Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Płatności on-line
logo Przelewy24 logo Blue Media
Dostawy realizowane przez
logo DPD
logo InPost
logo Paczka w Ruchu
 

MAK NIEBIESKI

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 3,20 zł 3.20
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Producent: Aromatika
Kod produktu: 060400064

Opis

MAK NIEBIESKI
(Papaver somniferum)

ang. opium poppy;
hiszp. adormidera, planta del opio
niem. Schlafmohn;
fran. pavot somnifère, pavot à opium;
ros. Мак о́пийный, Мак снотво́рный;


Mak lekarski, nazywany również ogrodowym lub uprawnym, jest jednoroczną rośliną z rodziny makowych wywodzącą się z Azji Mniejszej. Jego uprawy, prowadzone przede wszystkim dla pozyskania alkaloidów zawartych w makowinach (pozbawionych nasion makówkach z górnym odcinkiem łodygi kwiatu) o działaniu silnie przeciwbólowym, zapoczątkowano około 2 tysięcy lat temu. Obecnie na dużą skalę hodowany jest  w Chinach, Indiach, Iranie i Turcji, jak również wielu krajach Bliskiego Wschodu, gdzie wykorzystywany jest do produkcji środków odurzających i przeciwbólowych. Mak lekarski ceniony jest również ze względu na smaczne nasiona wykorzystywane do celów spożywczych i przemysłowych.


SUROWIEC: nasiona maku (semen papaveris albis)

Nasiona maku posiadają nerkowaty lub kulisty kształt i różną barwę, od jasnej przez szarą, niebieską aż po czarną. Zawierają wapń, potas, magnez, żelazo, fosfor, cynk, miedź, mangan, witaminy: E, B6 i kwas foliowy. 100g maku pokrywa 40% średniego dziennego zapotrzebowania na białko.


DZIAŁANIE

Nasiona (białe, niebieskie i szare) znajdują zastosowanie kulinarne, a olej – spożywcze i przemysłowe (jako schnący olej techniczny). Stanowi składnik pasz treściwych dla zwierząt, dostarcza także opium wykorzystywanego przez branżę farmaceutyczną. Mak działa uspokajająco, kojąco i wyciszająco na ośrodki nerwowe.  Alkaloidy zawarte w makuchach wykazują właściwości rozkurczające mięśnie gładkie, spowalniające reakcje, a w większych dawkach - otępiające. Zmniejszają diurezę, osłabiają czynności mózgu, spowalniają czynność oddechową, a w nadmiernych dawkach – porażają układ oddechowy doprowadzając do stanu zagrożenia życia. 


ZASTOSOWANIE W GASTRONOMII

Nasiona maku znalazły swoje zastosowanie w wielu potrawach kuchni staropolskiej. Dodaje się je między innymi do ciast (np. makowca, duetów), dań z makaronu (kutia) i ryżu (np. knedli ryżowych) oraz stosuje jako posypkę dekoracyjną do słodkiego i wytrawnego pieczywa. Doskonale komponują się i harmonijnie uzupełniają z innymi bakaliami. Wykorzystywane są również do produkcji oleju jadalnego – wyróżnia się delikatnym smakiem o orzechowej nucie stanowiącej idealne uzupełnienie sezonowych sałatek.


PRZECIWWSKAZANIA

Ze względu na brak odpowiednich badań w tym kierunku nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią.


SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci. 

Wartość odżywcza produktu w 100 g  % RWS* w 100 g 
 Wartość energetyczna  2000 kJ / 478 kcal  24%
 Tłuszcz
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 
 42,9 g
 5,5 g
62%
 28% 
 Węglowodany
 - w tym cukry
24,7 g
1,4 g 
 10%
2%
 Błonnik  20,5 g
 Białko 020,1 g  40% 
 Sól 0,02 g  <1% 

* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA


Sałatka owocowa z makiem

1 puszka ananasa
1 słodka pomarańcza
1 banan
1 kiwi
1 mała kiść ciemnych winogron bez pestek
50 g maku
2 łyżki soku z limonki
1 łyżka miodu

Owoce umyć, osuszyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki. W osobnym naczyniu wymieszać sok z limonki z miodem, częścią zalewy z ananasa i makiem. Polać owoce i całość delikatnie wymieszać. Podawać schłodzone.


Ciasteczka z makiem

2 szklanki mąki
200 g masła
4 łyżki cukru pudru
1 białko
200 g maku

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać białko i mak. Dokładnie zmiksować. Miksując dodawać po 1 łyżce mąkę aż ciasto uzyska konsystencję gęstej śmietany. Blachę do pieczenia natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 220 st.C. Łyżką lub za pomocą szprycy nakładać ciasto na blachę, piec 10 minut do uzyskania złotego koloru. Nie przedłużać czasu pieczenia, bo będą bardzo suche i kruche. 
 

Dane techniczne

Rodzaj mak niebieski
Postać całe ziarna
Skład 100% mak
Zbiór z upraw konwencjonalnych
Wskazania zastosowanie kulinarne
Kraj pochodzenia Czechy

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl