MALINA WŁAŚCIWA liść
(Rubus idaeus)
ang. raspberry;
hiszp. frambuesa;
niem. Himbeere;
fran. framboisier, Ronce du mont Ida;
ros. Мали́на обыкнове́нная;
Malina właściwa jest wieloletnim krzewem z rodziny różowatych występującym w Europie i Azji. Rośnie w lasach, zaroślach, ziołoroślach, na zrębach i zboczach wzniesień, spotykaną na nizinach i wyżynach do wysokości 2000 m n.p.m. Należy do roślin odpornych na mrozy, preferujących stanowiska półcieniste lub lekko osłonięte od słońca i żyzne, luźne gleby o nieznacznie kwaśnym odczynie. Rozmnaża się przez podziemne kłącza, często tworząc gęste zarośla, a jej pędy nadziemne pokryte są ostrymi kolcami. Ze względu na smaczne owoce już w pierwszych wiekach naszej ery maliny należały do roślin uprawnych. Obecnie występują w wielu odmianach, różniących się zarówno pod względem barwy, jak i wielkości czy czas dojrzewania owoców.
SUROWIEC: liść maliny (folium rubi idaei)
Zawiera do 4% garbników, ponadtokwasy organiczne (askorbinowy, cytrynowy, salicylowy, szczawiowy, winowy), flawonoidy, karoten, śluzy (małe ilości) i żywice.
DZIAŁANIE
Liście malin wykazują właściwości napotne i przeciwgorączkowe. Dzięki zawartości znacznych ilości kwasów organicznych zbijają temperaturę i łagodzą objawy przeziębień, wzmacniają organizm i aktywują naturalne siły obronne. Jednocześnie wzmagają wydzielanie moczu przyspieszając usuwanie szkodliwych metabolitów. Ze względu na obecność garbników posiadają właściwości ściągające i przeciwbiegunkowe, regulują trawienie i pomagają w przypadku niestrawności i kłopotów żołądkowych. Przywracają równowagę flory bakteryjnej w jelitach. Przyspieszają wydzielanie żółci i chronią wątrobę. Działają odkażająco na narządy układu trawiennego.
ZASTOSOWANIE
Liście malin wykorzystywane są przede wszystkim jako doskonały środek na biegunkę, niestrawność, rozwolnienia, nadmierną fermentację jelitową, kolki i bolesne skurcze jelit. Zmniejszają dolegliwości żołądkowe, uzupełniają utracone metabolity i działają wzmacniająco. Przyspieszają powrót do zdrowia. Uznawane są za skuteczny środek przeciwbakteryjny i rozgrzewający stosowany przy przeziębieniach, grypie, infekcjach górnych dróg oddechowych, anginie, przy zapaleniach gardła i chorobach przebiegających z gorączką.
PRZECIWWSKAZANIA
Uczulenie na liść maliny.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Napar
2 łyżeczki liści malin zalać 200 ml wrzącej wody. Pozostawić do zaparzenia pod przykryciem przez 20 minut, przecedzić. Pić 3-4 razy dziennie po 200 ml w chorobach gardła i infekcjach górnych dróg oddechowych.
Nalewka
50 g liści malin zalać 400 ml alkoholu o mocy 40-60%. Pozostawić w ciemnym miejscu do maceracji na 14 dni. Przefiltrować, zlać do butelki. Spożywać 3-4 razy dziennie po 10 ml jako środek rozkurczający w bólach brzucha, jak również można stosować zewnętrznie do nacierania cery łojotokowej, ran, owrzodzeń.
Mieszanki ziołowe
Na przeziębienie
50 g liści maliny wymieszać z 50 g owoców maliny, 50 g kwiatu lipy i 50 g kwiatu wrzosu. 1 łyżkę mieszanki zalać 200 ml wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut na wolnym ogniu. Odstawić do zaparzenia na 20 minut, odcedzić. Pić do 4-6 razy dziennie po 100 ml przy przeziębieniach, anginie i grypie. Można podawać dzieciom i niemowlętom.