MIESZANKA WARZYW / SUSZONA WŁOSZCZYZNA

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 4,80 zł 4.80
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Producent: Aromatika
Kod produktu: 010240004

Opis

SUSZONA WŁOSZCZYZNA

ang. blend of dried vegetables;
hiszp. mezcla de verduras secas;
niem. Mischung von getrocknetem Gemüse;
fran. mélange de légumes secs;
ros. смесь сушеных овощей;


Rola, jaką warzywa odgrywają w codziennej diecie, jest oczywista: stanowią jeden z podstawowych produktów spożywczych odpowiedzialnych za regularne uzupełnianie zapotrzebowania organizmu na węglowodany (w postaci cukrów), białko i tłuszcze roślinne, a przede wszystkim - witaminy, mikroelementy i wszelkiego rodzaju składniki mineralne. Stanowią naturalny, smaczny i bardzo atrakcyjny wizualnie składnik dopełniający oprawę potraw mięsnych, a w przypadku osób pozostających na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej - praktycznie jedyną podstawę codziennego pożywienia. Nadają przygotowanym daniom wyrafinowanego smaku i aromatu, a bez ich obecności trudno wyobrazić sobie istnienie zup, surówek i sałatek. 

W Polsce szczególne zastosowanie znalazła tzw. włoszczyzna, czyli zestaw złożony z korzeni marchwi, pietruszki, selera z dodatkiem pora, wykorzystywanych przede wszystkim jako podstawowy składnik zup. Wymienione w poprzednim zdaniu produkty, wzbogacone o obecność pasternaku i naci pietruszki, pokrojone w kostkę i zakonserwowane w naturalny sposób do postaci suszu, składają się na wyjątkową mieszankę idealnie zastępującą świeże warzywa stosowane jako dodatek do zup, sosów i panierek do mięs. Doskonale sprawdzają się jako składnik potraw gotowanych, poddawanych długotrwałej obróbce termicznej, podczas której wchłaniają wodę i jednocześnie oddają pełnię swojego aromatu. 100 g suszu z powodzeniem zastępuje ok. 1 kg świeżych warzyw.

Oferowany produkt jest gotowy do zastosowania. Nie trzeba go dźwigać, szorować, ani obierać. Suszone warzywa wystarczy wrzucić do gotującej się wody na 15 minut, aby stały się miękkie i nadały potrawom taki sam charakter, jaki te uzyskałyby po zastosowaniu świeżej włoszczyzny.


SUROWIEC:
  marchew, pasternak, pietruszka, pietruszka liść, por, seler;


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Barszcz ukraiński

2 litry wody 
250 g mięsa na zupę
2-3 buraki
100 g mieszanki suszonych warzyw
5 ziemniaków
1/2 szklanki białej fasoli
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu czarnego
ocet winny - do smaku
sól, cukier do smaku
śmietana 18 proc. (opcjonalnie)
1 łyżeczka koperku


Dzień przed gotowaniem barszczu fasolę zalać wodą i pozostawić do namoczenia na ok. 12-24 h. Następnego dnia mięso pokroić na kawałki, a buraki wyszorować i obrać. Oba składniki włożyć do wysokiego garnka, zalać zimną wodą, dodać białą fasolę oraz przyprawy, posolić do smaku i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 2 godziny. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Następnie do gotującej się zupy dodać suszone warzywa i ziemniaki, gotować do miękkości. Buraki wyjąć, schłodzić i zetrzeć na tarce, dodać z powrotem do zupy. Gdy wywar nieco się schłodzi, doprawić do smaku solą, nieznaczną ilością cukru i octem (ocet przywróci wywarowi piękny, głęboki kolor). Dodać zmielony w moździerzu pieprz. Podawać ze śmietaną i posypany koperkiem.

Dane techniczne

Postać krojone warzywa suszone
Skład marchew, pasternak, pietruszka, pietruszka liść, por, seler
Zawartość soli NIE
Zawartość glut. sodu NIE
Zastosowanie przyprawa kulinarna
Wskazania składnik dań warzywnych, zup i gulaszów mięsnych
Linia jakościowa PREMIUM
Kraj pochodzenia Polska

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl