MACA KORZEŃ
Opis
MACA KORZEŃ sproszkowany
(Chenopodium quinoa)
ang. maca root powder;
hiszp. polvo de raíz de maca;
niem. Maca wurzelpulver;
fran. poudre de racine de maca;
ros. Мака перуанская;
Maca, czyli korzeń pieprzycy z rodziny kapustowatych, to jedno- lub dwuroczna roślina wywodząca się z Ameryki Środkowej i Południowej, naturalnie porastająca strefy klimatu umiarkowanego. Pozostaje spokrewniona z europejską kapustą , gryką i… rzeżuchą. Gatunek Lepidium meyenii występuje wyłącznie na terenie Peru i należy do unikalnych warzyw, których uprawa jest możliwa nawet na wysokości przekraczającej 3500 m n.p.m., dlatego przez tysiąclecia stanowiła główne źródło pożywienia ludzi i zwierząt zamieszkujących wyższe pasma gór. Najczęściej przybiera postać kulistej bulwy o barwie od jasnej bieli po ciemną purpurę, spożywanej na surowo, po ugotowaniu lub startą i upieczoną - w formie placków. W medycynie ludowej Indian keczua uznawana była nie tylko za pożywne warzywo, lecz również naturalny afrodyzjak, korzystnie wpływający na libido, potencję oraz prawność seksualną.
SUROWIEC: korzeń macy/pieprzycy (radix lepidi)
Surowiec obfituje w polisacharydy, oligosacharydy i monosacharydy (30-59%), białka (10%), lipidy (2,2%), katechiny, izotiocyjaniany i alkaloidy, w tym alkaloidy imidazolowe.
DZIAŁANIE
Związki zawarte w korzeniu macy uznaje się za zwiększające libido i polepszające jakość życia seksualnego u osób obu płci. Wykazują one korzystny wpływ na jakość spermy u mężczyzn, zaś u kobiet zwiększają ukrwienie okolic narządów płciowych, czyniąc je wrażliwszymi na odczuwanie bodźców zewnętrznych. Substancje czynne obecne w korzeniu macy regulują naturalne wydzielanie hormonów sterydowych, wydatnie dodają energii i sił witalnych, ułatwiają koncentrację i sprzyjają wzmożonemu wysiłkowi umysłowemu. Dzięki obfitości aminokwasów, witamin i związków mineralnych maca wykazuje właściwości wzmacniające i odżywcze, polepszające działanie układów wewnętrznych oraz zewnętrzny wygląd skóry i paznokci. Substancje czynne obecne w korzeniu pieprzycy przeciwdziałają zmianom zachodzącym w organizmie pod wpływem wolnych rodników, hamują rozrost zmian mutagennych i chronią przed nowotworami. Wspomagają walkę z anemią i osteoporozą.
ZASTOSOWANIE
Maca najczęściej przyjmowana jest jako naturalny afrodyzjak i substancja korzystnie wpływająca na płodność, w tym również zwiększająca możliwość zapłodnienia poprzez poprawę jakości męskiego nasienia. Przyjmowanie macy zaleca się rekonwalescentom, osobom wycieńczonym długimi i przewlekłymi chorobami, również seniorom dla poprawy codziennej sprawności. Ponadto sportowcom, kulturystom i wszystkim narażonym na zwiększony wysiłek fizyczny, dla poprawy osiągów przy jednoczesnym zachowaniu diety niskokalorycznej. Ponadto korzeń pieprzycy zalecany jest osobom o obniżonej odporności, podatnym na infekcje i przeziębienia, jak również zagrożone rozwojem miażdżycy naczyń krwionośnych. Wspomagająco może być stosowany w profilaktyce i leczeniu nowotworów.
PRZECIWWSKAZANIA
Ze względu na brak odpowiednich badań tym kierunku nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią. Stosowanie u mężczyzn cierpiących na przerost gruczołu krokowego należy skonsultować z lekarzem, ponieważ korzeń macy może zaostrzać chorobę i zwiększać dolegliwości bólowe. Nie należy stosować podczas ostrego nieżytu żołądka oraz przy niewydolności wątroby i nerek.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Proszek
5 g (jedna czubata łyżeczka) sproszkowanego korzenia macy 1 x dziennie, najlepiej po wymieszaniu z jogurtem, mlekiem, kakao lub innym ulubionym napojem.
Koktajl mleczny ze sproszkowanym korzeniem macy
1/3 szklanki mleka
1/3 szklanki naturalnego jogurtu
miąższ z połowy dojrzałego owocu mango
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka sproszkowanego korzenia maca
szczypta mielonego kardamonu
1 łyżeczka siekanych płatków migdałowych
Wszystkie składniki wsypać do wysokiego pojemnika i za pomocą blendera zmiksować na aksamitną, gładką masę. Koktajl schłodzić w lodówce, podawać udekorowany listkami mięty i oprószony siekanymi migdałami.
Dane techniczne
Nazwa polska | Maca (Pieprzyca) |
Nazwa łacińska | Lepidium meyenii |
Skład | 100% korzeń macy |
Rodzaj surowca | korzeń |
Postać | suszony sproszkowany |
Frakcja | 0,01-0,05 cm |
Wskazania | na potencję, libido, odżywienie, odporność, wzrost sił witalnych |
Do użytku | wewnętrznego i zewnętrznego |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych / ze stanu naturalnego |
Miejsce pochodzenia | - |
Kraj pochodzenia | Peru |
Podmiot odpowiedzialny | Aromatika Adam Iwańczuk |