MORSZCZYN PLECHA
Opis
MORSZCZYN PĘCHERZYKOWATY plecha
(Fucus vesiculosus)
ang. bladder wrack;
hiszp. sargazo vejigoso;
niem. Blasentang;
fran. fucus vésiculeux;
ros. fucus vesiculosus;
Morszczyn to glon z rodziny brunatnic występujący w wodach przybrzeżnych północnego Atlantyku i Oceanu Arktycznego oraz ich mórz (w tym również w Bałtyku). Ma charakterystyczny, oliwkowo-beżowy kolor (który po wysuszeniu zamienia się w ciemną, prawie czarną zieleń), a długość jego pojedynczych łodyg może przekraczać 1 metr. Rośnie na głębokościach nie przekraczających 15 metrów, dlatego często spotkać można pojedyncze fragmenty plechy wyrzucone na morskie plaże po sztormach. W przeszłości morszczyn wykorzystywano w terapii gruźlicy kości i nadciśnienia, natomiast współczesne badania poszerzyły zakres jego zastosowań o preparaty regulujące działanie tarczycy oraz środki wspomagające odchudzanie.
SUROWIEC: plecha morszczynu (thallus fuci)
Zawiera 0,03-0,1% jodu (w zależności od stopnia zasolenia akwenu), ponadto magnez, mangan, miedź, cynk, sód, potas, siarkę, chlor, nieco bromu, ślady arsenu, mannitol (5-12%), brunatny barwnik fukoksantynę oraz polisacharydy: kwas alginowy (12-19%), laminarynę i fukoidynę. Charakteryzuje się morskim zapachem i słonawym posmakiem.
DZIAŁANIE
Morszczyn zaliczany jest do surowców o wysokiej zawartości jodu, jaką absorbuje naturalnie ze środowiska morskiego, w związku z czym uzupełnia niedobory tego pierwiastka występujące w organizmie. Pobudza czynność tarczycy, obniża ciśnienie tętnicze krwi i rozszerza naczynia krwionośne usprawniając krążenie. Ze względu na obecność licznych polisacharydów w większym ilościach ma działanie przeczyszczające. Przyspiesza przemianę materii i reguluje wypróżnienia. Usuwa nadmiar wody z organizmu, a po spożyciu doustnym pęcznieje wypełniając żołądek, co w zestawieniu z wcześniej wymienionymi właściwościami czyni z niego bardzo skuteczny surowiec odchudzający. Zwiększa diurezę (działa silnie moczopędnie) i aktywuje działanie systemu odpornościowego.
ZASTOSOWANIE
Morszczyn zaleca się w celu uzupełnienia niedoborów jodu w organizmie, dla przyspieszenia czynności tarczycy oraz w leczeniu wola. Bywa wykorzystywany jako składnik mieszanek ziołowych przeciw otyłości oraz preparatów ziołowych regulujących wypróżnianie (likwiduje zaparcia, zmniejsza apetyt). Bywa polecany wspomagająco do likwidacji obrzęków, walki z nadciśnieniem, miażdżycą naczyń krwionośnych oraz przy skąpomoczu. Może być wykorzystany jako składnik mieszanek wzmacniających diurezę i oczyszczających organizm z toksyn, co czyni go przydatnym w leczeniu chorób o podłożu reumatycznym.
PRZECIWWSKAZANIA
Ze względu na brak odpowiednich badań tym kierunku nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią. W razie przedawkowania mogą wystąpić objawy nadczynności tarczycy (bezsenność, nadciśnienie tętnicze, nadmierne pocenie się, przyspieszone tętno, niekiedy napady dusznicy bolesnej). W przypadku wystąpienia działań niepożądanych należy poinformować o nich lekarza.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Napar
2 łyżki plechy morszczynu zalać 400 ml wrzącej wody. Odstawić do zaparzenia pod przykryciem na 20 minut. Przecedzić. Pić 4 razy dziennie po 100 ml.
Nalewka
50 plechy morszczynu zalać 150-200 ml podgrzanego wina lub podgrzanego alkoholu o mocy 20%. Odstawić do maceracji na 14 dni. Po upływie dwóch tygodni przefiltrować i zlać do butelek. Pić 1-2 razy dziennie po ok. 10 ml (nalewka) lub 25 ml (wino) jako środek przeciwko otyłości, ogólnie wzmacniający i przeczyszczający. Doskonale sprawdza się w walce z miażdżycą i chorobą wieńcową.
Do kąpieli leczniczych
50 g plechy morszczynu zawinąć w bawełniany woreczek. Umieścić pod strumieniem wody podczas napełniania wanny, następnie pozostawić w wodzie na czas kąpieli. Zaleca się użyć nasączoną plechę do przemywania ciała, co zwiększy ilość cennych składników mineralnych absorbowanych przez skórę. Kąpiel działa relaksująco i wzmacniająco.
Mieszanki ziołowe
Na otyłość i obrzęki
50 g plechy morszczynu wymieszać z 50 g jagód jałowca, 50 g liścia brzozy i 50 g ziela skrzypu polnego. 2 łyżeczki mieszanki zalać 200 ml wrzącej wody. Odstawić do zaparzenia na pół godziny. Przecedzić. Pić 2 x dziennie po jednej szklance jako środek odchudzający, odwadniający, usuwający nadmiar wody z organizmu i przyspieszający przemianę materii. Napar zalecany w nadciśnieniu, nadwadze i przy obrzękach.
Dane techniczne
Nazwa polska | Morszczyn pęcherzykowaty |
Nazwa łacińska | fucus vesiculosus |
Skład | 100% plechy morszczynu |
Rodzaj surowca | plecha |
Postać | cięta |
Frakcja | 0,3-0,8 cm |
Wskazania | niedobór jodu, choroby tarczycy, dieta odchudzająca |
Do użytku | wewnętrznego i zewnętrznego |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych / ze stanu naturalnego |
Miejsce pochodzenia | - |
Kraj pochodzenia | Dania |
Podmiot odpowiedzialny | Aromatika Adam Iwańczuk |