane techniczne
Nazwa polska | Lapacho |
Nazwa łacińska | Tabebuia |
Skład | 100% lapacho |
Rodzaj surowca | kora |
Postać | cięta |
Frakcja | 0,7-1,5 cm |
Wskazania | zakażenia bakteryjne, infekcje wirusowe, choroby pasożytnicze |
Do użytku | wewnętrznego i zewnętrznego |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych / ze stanu naturalnego |
Miejsce pochodzenia | - |
Kraj pochodzenia | Boliwia |
Podmiot odpowiedzialny | Aromatika Adam Iwańczuk |