MIECHUNKA / WIŚNIA PERUWIAŃSKA jasna
Opis
MIECHUNKA / WIŚNIA PERUWIAŃSKA
(Physalis peruviana)
ang. cape gooseberry, goldenberry, pichuberry;
hiszp. aguaymanto, uchuva, ushun;
niem. Kapstachelbeere;
fran. -;
ros. Физалис перуанский, Капский крыжовник;
Miechunka peruwiańska jest rodzajem byliny z rodziny psiankowatych wywodzącej się z Ameryki Południowej i współcześnie rozpowszechnionej, ze względu na swój dekoracyjny wygląd, na całym świecie. Roślina ta wyróżnia się charakterystycznymi kielichami kwiatów, które po przekwitnięciu zamykają się tworząc intensywnie ubarwiony rodzaj chińskiego lampionu kryjącego dojrzewającą w środku, soczystą jagodę. O ile na terenie swojego naturalnego występowania bywa uprawiana jako warzywo, na pozostałych kontynentach pozostaje rzadko spożywana, za to chętnie wykorzystywana do celów dekoracyjnych.
SUROWIEC: owoc miechunki (fructus physali)
Zawiera spore ilości śluzów, fizalinę i naofizalinę, ponadto pektyny, kwasy (w tym jabłkowy, cytrynowy i askorbinowy) oraz flawonoidy, antocyjany i garbniki. Obfituje w witaminy z grupy B, witaminę C i K, jak również fosfor, wapń i żelazo. Dostarcza także dużych ilości beta karotenu. Owoce odmiany jasnej są bardzo słodkie, podczas gdy owoce odmiany ciemnej charakteryzują się wyraziście kwaskowatym smakiem.
DZIAŁANIE
Owoc miechunki działa przede wszystkim silnie moczopędnie. Wzmaga diurezę i tym samym wykazuje właściwości przeczyszczające organizm z zalegających w nim toksyn, detoksykujące i odtruwające. Wydatnie przyspiesza wydalanie szkodliwych produktów przemiany materii, usuwa złogi i związki zalegające w komórkach ciała, odpowiedzialne m.in. za dolegliwości reumatyczne i choroby na tle metabolicznym. Jednocześnie działa silnie przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i antyseptycznie. Aktywuje naturalne siły obronne organizmu i przyspiesza regenerację tkanek. Reguluje przemianę materii i przeciwdziała pojawianiu się obrzęków wewnętrznych i wysięków. Ułatwia wydalanie nadmiaru wody zalegającej w organizmie.
ZASTOSOWANIE
Włączenie owoców miechunki do codziennej diety zalecane jest osobom cierpiącym na choroby układu moczowego związane z trudnościami w produkcji i oddawaniu moczu, jak również obrzęki i opuchlizny powstające na tle metabolicznym. Wiśnie peruwiańskie to doskonały środek wspomagający leczenie i łagodzący objawy takich chorób jak reumatyzm, artretyzm czy dna moczanowa. Okazują się pomocne w dietach odchudzających jako czynnik regulujący metabolizm i przyspieszający procesy trawienne. Mogą stanowić składnik mieszanek owocowych spożywanych w celu wzmocnienia naturalnych sił odpornościowych organizmu oraz wspomagających układ immunologiczny w walce z drobnoustrojami chorobotwórczymi. Ponadto miechunka korzystnie wpływa na leczenie przewlekłych chorób skóry, przynosząc ulgę i uwalniając od skutków takich dolegliwości jak np. łuszczyca, trądzik czy łojotok.
Owoce miechunki w formie suszonej to smaczna i bardzo zdrowa przekąska, którą można również wykorzystać w postaci bakalii. Wiśnia peruwiańska łączy smak słodki i kwaśny z lekko cytrynową nutą. Można ją wykorzystywać do produkcji dżemów i domowych nalewek, jak również do przygotowania egzotycznych sosów, farszów mięsnych, owocowych dipów czy niebanalnych dodatków do ciasta, lodów i słodkich deserów. Miechunka fantastycznie komponuje się z drobiem (wersja wykwintna), produktami nabiałowymi (jogurt, kefir, twarożek) oraz sałatkami warzywnymi.
PRZECIWWSKAZANIA
Uczulenie na owoc miechunki.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
Wartość odżywcza produktu | w 100 g | % RWS* w 100 g |
Wartość energetyczna | 1217 kJ / 291 kcal | 14% |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
3,4 g 0 g |
4% - |
Węglowodany - w tym cukry |
49 g 41 g |
18% 46% |
Błonnik | 10,1 g | - |
Białko | 17,3 g | 14% |
Sól | 0,0 g | 0% |
* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Napar
1 łyżeczkę owoców miechunki zalać 200 ml wrzącej wody. Pozostawić do zaparzenia pod przykryciem na 30 minut. Pić 4 x dziennie po 100 ml. Można również używać zewnętrznie do przemywania zmian skórnych powstałych na tle łuszczycy, tocznia, łupieżu lub trądziku. Działa wybielająco i antyseptycznie.
Nalewka
100 g owoców miechunki zalać 500 ml alkoholu o mocy 40%. Szczelnie zamknąć i odstawić do maceracji w ciemne miejsce na co najmniej dwa tygodnie. Po upływie 14 dni przefiltrować i zlać do butelki. Pić 2 razy dziennie po 10-15 ml.
Dane techniczne
Rodzaj | wiśnia peruwiańska |
Postać | całe owoce, suszone, jasne |
Skład | 100% miechunka |
Zawartość dwutlenku siarki SO2 | brak |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych |
Wskazania | otyłość, choroby metaboliczne, choroby układu moczowego |
Kraj pochodzenia | Kolumbia |