MIESZANKA KEKSOWA
Opis
MIESZANKA KEKSOWA
(-)
ang. mix of dried fruits for fruit cake;
hiszp. frutas secas para pastel de fruta;
niem. Mischung der getrockneten Früchte;
fran. fruits secs pour gâteau aux fruits;
ros. Микс из сухо фруктов кекса;
Mieszanka keksowa powstała specjalnie z myślą o miłośnikach słodkich ciast i deserów owocowych. Złożona z kandyzowanych w cukrze owoców i skórek stanowi niezastąpiony dodatek do wszelkiego rodzaju keksów, ciast biszkoptowych, mazurków i słodkich deserów. Przygotowana w postaci pokrojonych w drobną kostkę składników nie tylko doskonale smakuje, lecz również wspaniale się prezentuje, stanowiąc mix intensywnych odcieni żółci, pomarańczu, czerwieni i zieleni. Dzięki idealnemu stopniowi rozdrobnienia nie opada podczas pieczenia na dno formy, lecz równomiernie rozprowadza się w cieście, dając fantastyczny wynik końcowy.
Mieszanka keksowa znajduje również zastosowanie jako smaczna, wysokokaloryczna przekąska, będąca idealnym źródłem łatwo przyswajalnej energii dla sportowców i osób narażonych na wzmożony wysiłek fizyczny. Jednocześnie, dzięki zastosowaniu produktów składowych wyłącznie najwyższej jakości, dostarcza do organizmu wielu cennych składników zakonserwowanych w naturalny sposób w cząstkach owoców.
SKŁADNIKI: skórka pomarańczowa (33%), syrop glukozowo-fruktozowy (38%), skórka cytronu (11%), skórka cytryny (9%), cukier (5%), wiśnie (4%), regulator kwasowości E 330 (<1%), barwniki: E120 (1%). Produkt zawiera dwutlenek siarki SO2;
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
Wartość odżywcza produktu | w 100 g | % RWS* w 100 g |
Wartość energetyczna | 1026 kJ / 300 kcal | 10% |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0 g 0 g |
0% 0% |
Węglowodany - w tym cukry |
74,9 g 56 g |
30% 60% |
Błonnik | 6,36 g | - |
Białko | 0,2 g | 1% |
Sól | 0,3 g | 1% |
* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Keks
500 g mąki tortowej
4 jajka
150 g cukru
200 g margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g orzechów włoskich
100 g rodzynek irańskich
100 g mieszanki keksowej
Na ok. 30 minut przed rozpoczęciem przygotowania ciasta wszystkie składniki należy wyjąć z lodówki i pozwolić im dojść do temperatury pokojowej. Orzechy posiekać, a rodzynki namoczyć we wrzątku, po czym dokładnie wysuszyć. Wszystkie bakalie dokładnie obtoczyć w mące.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Miksując dodawać po jednym jajku, następnie połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia. Masę wyrabiać przez 4-5 minut, aż uzyska jednolitą konsystencję. Dodać bakalie i raz jeszcze wszystko zmiksować. Formę keksową natłuścić i wysypać bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C. przez 15 minut, następnie temperaturę obniżyć do 180 st.C. i piec kolejne 45 minut. Wyjmować z formy schłodzone.
Dane techniczne
Rodzaj | mieszanka keksowa |
Postać | kandyzowane skórki owocowe |
Skład | jak w opisie |
Zawartość dwutlenku siarki SO2 | brak |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych |
Wskazania | dodatek do ciast |
Kraj pochodzenia | Włochy |