Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Płatności on-line
Dostawy realizowane przez

MACA KORZEŃ SPROSZKOWANY

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 8,99 zł 8.99
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

MACA KORZEŃ sproszkowany
(Chenopodium quinoa)

ang. maca root powder;
hiszp. polvo de raíz  de maca;
niem. Maca wurzelpulver;
fran. poudre de racine de maca;
ros. Мака перуанская;


Maca, czyli korzeń pieprzycy z rodziny kapustowatych, to jedno- lub dwuroczna roślina wywodząca się z Ameryki Środkowej i Południowej, naturalnie porastająca strefy klimatu umiarkowanego. Pozostaje  spokrewniona z europejską kapustą , gryką i… rzeżuchą. Gatunek Lepidium meyenii występuje wyłącznie na terenie Peru i należy do unikalnych warzyw, których uprawa jest możliwa nawet na wysokości przekraczającej 3500 m n.p.m., dlatego przez tysiąclecia stanowiła główne źródło pożywienia ludzi i zwierząt zamieszkujących wyższe pasma gór. Najczęściej przybiera postać kulistej bulwy o barwie od jasnej bieli po ciemną purpurę, spożywanej na surowo, po ugotowaniu lub startą i upieczoną - w formie placków.  W medycynie ludowej Indian keczua uznawana była nie tylko za pożywne warzywo, lecz również naturalny afrodyzjak, korzystnie wpływający na libido, potencję oraz prawność seksualną.


SUROWIEC:  korzeń macy/pieprzycy (radix lepidi)

Surowiec obfituje w polisacharydy, oligosacharydy i monosacharydy (30-59%), białka (10%), lipidy (2,2%), katechiny, izotiocyjaniany i alkaloidy, w tym alkaloidy imidazolowe. 


DZIAŁANIE


Związki zawarte w korzeniu macy uznaje się za zwiększające libido i polepszające jakość życia seksualnego u osób obu płci. Wykazują one korzystny wpływ na jakość spermy u mężczyzn, zaś u kobiet zwiększają ukrwienie okolic narządów płciowych, czyniąc je wrażliwszymi na odczuwanie bodźców zewnętrznych. Substancje czynne obecne w korzeniu macy regulują naturalne wydzielanie hormonów sterydowych, wydatnie dodają energii i sił witalnych, ułatwiają koncentrację i sprzyjają wzmożonemu wysiłkowi umysłowemu. Dzięki obfitości aminokwasów, witamin i związków mineralnych maca wykazuje właściwości wzmacniające i odżywcze, polepszające działanie układów wewnętrznych oraz zewnętrzny wygląd skóry i paznokci. Substancje czynne obecne w korzeniu pieprzycy przeciwdziałają zmianom zachodzącym w organizmie pod wpływem wolnych rodników, hamują rozrost zmian mutagennych i chronią przed nowotworami. Wspomagają walkę z anemią i osteoporozą.


ZASTOSOWANIE

Maca najczęściej przyjmowana jest jako naturalny afrodyzjak i substancja korzystnie wpływająca na płodność, w tym również zwiększająca możliwość zapłodnienia poprzez poprawę jakości męskiego nasienia. Przyjmowanie macy zaleca się rekonwalescentom, osobom wycieńczonym długimi i przewlekłymi chorobami, również seniorom dla poprawy codziennej sprawności. Ponadto sportowcom, kulturystom i wszystkim narażonym na zwiększony wysiłek fizyczny, dla poprawy osiągów przy jednoczesnym zachowaniu diety niskokalorycznej.  Ponadto korzeń pieprzycy zalecany jest osobom o obniżonej odporności, podatnym na infekcje i przeziębienia, jak również zagrożone rozwojem miażdżycy naczyń krwionośnych. Wspomagająco może być stosowany w profilaktyce i leczeniu nowotworów.


PRZECIWWSKAZANIA

Ze względu na brak odpowiednich badań tym kierunku nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią. Stosowanie u mężczyzn cierpiących na przerost gruczołu krokowego należy skonsultować z lekarzem, ponieważ korzeń macy może zaostrzać chorobę i zwiększać dolegliwości bólowe. Nie należy stosować podczas ostrego nieżytu żołądka oraz przy niewydolności wątroby i nerek.


SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Proszek

5 g (jedna czubata łyżeczka) sproszkowanego korzenia macy 1 x dziennie, najlepiej po wymieszaniu z jogurtem, mlekiem, kakao lub innym ulubionym napojem.

Koktajl mleczny ze sproszkowanym korzeniem macy

1/3 szklanki mleka
1/3 szklanki naturalnego jogurtu
miąższ z połowy dojrzałego owocu mango
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka sproszkowanego korzenia maca
szczypta mielonego kardamonu
1 łyżeczka siekanych płatków migdałowych

Wszystkie składniki wsypać do wysokiego pojemnika i za pomocą blendera zmiksować na aksamitną, gładką masę. Koktajl schłodzić w lodówce, podawać udekorowany listkami mięty i oprószony siekanymi migdałami.

Dane techniczne

Nazwa polska Maca (Pieprzyca)
Nazwa łacińska Lepidium meyenii
Skład 100% korzeń macy
Rodzaj surowca korzeń
Postać suszony sproszkowany
Frakcja 0,01-0,05 cm
Wskazania na potencję, libido, odżywienie, odporność, wzrost sił witalnych
Do użytku wewnętrznego i zewnętrznego
Zbiór z upraw konwencjonalnych / ze stanu naturalnego
Miejsce pochodzenia -
Kraj pochodzenia Peru
Podmiot odpowiedzialny Aromatika Adam Iwańczuk

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl