MIGDAŁY W PŁATKACH
Opis
MIGDAŁY płatki
(Amygdalus)
ang. almond;
hiszp. almendras;
niem. mandel;
fran. L'amande;
ros. Минда́ль;
Migdały wykorzystywane jako bakalie to nasiona owoców migdałowca zwyczajnego - wieloletniej rośliny z rodziny różowatych. Charakteryzują się słodkim smakiem (istnieje również odmiana gorzka, wykorzystywana w ziołolecznictwie jako źródło amigdaliny oraz surowiec do pozyskiwania olejku migdałowego) i najczęściej pochodzą z upraw, z których największe znajdują się dziś w krajach północnej Afryki, Europie Południowej oraz w Stanach Zjednoczonych. Obfitują w tłuszcz, witaminy i składniki mineralne, których korzystny wpływ na zdrowie znano już w czasach starożytnych. Z tego powodu migdałom przypisywano moce boskie i często utożsamiano z symbolem obecności najwyższego, a z drewna migdałowców wyrabiano królewskie berła. Współcześnie migdały znajdują zastosowanie kulinarne jako dodatek do słodkich wypieków, ciast i deserów, jak również wykorzystywane są przemysłowo do produkcji balsamów, kremów i mleczek do pielęgnacji skóry.
Migdały oferowane przez firmę Aromatika pozostają wolne od konserwantów i sztucznych dodatków, co gwarantuje najwyższą jakość produktu i pełnię naturalnego smaku.
SUROWIEC: suszone owoce
Zawierają 40 - 60% tłuszczu (w jego skład wchodzą głównie nienasycone kwasy tłuszczowe), 20% białka, 16% cukrów, dużo składników mineralnych: potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez, witaminy E, PP oraz witaminy z grupy B.
DZIAŁANIE
Migdały korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu krążenia, wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych, pomagają utrzymać prawidłową pracę serca i regularne tętno, jak również zmniejszają ryzyko zapadnięcia na chorobę wieńcową. Ze względu na zawartość znacznych ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych obniżają poziom trójglicerydów we krwi i ułatwiają osiągnięcie i utrzymanie prawidłowych proporcji w stężeniu LDL i HDL (tzw. „złego” i „dobrego” cholesterolu). Jednocześnie wykazują korzystny wpływ na funkcjonowanie układu moczowego działając nieznacznie rozkurczająco i przeciwbólowo w przypadku problemów z oddawaniem moczu spowodowanych zwężeniem cewki moczowej lub kamicą. Ze względu na wysoką zawartość witamin E i z grupy B chronią organizm przed działaniem wolnych rodników, poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego i narządów wzroku.
ZASTOSOWANIE W ZIOŁOLECZNICTWIE
Słodkie migdały wykorzystywane są przede wszystkim jako smaczna i zarazem zdrowa przekąska, jak również dekoracyjny dodatek do ciast, deserów i wypieków. Stanowią podstawowy składnik marcepanu - słodkiej, plastycznej masy używanej do dekoracji ciast i tortów. Są cennym źródłem dobrze przyswajalnego wapnia, jak również magnezu, potasu, fosforu, wielu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Mogą być również wykorzystywane do pozyskiwania olejku migdałowego używanego w przemyśle spożywczym i kosmetycznym.
PRZECIWWSKAZANIA
Uczulenie na orzechy.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
Wartość odżywcza produktu | w 100 g | % RWS* w 100 g |
Wartość energetyczna | 2393 kJ / 572 kcal | 28% |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
52 g 4,74 g |
37% 12% |
Węglowodany - w tym cukry |
20,5 g 4,2 g |
48% 2% |
Błonnik | 12,9 g | - |
Białko | 20 g | 20% |
Sól | 0,04 g | <1% |
* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Orchada
8 łyżek ryżu
200 g migdałów
1 do 1,5 szklanki cukru (do smaku)
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki skórki z cytryny lub limonki
woda
Migdały zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Odcedzić i obrać ze skórek. Ryż wsypać do młynka i zmiksować na drobno. Przesypać do wysokiego naczynia, dodać zblanszowane migdały, cynamon i skórkę z cytryny. Zalać ok. 700 ml (3 szklankami) ciepłej wody. Pozostawić pod przykryciem na całą noc. Następnego dnia całość dokładnie zmiksować w blenderze. Gdy masa uzyska gładką konsystencję, dodać 2 szklanki chłodnej wody. Ponownie zmiksować. Uzyskany napój przecedzić przez sito wyłożone gazą. Przelać do dzbanka i rozcieńczyć 1 szklanką chłodnej wody. Posłodzić do smaku (można dodać odrobinę ekstraktu z wanilii). Schłodzić w lodówce. Podawać z lodem.
Dane techniczne
Rodzaj | owoc migdałowca zwyczajnego |
Postać | łuskany, krojony w płatki, blanszowany (bez skórki) |
Skład | 100% migdał |
Zawartość dwutlenku siarki SO2 | brak |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych |
Wskazania | dodatek do ciast i deserów |
Kraj pochodzenia | USA |