LIŚĆ CURRY - KARI

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 6,40 zł 6.40
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Producent: Aromatika
Kod produktu: 020130363

Opis

BERGERA KOENIGI - liść curry
(Bergera koenigi)

ang. curry tree;
hiszp.  árbol del curry, árbol de hojas de curry;
niem.  Currybaum;
fran.  karouvaipilai, caloupilé;
ros.  МуррайяКёнига;


Liść curry (kari) pozyskiwany jest z wiecznie zielonego drzewa egzotycznego Bergera koenigi, zaliczanego do rodziny rutowatych i porastającego obszary południowej Azji, przede wszystkim Indii i Cejlonu. Ta niewysoka roślina (dorosłe osobniki nie przekraczają wysokości 6 m) od tysiącleci wykorzystywana była przez rdzennych mieszkańców regionu zarówno do celów kulinarnych, jak i leczniczych. Przy czym, mimo rodzenia jadalnych owoców, jedynie liście stosowane są w gastronomii, gdzie doceniono ich szczególnie intensywny aromat łączący nuty żywiczne z wonią cytrusów. Nazwa curry została im nadana przez Brytyjczyków, którzy powiązali ostry smak tradycyjnego, indyjskiego sosu curry z obecnością liści bergery, używanych do aromatyzacji oleju, na którym później prażono przyprawy.


SUROWIEC: liść curry (folium bergerae)

Obfituje w olejki eteryczne (do 2,5% w świeżym surowcu, głównie sabinet, alfa-terpen i dipenten), ponadto zawiera znaczne ilości witamin A i C, beta karotenu, wapnia, fosforu, żelaza i błonnika. Na uwagę zasługują również spore ilości szczawianów.


DZIAŁANIE

Liście curry (kari) to przede wszystkim przyprawa wykorzystywana do aromatyzacji potraw. Najłatwiej jest wydobyć z niej pełnię aromatu przed intensywne podgrzewanie w oleju, gdyż pod wpływem wysokiej temperatury uwalnia zawarte w sobie olejki eteryczne, które następnie przenikają do przygotowywanych dań nadając im wyraźnie korzenny aromat. Jednocześnie surowcowi przypisywane są właściwości lecznicze, głównie przeciwzapalne i ściągające. Liście kari mają zapobiegać niestrawności, działać osłaniająco na wątrobę, jak również regulować gospodarkę węglowodanową, czyli zmniejszać stężenie cukru we krwi. Równocześnie działają antyoksydacyjnie, przeciwdziałając mutagennemu wpływowi wolnych rodników na komórki ciała. Z kolei stosowane zewnętrznie - łagodzić podrażnienia oczu, przeciwdziałać przedwczesnemu siwieniu włosów i ich wypadaniu.


ZASTOSOWANIE W GASTRONOMII

Liście kari wykorzystuje się do aromatyzacji wielu tradycyjnych, indyjskich dań, takich jak curry, dalach czy samosach, jest również nieodzownym składnikiem chutney. Doskonale komponuje się z ostrymi i słodkimi zupami orientalnymi, potrawkami warzywnymi i daniami rybnymi. Tworzy idealne połączenie z imbirem, czosnkiem, kolendrą i kurkumą. Perfekcyjnie dopełnia naturalny smak pomidorów i sosów jogurtowych. Liści kari można używać do doprawiania sałatek oraz złożonych potraw wegetariańskich, jak również do przełamania tradycyjnego smaku takich potraw jak bigos, zasmażana kapusta czy fasolka po bretońsku.


ZASTOSOWANIE W ZIOŁOLECZNICTWIE

Indyjska medycyna naturalna zalecała stosowanie liści curry przede wszystkim zewnętrznie jako składnik olejków wzmacniających cebulki włosowe i zapobiegających łysieniu, jak również wewnętrznie dla łagodzenia wszelkiego rodzaju dolegliwości gastrycznych. Współcześnie prowadzone badania wskazują na możliwość wykorzystania surowca w leczeniu cukrzycy i zapobieganiu powikłań powodowanych przez nadmiar cukru we krwi. Liście curry zmniejszają łaknienie, w szczególności potrzebę spożywania słodyczy, a ze względu na antyoksydacyjne właściwości uważane są za czynnik chroniący organizm przed możliwością rozwoju nowotworów, ze szczególnym uwzględnieniem raka żołądka i skóry. Badania prowadzone w 2010 r. ujawniły również skuteczność surowca w zapobieganiu otyłości i redukowaniu poziomu złego cholesterolu we krwi. Tym samym liście kari uważa się za pomocne w zapobieganiu miażdżycy i korzystnie oddziałujące na funkcjonowanie układu krążenia.


PRZECIWWSKAZANIA

Ze względu na brak odpowiednich badań tym kierunku nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią.


SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Olejek do włosów
25 g liści curry wymieszać z 200 ml oleju kokosowego. Podgrzewać na wolnym ogniu aż kari ściemnieje. Schłodzić, odcedzić i przelać do butelki. Olejek stosować regularnie do nacierania skóry owłosionej głowy w celu wzmocnienia cebulek włosowych i zapobieżenia przedwczesnemu siwieniu.

Kurczak po indyjsku z liśćmi curry

2 podwójne piersi z kurczaka
4 łyżki jogurtu naturalnego (najlepiej 0% tłuszczu)
1 słoiczek marynowanych pieczarek
2 ząbki czosnku
3 łyżki musztardy sarepskiej
15 g przyprawy tandoori masala
15 g przyprawy kurczak klasyczny
10 g suszonych liści curry
sok ze świeżej cytryny
olej

Piersi z kurczaka opłukać pod zimną wodą i osuszyć papierowymi ręcznikami. Natrzeć musztardą i obficie posypać przyprawą tandoori masala i do kurczaka klasyczną. Liście curry pokruszyć, pieczarki marynowane pokroić w plasterki, czosnek obrac i posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić liście kari. Chwilę smażyć, aż oddadzą aromat, po czym dodać mięso. Obsmażyć z obu stron na rumiano. Skropić sokiem ze świeżej cytryny, po czym na mięso nałożyć pokrojone pieczarki i czosnek. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez kilka minut. Podawać z grzankami, z kleksem naturalnego jogurtu, oprószone odrobiną przyprawy tandoori masala.

Dane techniczne

Rodzaj liść kari
Postać kruszony
Skład 100% bergera koenigi
Zawartość glutaminianu sodu brak
Zbiór z upraw konwencjonalnych
Zastosowanie przyprawa kulinarna
Wskazania potrawy orientalne, sosy chutney, wyciąg olejowy zewnętrznie na łysienie
Kraj pochodzenia Indie

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl