MALINA OWOC
Opis
MALINA WŁAŚCIWA owoc
(Rubus idaeus)
ang. raspberry;
hiszp. frambuesa;
niem. Himbeere;
fran. framboisier, Ronce du mont Ida;
ros. Мали́на обыкнове́нная;
Malina właściwa jest wieloletnim krzewem z rodziny różowatych występującym w Europie i Azji. Rośnie w lasach, zaroślach, ziołoroślach, na zrębach i zboczach wzniesień, spotykaną na nizinach i wyżynach do wysokości 2000 m n.p.m. Należy do roślin odpornych na mrozy, preferujących stanowiska półcieniste lub lekko osłonięte od słońca i żyzne, luźne gleby o nieznacznie kwaśnym odczynie. Rozmnaża się przez podziemne kłącza, często tworząc gęste zarośla, a jej pędy nadziemne pokryte są ostrymi kolcami. Ze względu na smaczne owoce już w pierwszych wiekach naszej ery maliny należały do roślin uprawnych. Obecnie występują w wielu odmianach, różniących się zarówno pod względem barwy, jak i wielkości czy czas dojrzewania owoców.
SUROWIEC: owoc maliny (fructus rubi idaei)
Obfitują w witaminy: C, A, P, witaminy z grupy B (B1, B2, PP), ponadto pektynian wapnia, cukry, kwasy organiczne (jabłkowy, cytrynowy, mrówkowy, salicylowy), żelazo, fosfor, miedź oraz glikozydy antocyjanowe.
DZIAŁANIE
Owoce malin działają silnie napotnie i przeciwgorączkowo. Rozgrzewają wewnętrznie, wzmacniają organizm i stymulują system immunologiczny do wytężonej walki z drobnoustrojami chorobotwórczymi. Skutecznie pomagają w walce z przeziębieniami. Zwiększają diurezę i pomagają usunąć szkodliwe metabolity z organizmu. Oczyszczają organizm, wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych i pomagają uregulować poziom cholesterolu. Są także bardzo silnym antyoksydantem - chronią organizm przed skutkami działania wolnych rodników, opóźniają procesy starzenia się i zapobiegają występowaniu negatywnych zmian na poziomie genetycznym komórek ciała.
ZASTOSOWANIE
Owoce malin to doskonały środek rozgrzewający i wzmacniający. Stosuje się je przy przeziębieniach, anginie, grypie, infekcjach górnych dróg oddechowych, w zapaleniu gardła, nieżycie nosa, chorobach płuc i oskrzeli. Zmniejszają kaszel, redukują gorączkę, zapobiegają dreszczom i skurczom wewnętrznym, Stanowią doskonałe źródło witamin i minerałów uzupełniając niedobory mikroelementów i substancji odżywczych u osób po ciężkich chorobach lub trudnych zabiegach chirurgicznych, również u dzieci i osób starszych. Wspomagająco w astmie, niestrawności, problemach z prawidłowym wydzielaniem żółci.
PRZECIWWSKAZANIA
Uczulenie na owoc maliny.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Napar
2 łyżeczki owoców malin zalać 200 ml wrzącej wody. Pozostawić do zaparzenia pod przykryciem przez 20 minut, posłodzić miodem. Można dodać sok z cytryny do smaku. Pić 3-4 razy dziennie po 200 ml w chorobach gardła i infekcjach górnych dróg oddechowych.
Nalewka
100 g owoców malin zalać 400 ml alkoholu o mocy 40-60%. Pozostawić w ciemnym miejscu do maceracji na 14 dni. Przefiltrować, zlać do butelki. Spożywać 3-4 razy dziennie po 15 ml jako środek rozgrzewający i wykrztuśny.
Mieszanki ziołowe
Na przeziębienie
50 g liści maliny wymieszać z 50 g owoców maliny, 50 g kwiatu lipy i 50 g kwiatu wrzosu. 1 łyżkę mieszanki zalać 200 ml wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut na wolnym ogniu. Odstawić do zaparzenia na 20 minut, odcedzić. Pić do 4-6 razy dziennie po 100 ml przy przeziębieniach, anginie i grypie. Można podawać dzieciom i niemowlętom.
Dane techniczne
Nazwa polska | Malina zwyczajna |
Nazwa łacińska | rubus idaeus |
Skład | 100% owocu maliny |
Rodzaj surowca | owoc |
Postać | cały |
Frakcja | - |
Wskazania | przeziębienie, infekcje górnych dróg oddechowych, gorączka |
Do użytku | wewnętrznego |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych / ze stanu naturalnego |
Miejsce pochodzenia | Podlasie |
Kraj pochodzenia | Polska |
Podmiot odpowiedzialny | Aromatika Adam Iwańczuk |