MORELA SUSZONA OWOC CIEMNA
Opis
MORELA SUSZONA na słońcu CIEMNA
(Racemus)
ang. apricot;
hiszp. albaricoque;
niem. Aprikose;
fran. abricotier;
ros. абрико́с;
Morela to wieloletnia roślina z rodziny różowatych. Do Europy przywędrowała prawdopodobnie z Afryki (choć jej kolebką jest Azja), przywieziona przez karawany arabskich kupców na teren Grecji i Imperium Rzymskiego. Ze względu na wymagania klimatyczne, główne obszary jej uprawy koncentrują się obecnie na południu kontynentu oraz na Bliskim Wschodzie (Iran) i w Uzbekistanie (w naszym kraju drzewa słabo owocują, ponieważ w okresie ich kwitnienia często występują przymrozki, które niszczą lub uniemożliwiają zawiązanie się owoców). Morele dostarczają owoców cenionych ze względu na wysublimowany smak i łatwość przerobu na przetwory (dżemy, kompoty, konfitury), natomiast z ich pestek otrzymuje się olejek wykorzystywany w przemyśle farmaceutycznym i perfumeryjnym, jak również pozyskuje się z nich jądra stanowiące niezwykle obfite źródło amigdaliny.
SUROWIEC: owoc moreli (fructus pruni)
Owoce moreli zawierają znaczne ilości cukrów (przede wszystkim sacharozę), ponadto kwasy cytrynowy, winowy i jabłkowy, flawonoidy (kwercetynę i izokwercetynę), likopinę, pektynę, skrobię i garbniki (do 1%). Co więcej - obfituje w witaminy (C, PP, prowitaminę A), jak również mikroelementy i pierwiastki śladowe (szczególnie wiele potasu, fosforu, magnezu i żelaza.
DZIAŁANIE
Prócz oczywistych walorów smakowych, dzięki którym morele w postaci suszonej znalazły zastosowanie w postaci bakalii - popularnego dodatku do ciast, słodkich wypieków, deserów, jak również składnika wytrawnych pieczeni (w szczególności pieczonego drobiu), owoce te stanowią ważne źródło witamin i mikroelementów w codziennej diecie. Wykazują korzystny wpływ na regulację procesów trawienia, pobudzają procesy krwiotwórcze (produkcję hemoglobiny) i wzmagają działanie środków poprawiających krążenie. Z kolei dzięki zawartości antyutleniaczy (witaminy C) chronią organizm przed przedwczesnym starzeniem się.
ZASTOSOWANIE
Codzienne spożywanie moreli zalecane jest osobom cierpiącym na anemię oraz choroby krwi, jak również niedobory żelaza w organizmie. Korzystnie wpływają na stan zdrowia osób po trudnych zabiegach operacyjnych, urazach związanych z utratą dużej ilości krwi, także kobiet w okresie połogu. Zalecane są cierpiącym na choroby sercowo-naczyniowe jako źródło łatwo przyswajalnych potasu i magnezu regulujących prawidłową pracę serca, a jednocześnie czynnik obniżający poziom sodu we krwi. Dobrze sprawdza się przy okresowych upośledzeniach odporności jako naturalny środek wzmacniający i aktywujący działanie systemu immunologicznego. Mogą być spożywane samodzielnie albo jako bakaliowy dodatek do ciast, słodkich deserów lub pieczeni.
PRZECIWWSKAZANIA
Uczulenie na owoce moreli.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
Wartość odżywcza produktu | W 100 g | % RWS* w 100 g |
Wartość energetyczna | 1271 kJ / 301 kcal | 16% |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
1,2 g 0,1 g |
2% 1% |
Węglowodany - w tym cukry |
62 g 61 g |
24% 66% |
Błonnik | 10,3 g | - |
Białko | 5,4 g | 10% |
Sól | 0,01 g | <1% |
Możliwe naturalne odchylenia. Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu
* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Nalewka z suszonej moreli
0,40 kg suszonych moreli
1 litr wódki 40%
2 laski wanilii
Suszone morele opłukać pod strumieniem zimnej wody. Przełożyć do garnka, zalać taką ilością wody, aby pokrywała owoce, po czym doprowadzić do wrzenia i zestawić z ognia. Zaparzać przez kwadrans, po czym odcedzić. Owoce przełożyć do słoika i zalać wódką, dodać rozcięte na pół (wzdłuż) laski wanilii. Ostawić do maceracji w ciemne miejsce na 14 dni, codziennie dokładnie wstrząsając zawartością.naczynia. Po upływie dwóch tygodni przefiltrować i zlać do butelek. Odstawić na co najmniej 6 miesięcy
Indyk z morelami
1 duża pierś z indyja
100 g suszonych moreli
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
3 łyżki oleju
sól, pieprz
Z oleju, miodu i przypraw przygotować marynatę. Morele przełożyć do miseczki i zalać taką ilością wrzątku, aby woda zakryła wszystkie owoce. Pierś z indyka lekko rozbić tłuczkiem, aby skruszyć włókna, po czym naciąć głęboko długim i ostrym nożem w taki sposób, aby utworzyć w nim wewnętrzną kieszeń. Połową z przygotowanej marynaty natrzeć mięso od środka, po czym nadziewać kieszeń napęczniałymi morelami. Otwór związać lub spiąć wykałaczkami, po czym mięso obtoczyć w pozostałej części marynaty, doprawić do smaku solą i pieprzem. Piec w rękawie lub obwinięte folią aluminiową w temp. 180 st. C. przez ok. 60 minut
Dane techniczne
Rodzaj | Owoc moreli |
Postać | suszony na słońcu, ciemny |
Skład | 100% owoc moreli |
Zawartość dwutlenku siarki SO2 | brak |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych |
Wskazania | zastosowanie kulinarne |
Kraj pochodzenia | Turcja |