MORWA BIAŁA LIŚĆ
Opis
MORWA BIAŁA liść
(Morus alba)
ang. white mulberry;
hiszp. Morera;
niem. Weiße Maulbeere;
fran. Mûrier Blanc;
ros. Шелкови́цабе́лая;
Morwa biała jest niewielkim drzewem z rodziny morwowatych pochodzącym z centralnej Azji. Pierwotnie uprawiana była wyłącznie w Chinach, gdzie wykorzystywano ją przemysłowo jako pokarm dla gąsienic jedwabnika morwowego, natomiast współcześnie należy do gatunków powszechnie występujących na całym świecie. Ceniona jest nie tylko ze względu na lecznicze właściwości swoich liści, lecz również soczyste, słodkie owoce o wysokiej zawartości witamin i cennych składników mineralnych. Bywa również nasadzana jako drzewo ozdobne w parkach i ogrodach.
SUROWIEC: liść morwy(folium mori)
Zawiera kwertycynę (i inne fitosterole), znaczne ilości witamin z grupy B, sterole, kwas palmitynowy i fumarowy.
DZIAŁANIE
Liście morwy białej znajdują zastosowanie przede wszystkim jako środek przeciwcukrzycowy. Zawarte w nich związki spowalniają rozkład skrobi przyjmowanej wraz z pożywieniem i opóźniają jej przekształcenie w cukry proste po posiłku, co obniża stężenie glukozy we krwi i ułatwia zachowanie jej prawidłowych wielkości. Morwa zmniejsza łaknienie i przyspiesza pojawianie się uczucia sytości, dzięki czemu okazuje się skuteczna w dietach odchudzających. Ze względu na zawartość witamin z grupy B wspomaga leczenie depresji i nerwic, ułatwia utrzymać prawidłowy wzrok i stymuluje produkcję czerwonych krwinek. Ponadto surowiec znajduje zastosowanie w leczeniu innych chorób cywilizacyjnych, w tym nadciśnienia tętniczego i hipercholesterolemii. Wykazuje właściwości przeciwzapalne i nieznacznie przeciwbólowe, przeciwdziała również szkodom wyrządzanym organizmowi przez wolne rodniki. Działa ściągająco w przypadku problemów trawiennych.
ZASTOSOWANIE
Ekstrakty z liści morwy białej zalecane są przede wszystkim osobom cierpiącym na cukrzycę dla obniżenia poziomu cukru we krwi i prawidłowej regulacji gospodarki węglowodanowej. Chronią organizm przed niekorzystnymi zmianami zachodzącymi pod wpływem hiperglikemii, m.in. uszkodzeniem wzroku, spowolnieniem krążenia czy obniżeniem odporności. Wykorzystywane są przy redukcji zbyt wysokiego stężenia „złego” cholesterolu oraz jako środek przeciwmiażdżycowy. Wspomagają odchudzanie. Pomocniczo stosowane są również dla wzmocnienia działania całego układu odpornościowego, spowolnienia procesów starzenia i zmniejszenia ryzyka zapadnięcia na choroby nowotworowe.
PRZECIWWSKAZANIA
Ze względu na brak odpowiednich badań tym kierunku nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Odwar
2 łyżeczki liści morwy białej zalać 200 ml chłodnej wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut. Pozostawić do zaparzenia pod przykryciem na kolejne 15 minut, przecedzić. Pić 2 razy dziennie po 100 ml przy cukrzycy i jako środek odchudzający.
Nalewka
100 g liści morwy białej zalać 400 ml alkoholu o mocy 40-60%. Naczynie szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na 14 dni do maceracji. Po upływie dwóch tygodni przefiltrować, zlać do butelek. Spożywać 2-3 razy dziennie po 5 ml jako środek wspomagający regulację poziomu cukru we krwi, odżywczy i przyspieszający trawienie.
Dane techniczne
Nazwa polska | Morwa biała liść |
Nazwa łacińska | morus alba |
Skład | 100% morwa biała |
Rodzaj surowca | liść |
Postać | cięty |
Frakcja | 0,3-0,8 cm |
Wskazania | cukrzyca, otyłość, nadciśnienie |
Do użytku | wewnętrznego i zewnętrznego |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych / ze stanu naturalnego |
Miejsce pochodzenia | Podlasie |
Kraj pochodzenia | Polska |
Podmiot odpowiedzialny | Aromatika Adam Iwańczuk |