Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Płatności on-line
logo Przelewy24 logo Blue Media
Dostawy realizowane przez
logo DPD
logo InPost
logo Paczka w Ruchu
 

MORELA SUSZONA OWOC CIEMNA

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 17,00 zł 17.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Producent: Aromatika
Kod produktu: 050200236

Opis

MORELA SUSZONA na słońcu CIEMNA
(Racemus)

ang. apricot;
hiszp. albaricoque;
niem. Aprikose;
fran. abricotier;
ros. абрико́с;


Morela to wieloletnia roślina z rodziny różowatych. Do Europy przywędrowała prawdopodobnie z Afryki (choć jej kolebką jest Azja), przywieziona przez karawany arabskich kupców na teren Grecji i Imperium Rzymskiego. Ze względu na wymagania klimatyczne, główne obszary jej uprawy koncentrują się obecnie na południu kontynentu oraz na Bliskim Wschodzie (Iran) i w Uzbekistanie (w naszym kraju drzewa słabo owocują, ponieważ w okresie ich kwitnienia często występują przymrozki, które niszczą lub uniemożliwiają zawiązanie się owoców).  Morele dostarczają owoców cenionych ze względu na wysublimowany smak i łatwość przerobu na przetwory (dżemy, kompoty, konfitury), natomiast z ich pestek otrzymuje się olejek wykorzystywany w przemyśle farmaceutycznym i perfumeryjnym, jak również pozyskuje się z nich jądra stanowiące niezwykle obfite źródło amigdaliny.


SUROWIEC: owoc moreli (fructus pruni)

Owoce moreli zawierają znaczne ilości cukrów (przede wszystkim sacharozę), ponadto kwasy cytrynowy, winowy i jabłkowy, flawonoidy (kwercetynę i izokwercetynę), likopinę, pektynę, skrobię i garbniki (do 1%). Co więcej - obfituje w witaminy (C, PP, prowitaminę A), jak również  mikroelementy i pierwiastki śladowe (szczególnie wiele potasu, fosforu, magnezu i żelaza.


DZIAŁANIE

Prócz oczywistych walorów smakowych, dzięki którym morele w postaci suszonej znalazły zastosowanie w postaci bakalii - popularnego dodatku do ciast, słodkich wypieków, deserów, jak również składnika wytrawnych pieczeni (w szczególności pieczonego drobiu), owoce te stanowią ważne źródło witamin i mikroelementów w codziennej diecie. Wykazują korzystny wpływ na regulację procesów trawienia, pobudzają procesy krwiotwórcze (produkcję hemoglobiny) i wzmagają działanie środków poprawiających krążenie. Z kolei dzięki zawartości antyutleniaczy (witaminy C) chronią organizm przed przedwczesnym starzeniem się.


ZASTOSOWANIE

Codzienne spożywanie moreli zalecane jest osobom cierpiącym na anemię oraz choroby krwi, jak również niedobory żelaza w organizmie. Korzystnie wpływają na stan zdrowia osób po trudnych zabiegach operacyjnych, urazach związanych z utratą dużej ilości krwi, także kobiet w okresie połogu. Zalecane są cierpiącym na choroby sercowo-naczyniowe jako źródło łatwo przyswajalnych potasu i magnezu regulujących prawidłową pracę serca, a jednocześnie czynnik obniżający poziom sodu we krwi. Dobrze sprawdza się przy okresowych upośledzeniach odporności jako naturalny środek wzmacniający i aktywujący działanie systemu immunologicznego. Mogą być spożywane samodzielnie albo jako bakaliowy dodatek do ciast, słodkich deserów lub pieczeni.


PRZECIWWSKAZANIA

Uczulenie na owoce moreli.

 

SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci. 

Wartość odżywcza produktu W 100 g  % RWS* w 100 g 
 Wartość energetyczna  1271 kJ / 301 kcal  16%
 Tłuszcz
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 
 1,2 g
 0,1 g
2%
1% 
 Węglowodany
 - w tym cukry
62 g
 61 g 
 24%
66%
 Błonnik  10,3 g
 Białko 5,4 g  10% 
 Sól 0,01 g  <1% 

Możliwe naturalne odchylenia. Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu
* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)

 

PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Nalewka z suszonej moreli

0,40 kg suszonych moreli
1 litr wódki 40%
2 laski wanilii

Suszone morele opłukać pod strumieniem zimnej wody. Przełożyć do garnka, zalać taką ilością wody, aby pokrywała owoce, po czym doprowadzić do wrzenia i zestawić z ognia. Zaparzać przez kwadrans, po czym odcedzić. Owoce przełożyć do słoika i zalać wódką, dodać rozcięte na pół (wzdłuż) laski wanilii. Ostawić do maceracji w ciemne miejsce na 14 dni, codziennie dokładnie wstrząsając zawartością.naczynia. Po upływie dwóch tygodni przefiltrować i zlać do butelek. Odstawić na co najmniej 6 miesięcy


Indyk z morelami 

1 duża pierś z indyja
100 g suszonych moreli
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
3 łyżki oleju
sól, pieprz

Z oleju, miodu i przypraw przygotować marynatę. Morele przełożyć do miseczki i zalać taką ilością wrzątku, aby woda zakryła wszystkie owoce. Pierś z indyka lekko rozbić tłuczkiem, aby skruszyć włókna, po czym naciąć głęboko długim i ostrym nożem w taki sposób, aby utworzyć w nim wewnętrzną kieszeń. Połową z przygotowanej marynaty natrzeć mięso od środka, po czym nadziewać kieszeń napęczniałymi morelami. Otwór związać lub spiąć wykałaczkami, po czym mięso obtoczyć w pozostałej części marynaty, doprawić do smaku solą i pieprzem. Piec w rękawie lub obwinięte folią aluminiową w temp. 180 st. C. przez ok. 60 minut

Dane techniczne

Rodzaj Owoc moreli
Postać suszony na słońcu, ciemny
Skład 100% owoc moreli
Zawartość dwutlenku siarki SO2 brak
Zbiór z upraw konwencjonalnych
Wskazania zastosowanie kulinarne
Kraj pochodzenia Turcja

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl