MANGO OWOC SUSZONY
Opis
MANGO owoc suszony w płatkach
(Magnifera)
ang. mangoe;
hiszp. mango;
niem. Mango;
fran. la mangue;
ros. манго;
Mango to nazwa owoców różnych gatunków tropikalnych drzew należących do rodzaju mango (mangifera), wywodzących się z Azji Południowej. Owoce wykazują daleką zmienność w kolorze, rozmiarach oraz budowie miąższu, w zależności zarówno od rodzaju kultiwaru, jak i miejsca i warunków wzrostu. Najczęściej przybierają barwę od zielonej, przez żółtą, pomarańczową aż po intensywną czerwień, wszystkie wyróżniają się żywicznym zapachem oraz soczystym miąższem o bardzo przyjemnym smaku. Ze względu na mnogość zastosowań mango nazywane są przez Hindusów owocami bogów. Ich uprawy prowadzone są nieprzerwanie od czterech tysięcy lat, współcześnie prowadzone również w tropikalnych rejonach Afryki, Australii i Oceanii.
SUROWIEC: owoc mango (fructus magniferae))
Stanowi prawdziwą skarbnicę witamin: A, C, E K oraz z grupy B, w szczególności niacyny, kwasu foliowego i witaminy B6. Ponadto obfituje w składniki mineralne: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. W miąższu owoców obecne są triterpeny, lupeol, kwasy organiczne oraz polifenole i kartenoidy. Mango należy do produktów bogatych w błonnik.
DZIAŁANIE
Jak dowiodły badania, regularne spożywanie mango reguluje gospodarkę cukrową w organizmie. Pozwala obniżyć poziom glukozy we krwi, zmniejszyć insulinoodporność oraz poprawić tolerancję na węglowodany. Jednocześnie mango obniża poziom lipidów, dzięki czemu redukuje ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Dzięki obecności potasu reguluje pracę serca, wspomaga walkę z nadciśnieniem oraz zapobiega arytmii. Jednocześnie uzupełnia ewentualne niedobory witamin i soli mineralnych, wzmacnia organizm oraz wspiera naturalne mechanizmy odporności. Ponadto polifenole zawarte w owocach mango hamują rozwój niektórych nowotworów, w szczególności piersi i okrężnicy. Mango uznawane jest również za środek łagodzący bóle gardła i chrypkę stanowiące objawy przeziębienia.
ZASTOSOWANIE
Owoce mango znalazły szczególnie szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej. Spożywane są nawet w postaci niedojrzałej, wykorzystywane jako składnik sosów typu chutney, kiszonek, past curry, konserw owocowych i przecierów, jak w po pełnym dojrzeniu jako składnik ciast, słodkich deserów, lodów oraz surowiec do produkcji soków i alkoholu. Mango suszone w płatkach to z kolei niskokaloryczna, słodka przekąska o wymiernych walorach prozdrowotnych. Może być spożywane samodzielnie, może być również dodawane do mieszanek typu musli, płatków śniadaniowych oraz dietetycznych koktajli. Rewelacyjnie komponuje się z innymi owocami suszonymi i kandyzowanymi, może być wykorzystane do wzbogacenia smaku jogurtów i innych produktów nabiałowych. Nadaje się również do przygotowania nalewki alkoholowej.
Regularne spożywanie mango zalecane jest osobom cierpiącym na cukrzycę typu 2, jak również narażonym na rozwój zespołu metabolicznego (przejawiającego się podwyższonym poziomem cholesterolu i cukru we krwi oraz ciśnienia tętniczego), ponadto w profilaktyce chorób serca i układu krwionośnego. Przy przeziębieniach, bólach gardła, chrypce, chorobach górnych dróg oddechowych, jak również w stanach osłabienia organizmu, przy awitaminozie, anemii oraz wspomagająco w procesach rehabilitacji i rekonwalescencji.
PRZECIWWSKAZANIA
Nieznane.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
Wartość odżywcza produktu | w 100 g | % RWS* w 100 g |
Wartość energetyczna | 1241 kJ / 284 kcal | 14% |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
2,6 g 0,4 g |
4% 2% |
Węglowodany - w tym cukry |
58 g 52 g |
22% 20% |
Błonnik | 12 g | - |
Białko | 3,3 g | 6% |
Sól | 0,1 g | 1% |
* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Kasza kuskus z suszonym mango
1/2 szklanki kaszy kuskus
kilka płatków suszonego mango
2 łyżki owoców goji
3 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki ulubionych rodzynek
1-2 łyżki miodu naturalnego
sok z 1 limonki
Kaszę zalać wrzącą wodą w taki sposób, by powierzchnia cieczy przewyższała o ok. 1 cm poziom kuskusu. Odczekać 10 minut. Wymieszać, pozostawić do ostygnięcia. Płatki mango pokroić na mniejsze kawałki. Wraz z pozostałymi bakaliami dodać do kaszy, wlać miód oraz sok wyciśnięty z 1 limonki. Wszystko dokładnie wymieszać. Podawać w formie słodkiego deseru fit, przed podaniem schłodzić w lodówce.
Dane techniczne
Rodzaj | owoc mango |
Postać | suszony, krojony w płatki |
Skład | mango, dwutlenek siarki E220 (maks. 500 ppm) |
Zawartość dwutlenku siarki SO2 | TAK |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych |
Wskazania | nadciśnienie, arytmia, choroby serca |
Kraj pochodzenia | Burkina Faso |