MIESZANKA WARZYW / SUSZONA WŁOSZCZYZNA
Opis
SUSZONA WŁOSZCZYZNA
ang. blend of dried vegetables;
hiszp. mezcla de verduras secas;
niem. Mischung von getrocknetem Gemüse;
fran. mélange de légumes secs;
ros. смесь сушеных овощей;
Rola, jaką warzywa odgrywają w codziennej diecie, jest oczywista: stanowią jeden z podstawowych produktów spożywczych odpowiedzialnych za regularne uzupełnianie zapotrzebowania organizmu na węglowodany (w postaci cukrów), białko i tłuszcze roślinne, a przede wszystkim - witaminy, mikroelementy i wszelkiego rodzaju składniki mineralne. Stanowią naturalny, smaczny i bardzo atrakcyjny wizualnie składnik dopełniający oprawę potraw mięsnych, a w przypadku osób pozostających na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej - praktycznie jedyną podstawę codziennego pożywienia. Nadają przygotowanym daniom wyrafinowanego smaku i aromatu, a bez ich obecności trudno wyobrazić sobie istnienie zup, surówek i sałatek.
W Polsce szczególne zastosowanie znalazła tzw. włoszczyzna, czyli zestaw złożony z korzeni marchwi, pietruszki, selera z dodatkiem pora, wykorzystywanych przede wszystkim jako podstawowy składnik zup. Wymienione w poprzednim zdaniu produkty, wzbogacone o obecność pasternaku i naci pietruszki, pokrojone w kostkę i zakonserwowane w naturalny sposób do postaci suszu, składają się na wyjątkową mieszankę idealnie zastępującą świeże warzywa stosowane jako dodatek do zup, sosów i panierek do mięs. Doskonale sprawdzają się jako składnik potraw gotowanych, poddawanych długotrwałej obróbce termicznej, podczas której wchłaniają wodę i jednocześnie oddają pełnię swojego aromatu. 100 g suszu z powodzeniem zastępuje ok. 1 kg świeżych warzyw.
Oferowany produkt jest gotowy do zastosowania. Nie trzeba go dźwigać, szorować, ani obierać. Suszone warzywa wystarczy wrzucić do gotującej się wody na 15 minut, aby stały się miękkie i nadały potrawom taki sam charakter, jaki te uzyskałyby po zastosowaniu świeżej włoszczyzny.
SUROWIEC: marchew, pasternak, pietruszka, pietruszka liść, por, seler;
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Barszcz ukraiński
2 litry wody
250 g mięsa na zupę
2-3 buraki
100 g mieszanki suszonych warzyw
5 ziemniaków
1/2 szklanki białej fasoli
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu czarnego
ocet winny - do smaku
sól, cukier do smaku
śmietana 18 proc. (opcjonalnie)
1 łyżeczka koperku
Dzień przed gotowaniem barszczu fasolę zalać wodą i pozostawić do namoczenia na ok. 12-24 h. Następnego dnia mięso pokroić na kawałki, a buraki wyszorować i obrać. Oba składniki włożyć do wysokiego garnka, zalać zimną wodą, dodać białą fasolę oraz przyprawy, posolić do smaku i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 2 godziny. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Następnie do gotującej się zupy dodać suszone warzywa i ziemniaki, gotować do miękkości. Buraki wyjąć, schłodzić i zetrzeć na tarce, dodać z powrotem do zupy. Gdy wywar nieco się schłodzi, doprawić do smaku solą, nieznaczną ilością cukru i octem (ocet przywróci wywarowi piękny, głęboki kolor). Dodać zmielony w moździerzu pieprz. Podawać ze śmietaną i posypany koperkiem.
Dane techniczne
Postać | krojone warzywa suszone |
Skład | marchew, pasternak, pietruszka, pietruszka liść, por, seler |
Zawartość soli | NIE |
Zawartość glut. sodu | NIE |
Zastosowanie | przyprawa kulinarna |
Wskazania | składnik dań warzywnych, zup i gulaszów mięsnych |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |