MORINGA OLEJODAJNA
Opis
MORINGA OLEJODAJNA
(Moringa oleifera)
ang. moringa, drumstick tree, horseradish tree, ben;
hiszp. moringa, ben;
niem. Meerrettichbaum, Behenbaum;
fran. moringa;
ros. Моринга масличная;
Moringa jest niewielkim drzewem z rodziny moringowatych wywodzącym się z obszarów leżących na pograniczu zachodnich Indii i Pakistanu. Współcześnie, obok Azji, występuje również w Afryce i obu Amerykach w państwach leżących w strefie klimatu tropikalnego i subtropikalnego, dokąd zawleczona została przez człowieka. Dorasta do 10 m wysokości i wyróżnia się nieregularną, luźną koroną i drobnymi, naprzemianległymi liśćmi, jak również owocami zebranymi w długie, cienkie strąki, przypominające kształtem pałeczki do gry na perkusji. Praktycznie wszystkie części rośliny są jadalne, choć w przypadku korzenia należy zachować ostrożność ze względu na możliwe działanie toksyczne w większych dawkach (zawiera alkaloidy). Liście, kwiaty i strąki wykorzystywane są jako warzywo do przyrządzania zup i sałatek, natomiast wyłuskane ziarna wykorzystuje się m.in. do oczyszczania wody z bakterii i zanieczyszczeń powodujących jej zmętnienie.
SUROWIEC: sproszkowany liść moringi (folium moringae)
Zawiera duże ilości aminokwasów (w tym 8 aminokwasów endogennych) i antyutleniaczy, ponadto białka, tłuszcze, witaminę A, C, D, witaminy z grupy B, oraz liczne sole mineralne, w tym wapń, potas, żelazo, cynk, miedź, magnez, fosfor i mangan.
DZIAŁANIE
Liście moringi działają silnie przeciwzapalnie. Zwalczają bakterie, wirusy i grzyby odpowiedzialne za rozwój zagrażających zdrowiu infekcji, a dzięki zawartości witamin i mikroelementów wzmacniają organizm i uzupełniają niedobory substancji odżywczych. Zapobiegają anemii, korzystnie wpływają na wzrok wspomagając utrzymanie ostrości widzenia do późnej starości, uzupełniają niedobory wapnia w kościach i zębach. Ponadto wykazują właściwości łagodzące objawy alergii wziewnych i skórnych. Liście moringi okazują się łaskawe dla układu krążenia - regulują pracę serca, usprawniają przepływ krwi przez naczynia krwionośne, pomagają przywrócić prawidłowy poziom cholesterolu i wspomagają procesy pamięciowe w mózgu. Chronią organizm przed rozwojem nowotworów.
ZASTOSOWANIE
Regularne spożywanie liści moringi zalecane jest przede wszystkim rekonwalescentom i osobom po ciężkich i długich chorobach oraz zabiegach chirurgicznych. Moringa działa korzystnie na organizmy wycieńczone i źle odżywione, polecana jest osobom chorym na anemię, cierpiącym na anoreksję oraz osłabionym fizycznie. Medycyna naturalna stwierdza ich korzystne działanie na organizmy alergików oraz osób cierpiących na choroby układu krążenia, hipercholesterolemię, arytmię serca i nadciśnienie. Przy łamliwości kości, w chorobach mięśni i stawów oraz w problemach z kruchym szkliwem. Ponadto w profilaktyce przeciwnowotworowej.
PRZECIWWSKAZANIA
Ze względu na brak odpowiednich badań tym kierunku nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Napar
1 łyżeczkę mielonych liści moringi zalać 200 ml wrzącej wody. Pozostawić do zaparzenia na 15 minut. Można pić z dodatkiem miodu i cytryny.
Proszek
1 łyżeczkę mielonych liści moringi dodać do jogurtu, owsianki, kakao, mleka lub koktajlu owocowego jako dodatkowy suplement odżywczy.
Dane techniczne
Nazwa polska | Moringa olejodajna |
Nazwa łacińska | Moringa oleifera |
Skład | 100% liść moringi |
Rodzaj surowca | liść |
Postać | cięty |
Frakcja | 0,01-0,1 cm |
Wskazania | obniżenie odporności, osteoporoza, choroby układu krążenia |
Do użytku | wewnętrznego i zewnętrznego |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych / ze stanu naturalnego |
Miejsce pochodzenia | - |
Kraj pochodzenia | Indie |
Podmiot odpowiedzialny | Aromatika Adam Iwańczuk |