MACIERZANKA ZIELE
Opis
MACIERZANKA ZWYCZAJNA ziele
(Thymus pulegioides)
ang. Breckland thyme, wild thyme, creeping thyme;
hiszp. serpol;
niem. Sand-Thymian;
fran. thym serpolet;
ros. Тимья́н ползу́чий;
Macierzanka to drobna krzewinka z rodziny jasnotowatych wywodząca się z Europy, powszechnie występująca również w północnej części Azji aż po Syberię. Spotyka się ją na słonecznych, suchych miejscach, na ubogich łąkach i pastwiskach, przydrożach, skarpach i skałach. Często mylona z tymiankiem (ma drobniejsze listki), jest zarówno popularnym ziołem stosowanym w medycynie naturalnej, jak również przyprawą kuchenną oraz rośliną ozdobną. Tworzy gęste, splątane darnie pokryte pięknie pachnącymi, fioletowymi kwiatkami. Macierzanka jest rośliną miododajną, bardzo chętnie odwiedzaną przez owady. Bywa również wykorzystywana w przemyśle perfumeryjnym (ze względu na obecność olejków eterycznych) i kosmetycznym (jako składnik kosmetyków antyseptycznych i przeciwłojotokowych).
SUROWIEC: ziele macierzanki (herba thymi)
Zawiera do 0,6% olejku eterycznego, który nadaje suszonemu surowcowi bardzo miłego aromatu. Ponadto w macierzance obecne są gorycze, flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne i witaminy.
DZIAŁANIE
Wyciągi z zioła wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Hamują rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych atakujących gardło i górny odcinek dróg oddechowych. Macierzanka rozkurcza mięśnie gładkie przełyku i tchawicy, ułatwia odkrztuszanie wydzieliny z błony śluzowej zalegających w oskrzelach. Ponadto stymuluje wydzielanie żółci i korzystnie wspomaga trawienie, przyspieszając przemianę materii. Przyspiesza leczenie nieżytu żołądka i jelit, przeciwdziała nadmiernej fermentacji jelitowej zapobiegając kolkom, wzdęciom i wydzielaniu nadmiernej ilości gazów. Jednocześnie wyciągi z macierzanki mogą być używane zewnętrznie do płukania jamy ustnej (ziele wchodziło w skład oryginalnego składu mieszanki Septosan) oraz przemywania ran i uszkodzeń naskórka.
ZASTOSOWANIE
Ziele macierzanki znajduje zastosowanie przede wszystkim w ziołolecznictwie jako składnik mieszanek wykrztuśnych, syropów na gardło i pastylek na przeziębienie. Ułatwia walkę z wirusami i bakteriami w stanach zapalnych gardła, oskrzeli, oskrzelików, przy anginie, zapaleniu krtani i zapaleniu migdałków. W zestawieniu z malinami i miodem przyspiesza dochodzenie do zdrowia po grypie i zmniejsza gorączkę. Stosowane jako płukanka odkaża jamę ustną, zapobiega infekcjom dziąseł i powstawaniu tzw. aft. Natomiast wyciągi z macierzanki używane zewnętrznie łagodzą świąd skóry po ukąszeniach komarów i przyspieszają gojenie drobnych ran naskórka, jak również uszkodzeń takich jak oparzenia i odmrożenia.
Macierzankę, również suszoną, stosować można w kuchni - podobnie jak ziele tymianku. Nadaje się do przyprawiania zup, sosów, sałatek, wszelkiego rodzaju dań warzywnych, duszonych i pieczonych mięs oraz białych i żółtych serów. Doskonale komponuje się z daniami włoskimi, m.in. pizzą i zapiekanym makaronem. Jako datek do ciężkostrawnych dań ułatwia trawienie zwiększając wydzielanie żółci i soków trawiennych.
PRZECIWWSKAZANIA
Ze względu na brak odpowiednich badań tym kierunku nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Napar
2 łyżeczki ziela macierzanki zalać 200 ml wrzącej wody. Parzyć pod przykryciem przez 20 minut, odcedzić. Pić 4 razy dziennie po 100 ml jako środek wykrztuśny, antyseptyczny i rozkurczający.
Nalewka
50 g ziela macierzanki zalać 400 ml alkoholu o mocy 40-50%. Pozostawić w ciemnym miejscu do maceracji na 14 dni. Przefiltrować, zlać do butelki. Pić po 3 razy dziennie po 5-10 ml jako środek na kaszel i przeziębienie.
Olej
50 g ziela macierzanki skropić spirytusem i zalać 100 g podgrzanego oleju roślinnego. Naczynie zamknąć i pozostawić do maceracji na 7 dni. Po upływie tygodnia przefiltrować. Spożywać 1 raz dziennie po 1 łyżeczce jako środek oczyszczający wątrobę i ułatwiający trawienie przy zaparciach.
Mieszanki ziołowe
Na zapalenie zatok, przeziębienie i grypę
100 g ziela macierzanki wymieszać z 50 g ziela hyzopu, 50 g pączków sosny, 50 g korzenia mydlnicy, 50 g kory wierzby, 50 g kwiatu wiązówki, 50 g korzenia omanu oraz 50 g owoców anyżu biedrzeńca (lub 50 g liści eukaliptusa). 2 łyżeczki mieszanki zalać 1 szklanką chłodnej wody i doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty, po czym zaparzać pod przykryciem przez 30 minut. Spożywać po 1 szklance 3 x dziennie, z dodatkiem miodu i 2 łyżek rumu, przy przeziębieniu, grypie, w stanach zapalnych gardła przebiegających z gorączką oraz przy zapaleniu zatok.
Dane techniczne
Nazwa polska | Macierzanka zwyczajna |
Nazwa łacińska | thymus pulegioides |
Skład | 100% macierzanki |
Rodzaj surowca | ziele |
Postać | cięte |
Frakcja | 0,5-1 cm |
Wskazania | choroby górnych dróg oddechowych, kaszel, chrypka, infekcje jamy ustnej |
Do użytku | wewnętrznego i zewnętrznego |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych / ze stanu naturalnego |
Miejsce pochodzenia | Podlasie |
Kraj pochodzenia | Polska |
Podmiot odpowiedzialny | Aromatika Adam Iwańczuk |