Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Płatności on-line
logo Przelewy24 logo Blue Media
Dostawy realizowane przez
logo DPD
logo InPost
logo Paczka w Ruchu
 

MIGDAŁY W PŁATKACH

Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
Cena: 5,70 zł 5.70
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Producent: Aromatika
Kod produktu: 05030006

Opis

MIGDAŁY płatki
(Amygdalus)

ang. almond;
hiszp. almendras;
niem. mandel;
fran. L'amande;
ros. Минда́ль;


Migdały wykorzystywane jako bakalie to nasiona owoców migdałowca zwyczajnego - wieloletniej rośliny z rodziny różowatych. Charakteryzują się słodkim smakiem (istnieje również odmiana gorzka, wykorzystywana w ziołolecznictwie jako źródło amigdaliny oraz surowiec do pozyskiwania olejku migdałowego) i najczęściej pochodzą z upraw, z których największe znajdują się dziś  w krajach północnej Afryki, Europie Południowej oraz w Stanach Zjednoczonych. Obfitują w tłuszcz, witaminy i składniki mineralne, których korzystny wpływ na zdrowie znano już w czasach starożytnych. Z tego powodu migdałom przypisywano moce boskie i często utożsamiano z symbolem obecności najwyższego, a z drewna migdałowców wyrabiano królewskie berła. Współcześnie migdały znajdują zastosowanie kulinarne jako dodatek do słodkich wypieków, ciast i deserów, jak również wykorzystywane są przemysłowo do produkcji balsamów, kremów i mleczek do pielęgnacji skóry.

Migdały oferowane przez firmę Aromatika pozostają wolne od konserwantów i sztucznych dodatków, co gwarantuje najwyższą jakość produktu i pełnię naturalnego smaku.


SUROWIEC: suszone owoce

Zawierają 40 - 60% tłuszczu (w jego skład wchodzą głównie nienasycone kwasy tłuszczowe), 20% białka, 16% cukrów, dużo składników mineralnych: potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez, witaminy E, PP oraz witaminy z grupy B.


DZIAŁANIE

Migdały korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu krążenia, wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych, pomagają utrzymać prawidłową pracę serca i regularne tętno, jak również zmniejszają ryzyko zapadnięcia na chorobę wieńcową. Ze względu na zawartość znacznych ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych obniżają poziom trójglicerydów we krwi i ułatwiają osiągnięcie i utrzymanie prawidłowych proporcji w stężeniu LDL i HDL (tzw. „złego” i „dobrego” cholesterolu). Jednocześnie wykazują korzystny wpływ na funkcjonowanie układu moczowego działając nieznacznie rozkurczająco i przeciwbólowo w przypadku problemów z oddawaniem moczu spowodowanych zwężeniem cewki moczowej lub kamicą. Ze względu na wysoką zawartość witamin E i z grupy B chronią organizm przed działaniem wolnych rodników, poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego i narządów wzroku.


ZASTOSOWANIE W ZIOŁOLECZNICTWIE

Słodkie migdały wykorzystywane są przede wszystkim jako smaczna i zarazem zdrowa przekąska, jak również dekoracyjny dodatek do ciast, deserów i wypieków. Stanowią podstawowy składnik marcepanu - słodkiej, plastycznej masy używanej do dekoracji ciast i tortów. Są cennym źródłem dobrze przyswajalnego wapnia, jak również magnezu, potasu, fosforu, wielu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Mogą być również wykorzystywane do pozyskiwania olejku migdałowego używanego w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. 


PRZECIWWSKAZANIA

Uczulenie na orzechy.


SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci. 

Wartość odżywcza produktu w 100 g  % RWS* w 100 g 
 Wartość energetyczna  2393 kJ / 572 kcal  28%
 Tłuszcz
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 
 52 g
 4,74 g
37%
 12% 
 Węglowodany
 - w tym cukry
20,5 g
4,2 g 
 48%
2%
 Błonnik  12,9 g
 Białko 20 g  20% 
 Sól 0,04 g  <1% 

* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA


Orchada

8 łyżek ryżu
200 g migdałów
1 do 1,5 szklanki cukru (do smaku)
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki skórki z cytryny lub limonki
woda

Migdały zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Odcedzić i obrać ze skórek. Ryż wsypać do młynka i zmiksować na drobno. Przesypać do wysokiego naczynia, dodać zblanszowane migdały, cynamon i skórkę z cytryny. Zalać ok. 700 ml (3 szklankami) ciepłej wody. Pozostawić pod przykryciem na całą noc. Następnego dnia całość dokładnie zmiksować w blenderze. Gdy masa uzyska gładką konsystencję, dodać 2 szklanki chłodnej wody. Ponownie zmiksować. Uzyskany napój przecedzić przez sito wyłożone gazą. Przelać do dzbanka i rozcieńczyć 1 szklanką chłodnej wody. Posłodzić do smaku (można dodać odrobinę ekstraktu z wanilii). Schłodzić w lodówce. Podawać z lodem.

Dane techniczne

Rodzaj owoc migdałowca zwyczajnego
Postać łuskany, krojony w płatki, blanszowany (bez skórki)
Skład 100% migdał
Zawartość dwutlenku siarki SO2 brak
Zbiór z upraw konwencjonalnych
Wskazania dodatek do ciast i deserów
Kraj pochodzenia USA

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl